Promisiunea unui dulap ordonat (III)

Gata, asta este ultima transa.

Daca ai respectat etapele descrise anterior, dulapul tau si rafturile cu incaltaminte si accesorii ar trebui sa fie impartite in trei categorii separate: in afara sezonului (tot ceea ce se afla in stanga); nesortate (tot ceea ce se afla in mijloc) si garderoba propriu-zisa (tot ceea ce se afla in dreapta).

Pasii urmatori te vor ajuta sa sortezi gramada cea mare din mijlocul dulapului. Pentru asta vei avea nevoie de mai multe marcaje colorate, de preferat in culori diferite, precum si de ceva mai mult timp.

1. Nu se mai potrivesc

Hainele din aceasta categorie reprezinta o categorie in sine. Din cauza fluctuatiilor de greutate, unele iti vor fi largi, altele stramte. De aceea, la fel vei imparti si aceasta sectiune. Vei pune un prim marcaj colorat, apoi vei lua la mana fiecare umeras. Daca ai timp sa probezi haina, bine; daca nu, asta e. In stanga primului marcaj vei pune hainele care iti sunt prea mici, prea stramte – acesta fiind motivul pentru care nu le porti. Pui apoi un al doilea marcaj colorat, iar in stanga lui vei pune toate acele articole care iti sunt prea largi.

Primele categorii din dulap

2. Piese lipsa

Pana acum nu ne-am ocupat de accesorii, dar categoria urmatoare te va ajuta sa le pui in perspectiva si sa vezi ce iti lipseste. E timpul pentru un nou marcaj colorat. Din lucrurile care au ramas tot in mijlocul dulapului (dupa sortarea anterioara cu prea stramte/ prea largi), alege hainele pe care nu le porti pentru ca nu ai cu ce sa le asortezi. De exemplu: o pereche de pantaloni care pot fi purtati doar cu un anume tip de pantof, dar carora li s-a stricat botul sau o rochie care are nevoie de o esarfa ca sa para mai putin decoltata. Aceasta categorie iti da de fapt idei pentru o lista de cumparaturi. Cu alte cuvinte, stii ca ai nevoie de X sau Y lucru pentru ca sa poti purta anumite haine.

3. De reparat

Urmatoarele trei marcaje colorate, folosite dupa aceleasi reguli, sunt pentru diferite nivele de reparatii.

Reparatii minore: intarit un nasture, cusut un tiv etc
Reparatii majore: transformari, stramtari, scurtari
Reparatii imposibile: orice haina care nu poate fi modificata de catre un croitor

Dulapul tau catre final

4. Nepotriviri cu stilul de viata

E timpul pentru inca un marcaj colorat. In stanga lui vei plasa acele haine pe care le porti foarte rar dar care nu isi au locul in categoriile anterioare: rochii de seara, haine de gravida, tinute pentru mers la munte etc. Mai tarziu, cand vei avea timp, vei putea reveni asupra lor si le vei tria.

5. Nu-mi plac

In mod sigur ai cateva haine in dulap pe care nu le porti pentru ca un detaliu nu iti place. Sunt in stare buna, si totusi… Poate e un decolteu, poate un rever. Daca stii de ce nu iti place haina respectiva si detaliul poate fi modificat, muta piesa in categoria De Reparat. Daca poti ascunde detaliul, muta haina in categoria Piese Lipsa. Daca nu stii de ce nu iti place, las-o aici si te ocupi de ea altadata.

In acest punct, daca te uiti in urma, dulapul, comoda, debaraua, rafturile tale ar trebui sa fie impartite in urmatoarele categorii si sub-categorii:

1. In afara sezonului
2. Nu se potrivesc
a. prea mici/ prea stramte
b. prea mari/ prea largi
3. Piese lipsa
4. Reparatii
a. Reparatii minore: intarit un nasture, cusut un tiv etc
b.Reparatii majore: transformari, stramtari, scurtari
c. Reparatii imposibile: orice haina care nu poate fi modificata de catre un croitor
5. Nepotriviri cu stilul de viata
6. Nu-mi plac
7. Garderoba propriu-zisa

In acest moment, ar trebui sa fie evident de ce ai dulapul plin de haine dar nimic de imbracat. De asemenea, imaginea din fata ta ar trebui sa iti dea o ide despre ce ai avea nevoie ca sa rezolvi aceasta problema. Abia acum este momentul in care poti incepe sa iti planifici garderoba, pentru ca numai dupa acesti pasi stii ce ai in dulap, stii ce iti lipseste si stii ce trebuie sa faci.

Astept sa-mi scrieti cum va descurcati 😉

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    alexandra says:

    Imi place foarte mult cum faci o astfel de activitate sa devina de-a dreptul stiintifica 🙂

  2. 2
    Irina says:

    Sa iti spun sincer, nu stiu daca pare neaparat „stiintifica”, dar ajuta sa ai niste reguli bine definite. Mie mi se pare ca doar asa poti sa iti folosesti cum trebuie hainele si accesoriile, si sa nu cheltui bani aiurea. Altfel, iti umpli dulapul de „orfani” – lucruri pe care nu le porti ca nu sunt bune, nu ai la ce sa le asortezi, nu stii cu ce sa le combini etc. Plus ca regulile si organizarea te ajuta sa iti faci un plan de cumparaturi pe sezoane, esti mai putin dezorientata in magazine. Nu crezi?

  3. 3
    alexandra says:

    Cred ca toate ne-am gandit la un moment dat ca da, ne trebuie mai multa ordine in dulap, o anumita organizare, doar ca nu am reusit sa ne stabilim niste reguli sau nu credem ca ele ar putea exista, si aici intervine „stiinta” pe care ai expus-o 🙂
    Dulapul meu e plin de „orfani” si chiar mi-am propus sa aplic strategia ta…sa vedem ce-o sa iasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.