Violet, mov, purpuriu, liliachiu…

Ne-am obisnuit sa tratam albastrul drept o nuanta neutra, rosul din cap pana-n picioare drept provocator, indraznet si ultra-modern (poate pentru ca a fost varianta stilistica de rigueur pentru toamna trecuta?), rozul ca fiind teritoriul milenialilor, iar galbenul drept cea mai solara nuanta, indiferent de anotimp. Insa violetul…? Il incadram in alta poveste, nu-i asa?

Nu stiu din ce motiv, violetul si multiplele lui declinari – cardinal, ametist, lavanda, purpuriu, glicina, liliachiu, indigo, ultraviolet, violet de Parma, la care putem adauga nuantele asociate irisilor, strugurilor, prunelor, smochinelor, sfeclei coapte, murelor si afinelor – au trait in ultimii ani la periferia modei si tendintelor. Nici nu mai tin minte cand a fost ultima oara cand a fost considerat cool, la moda, elegant – poate acum vreo 12-15 ani? Variantele sale de nuante aprinse au avut o scurta aparitie in urma cu vreo 5-6 ani, cand toata lumea se afiliase color blocking-ului, iar in ianuarie a fost decretat „culoarea anului 2018”.

Adevarul e ca, in toamna trecuta, multe dintre colectii – de la Balenciaga la Preen – propuneau look-uri in care predomina violetul, iar unele branduride fast-fashion au reactionat rapid. Nu toate; chiar observam ca Greenery, nuanta anului 2017, abia acum isi face loc in vitrine si pe rafturi, iar Ultraviolet a avut niste tatonari, dar nu a fost nicidecum omniprezent de-a lungul acestui an. Poate ca, la fel ca verdele anului trecut, a avut nevoie de un an de latenta, o perioada lunga in care sa ne permita reobisnuirea – vizuala, stilistica, estetica – cu prezenta lui.

Recunosc, nu este una din culorile cu care sunt prietena, insa ma entuziasmeaza.

Ii recunosc valentele estetice – gasesc ca e o culoare plina de energie, infinit de versatila in asocierile cromatice carora le poate da nastere: violet si rosu, violet si bleumarin, violet si verde masliniu, violet si roz delicat, violet si galben mustar… In plus, e o culoare neasteptat de potrivita pentru sezonul rece: e si autumnala, si hibernala.

Pe de alta parte, imi dau seama ca cele dintre voi obisnuite cu tinute in care predomina negrul sau griul vor simti un oarecare grad de reticenta: „violet, asa brusc?”

Recomandarea mea nu e sa injectati, peste noapte, 50 de nuante de violet aprins in garderoba ci, daca va tenteaza ideea, sa introduceti intai un accesoriu (niste cercei, o curea, un fular, o bentita din satin, o bereta), apoi o piesa basic intr-o nuanta intunecata sau blanda (un pulover, o helanca, un blazer din catifea), o piesa cu un imprimeu pe fundal violet sau o haina violet dintr-un material semi-transparent (voal, dantela), pentru ca la final sa il lasati sa explodeze intr-o haina sau tinuta cu impact (o rochie, un mantou, pantaloni cuplati cu botine in aceeasi nuanta…). Ca sa nu mai spun ca violetul face echipa buna cu crem, bleumarin, gri si negru. In felul acesta, iesiti treptat din asa-numita zona de confort.

Dupa o perioada de acomodare, indrazniti sa imbracati o tinuta all violet, alaturand 2 sau mai multe nuante.

Tinute violet head-to-toe: Massimo Dutti, Chemistry, Uterque

Inainte de a va lasa sa va delectati cu selectia mea de piese si accesorii violet, va mai retin cu doua chestiuni din minunata lume a culorilor si istoriei modei.

Stiti sa faceti diferenta intre violet si mov?

Desi ambele sunt pozitionate pe spectrul cromatic intre rosu si albastru, violetul este o culoare care se regaseste in natura (denumirea culorii este preluata din cea a florilor) si are o tenta albastruie, iar movul provine dintr-o complexa vopsea compusa chimic in anii 1850 iar tenta lui este mai curand rosiatica sau roz magenta. Povestile movului, a mauveinei (denumirea vopselei originale, creata intamplator de William Perkins) si a preferintelor estetice lansate de regina Victoria, imparateasa Eugenie (sotia lui Napoleon al III-lea) si pictorii impresionisti sunt incantator descrise in cartea Kasiei St. Clair, „Culorile si viata lor secreta”.

Vreti sa alegeti cea mai potrivita nuanta de violet sau mov pentru voi?

Pentru inceput, tineti cont de faptul ca tonurile lor intunecate – violet cardinal inchis, aubergine, indigo si nuantele derivate din denumirile fructelor – sunt considerate „neutre”. Ceea ce inseamna ca se potrivesc tuturor: blonde, brunete, satene, roscate, platinate, grizonante sau parul vopsit in nuante pastel.

Nuantele lor intense se potrivesc mult mai bine brunetelor, roscatelor si celor cu cosite ciocolatii sau castanii, iar combinatiile cromatice de succes sunt alaturi de tonuri la fel de vii: verde smarald, roz fucsia, rosu incandescent, oranj acidulat, galben solar, turcoaz, roz somon.

Variantele lor delicate – mov lavanda, liliachiu, ametist – sunt puse in valoare de galben diafan, bleu ciel, roz trandafiriu, bejuri luminoase si arata bine doar in garderobele blondelor si satenelor.

Acum lucrurile fiind clare, veti indrazni sa purtati violet sau mov?

Randul de sus: Mango*, COS Randul de jos: Mango*, Reserved Imagine principala: Chemistry

Randul de sus: geanta Atelier Rena, cercei Iuliana Asoltanei, pantofi Next (pe fashiondays.ro) Randul de jos: cercei Isabela Groza, plic Mango, geanta Furla (pe fashiondays.ro)

Randul de sus: palton Reserved, kimono Lajtar (in The Room Showroom, sacou Bershka Randul de jos: fusta plisata, bluza din satin si pantaloni Uterque

Randul de sus: helanca si pulover supradimensionat, Mango*; pulover Reserved; pulover Massimo Dutti* Randul de jos: pulover Mango, pulover H&M, pulover COS, pulover Zara

Credit foto: pinterest.com, instyle.com, siteurile brandurilor mentionate

N.B.: articolele mentionate cu asterisc sunt disponibile in magazinele de brand din Bucuresti Mall

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    coco says:

    o doamne… cate nuante sunt! habar nu aveam… si imi plac chiar toate toate!

  2. 2
    Corina says:

    Wow! Un articol cu atata culoare.
    A picat fix cand vroiam sa imi comand o pereche de pantofi violet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.