Cronologia modei
Mie imi place sa inteleg lucrurile: moda, un tablou, o reactie, un plan, un om. Sa am nu doar momente de „uau, cat de frumoasa e rochia asta!”, dar mai ales de „aha! Stiu de unde s-a inspirat/ ce a reinterpretat/ ce a vrut sa transmita…” Asta e si motivul pentru care apreciez in egala masura un album cu fotografii de street style, ca cele ale lui Scott Schuman sau Ivan Rodic, dar si o carte de istoria modei.
Am intalnit multi care mi-au spus ca moda nu este pentru toata lumea, pentru orice Mita sau Dorel. Sunt total de acord: e suficient sa privesti multimea de pe strada. Cele mai multe femei au uitat de mult sa fie sic, sa se priveasca frumos in oglinda, sa isi ajusteze un sacou si sa isi indrepte spatele. Chiar si cele tinere isi tarsaie picioarele, impovarate de grijile unei lumi intregi, iar diminetile trag pe ele un jeans oarecare si primul pulover din sertar. Astazi, moda este in mare parte ignorata sau chiar negata. Noroc ca mai exista lucruri (o carte, un film, o expozitie, un curs) care ne (re)amintesc cum se faceau lucrurile in trecut: cum ne imbracam, ce insemna atentia la detalii, ce reprezenta frumusetea, gratia, eleganta.
„Chronology of fashion: from Empire dress to ethical design” nu este un manual de istorie plictisitor si academic. Este mai curand un compendiu, o scurta carte de referinte, o prezentare concisa a felului in care a evoluat moda de la 1800 pana astazi, astfel incat oricine – fara sa fie student la design, ci doar pasionat de moda occidentala – isi poate face o idee clara despre momentul in care a aparut o silueta noua, un stil, un look, un material textil, o culoare, un detaliu vestimentar.
Pe masura ce rasfoiesti cartea, incepi sa intelegi si de ce moda este vazuta drept un instrument de „masuratoare” sociala: ce purtau aristocratii secolului XIX, ce se intampla cu vestimentatia in anii de austeritate si razboi, cum identifici o tanara din anii ’60, de ce barbatii au purtat melon pana in anii ’50 sau de ce anumite piese noi (crinolina, taiorul New Look, fusta mini, bikini-ul, jeansii, tocul stiletto, caftanul) vorbesc despre statut, personalitate, preferinte, moravuri, nostalgie, tehnologie, extravagante, starea economiei…
Am rasfoit cu un entuziasm nebun cartea, m-am uitat cu atentie la ilustratiile mari, colorate, care se intind pe cate 2 pagini, am citit fiecare notita (asa am aflat ca otelariile din Sheffield, pe la 1859, produceau metal pentru jumatate de milion de crinoline, ca rochia de mireasa a ducesei de Windsor era bleu deschis, ca Balenciaga a creat o haina evazata cu revere inalte care sa alungeasca gatul scurt al editoarei Carmel Snow).
Mai ca am luat o lupa sa studiez fotografiile, caricaturile si picturile, iar citatele presarate prin carte mi-au fost ca bomboane-surpriza, oferite de Tom Ford si Marlene Dietrich, Jane Austen si Lady Gaga, Dior si Andy Warhol.
Ca vreti sa faceti un prim pas in istoria modei sau doar sa rasfoiti o astfel de carte, de dragul imaginilor si a fragmentelor de cultura generala, un exemplar din „Chronology of Fashion” este pus in concurs din partea fetelor de la Books Express. Ce aveti de facut ca sa participati la concursul lunii noiembrie:
1. Dati „Like” paginii de facebook a Books Express, daca nnu ati facut-o pana acum.
2. Intrati pe siteul Books Express si abonati-va la newsletterul lor.
3. Reveniti pe StyleDiary si, in sectiunea de comentarii a acestui post, lasati un semn cum ca v-ati inscris (done! gata! m-am inscris!). Nu uitati sa va treceti numele si o adresa de email functionala.
4. Daca va simtiti generoase, share-uiti concursul cu prietenele si colegele voastre.
Concursul se desfasoara in perioada 1 – 7 noiembrie inclusiv, iar castigatoarea cartii va fi aleasa prin random.org si anuntata joi, 8 noiembrie (prin email, individual, si oficial pe blog). Pentru ca imi doresc sa fie un concurs corect pentru toata lumea, voi considera drept o singura intrare comentariile/ linkurile venite de pe acelasi IP si cu aceeasi adresa de email, chiar daca trimise sub identitati diferite.