Chanel: collections and creations – concurs Style Diary & Books Express

Daca ma gandesc ca 5 era cifra ei norocoasa, cred ca Mademoiselle Chanel ar fi fost placut impresionata (si amuzata!)  de Chanel: Collections and Creations, cartea care descrie, analizeaza si sumarizeaza cinci dintre temele asociate  universului ei: rochia neagra,  floarea de camelie, taiorul din tweed, parfumurile si bijuteriile.

coperta cartii Chanel: Collections and Creations

De altfel, o perfecta floare alba de camelie impodobeste coperta neagra, lucioasa, luxoasa a cartii. Este unul dintre cele mai frumoase albume pe care le-am rasfoit in ultima vreme si reuseste sa gaseasca un echilibru agreabil intre text (detaliile, anecdote, explicatii din perspectiva istoriei si modei, informatii despre procese tehnologice sau de creatie) si vizual (fotografii ale celor mai cunoscute campanii publicitare dar si multe imagini din arhive, nepublicate pana in prezent, ilustratii superbe si crochiuri semnate Chanel si Lagerfeld).

Danielle Bott, autoarea albumului, pare mai putin interesata de biografia lui Gabrielle „Coco” Chanel, iar pentru mine acesta este un plus al cartii. Subiectul albumului nu este Chanel-persoana si evenimentele din viata ei, ci creativitatea,  obiectele, oamenii sau ideile care o inspirau, principiile care o ghidau in lansarea unei creatii.

Exista o strategie ingenioasa in prezentarea pe capitole a acestor motive intrinsec legate de Chanel, in locul unei treceri in revista cronologice. Luandu-le pe rand, ai ocazia sa urmezi firul istoric al fiecarei teme – de la idee la creatie, de la creatie la expresii variate (in cazul florii de camelie, spre exemplu, de la simplu accesoriu purtat la rever, la bijuterie somptuoasa, imprimeuri diverse, textura aplicata pe rochii si genti, relief regasit in pudriere, farduri si nasturi, folosita in materiale cat se poate de diverse de la piele si catifea la paiete, rhodoid, tulle, sifon, satin sau tweed), de la interpretari clasice la actualizari in colectiile contemporane, din trecut in prezent.

Va marturisesc ca am am citit nu doar cu placere, ci si cu mare lejeritate albumul, ajutata de cursivitatea textului si de faptul ca nu l-am resimtit ca fiind academic, sufocant prin detalii pompoase sau inutile.

Este adevarat ca pe alocuri pretiozitatea autoarei m-a agasat, multe paragrafe abunda in superlative cu efect cumulativ: perfectionismul, precizia si sofisticarea sunt cuvantele de baza, creatiile transfigureaza purtatoarele samd…

Pe de alta parte, cartea mi-a trezit si mentinut interesul, in fiecare capitol am descoperit mici secrete, iar cateva dintre ele vi le impartasesc aici, sub forma de „stiati ca…?”:

floarea de camelie a fost aleasa pentru liniile ei minimaliste, aproape voluptoase, ale petalelor ei, dar mai ales pentru culoare. Albul ei face referire la ascetism, la simplitate somptuoasa, la emotii retinute. Preferata de Chanel, camelia apare chiar si in apartamentul din Rue Cambon, fie sub forma de intarsii in faimoasele ei paravane chinezesti Coromandel, fie sub forma decorativa a unui candelabru din cristal venetian.
… casa Chanel a achizitionat de curand 6 dintre atelierele specializate in Haute Couture: Massaro pentru incaltaminte, Lemarie pentru camelii si pene, Michel pentru palarii, Desrues pentru mercerie (nasturi, lanturi, fermoare), Lesage pentru broderii si Goossens pentru bijuterii.
… desi Chanel incuraja purtarea bijuteriilor-fantezie in defavoarea bijuteriilor de lux, in 1932 accepta invitatia lansata de International Diamond Guild si creaza prima ei colectie de bijuterii cu diamante. Asa apare Bijoux de Diamants: extravagante, stralucitoare, cu forme inovatoare inspirate de elemente celeste (stele, sori, constelatii, planete). Cel mai cunoscut ramane colierul Comète: o cascada de 642 de diamante, arcuite si drapate in jurul gatului pe o baza din platina si finalizat cu o stea supra-dimensionata, asezata gratios pe clavicula. De atunci, fiecare  bijuterie Chanel face referire la fascinatia lui Chanel fata de astrologie si astronomie: Elements Célestes, Etoile, Soleil, Nuit Etoilee, Cosmos, Equinoxe, Etoile Filante, Pouissieres d’Etoiles
… Dominique Montcourtois si Heidi Morawetz, cei doi directori de creatie ai produselor beauty Chanel, isi planifica colectiile de makeup cu 5 ani in avans, iar uneori dezvoltarea unui produs Chanel poate dura ani de zile. A fost cazul pudrei Perles de Chanel, lansata in iarna 2002, pentru a carei creatie au fost necesari 15 ani (daca va intrebati de ce, are legatura cu concentratia de pigmenti). In mod similar, Montcourtois si Morawetz au avut nevoie de cativa ani pentru a lansa paleta de farduri de pleoape Jeans, in care au combinat 5 procese tehnologice diferite (de la folosirea unui laser pentru a produce efectul texturii denimului, la sprayerea cu aur, argint si pigment albastru pentru a reproduce logoul Chanel).

Una dintre voi va parcurge, in curand, aceeasi calatorie vizuala pe care am facut-o eu, pe masura ce am rasfoit Chanel: Collections and Creations – pentru ca aceasta este cartea pusa in concurs luna aceasta pe Style Diary si oferita cu gratie de Books-Express.ro!

Asadar, iata ce aveti de facut pentru ca sa participati la concurs:

1. Dati like noii mele pagini de Facebook.
2. Imprieteniti-va cu Books-Express.ro pe Facebook, iar apoi intrati pe site, in oricare dintre sectiuni (de preferat in Lifestyle/ Stil personal/ Moda, dar nu este obligatoriu).
3. Alegeti o carte care va atrage. Dati-i un “like & share“ (adica partajati linkul pe pagina voastra de facebook).
4. Dupa “like” & “share”, reveniti pe StyleDiary.ro, in sectiunea de comentarii a acestui concurs si lasati-mi numele si linkul cartii care v-a placut, impreuna cu id-ul vostru de facebook (obligatoriu), numele, prenumele si o adresa de email functionala.
4B. Daca nu aveti cont de facebook, treceti linkul paginii cartii in sectiunea de comentarii a acestui concurs, impreuna cu numele vostru si o adresa de email.
5. Daca va simtiti generoase, trimiteti linkul concursului catre prietenele si colegele voastre (prin email, pe un blog, pe facebook, twitter etc).

Concursul se desfasoara in perioada 25 iunie – 2 iulie inclusiv, iar castigatoarea cartii va fi aleasa prin random.org si anuntata miercuri, 3 iulie (prin email, individual, si oficial pe blog). Pentru ca imi doresc sa fie un concurs corect pentru toata lumea, voi considera drept o singura intrare comentariile/ linkurile venite de pe acelasi IP, chiar daca trimise sub identitati diferite.

Va tin pumnii, dragilor!

Later edit (4 iulie, ora 11:00) – Dragile mele, suspansul s-a incheiat! Daca as putea, v-as da fiecareia cate un exemplar din Chanel Collections & Creations, dar cum din 59 de persoane poate fi extrasa doar una… Random.org a ales castigator numarul 50 – Sinziana Ion, cartea e a ta, happy reading! Verifica-ti astazi emailul, merci! 🙂

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare