Ce ni se coace?

E ciudat cum, in timp ce hainele despre care vorbesc editorii de moda devin din ce in ce mai ieftine si mai la indemana tuturor, accesoriile-statut devin din ce in ce mai mari, mai indraznete si mai scumpe. Daca ar fi sa pui laolalta o tinuta care sa reprezinte anii 2007-2008, probabil ca ar fi vorba de o rochie maxi cumparata intr-un magazin gen Pavilionul H si o geanta foarte scumpa (un Yves Saint Laurent Downtown de 1500 euro).

Drept rezultat, moda isi pierde incet-incet centrul de greutate. Iarna, un mantou frumos si o pereche de cizme pot face fata cu brio unei genti incarcate cu un kilogram de catarame, fermoare si lanturi. In schimb vara, lucrurile o iau razna: tinutele noastre mult prea vaporoase si aerisite sunt dominate de greutatea (la propriu) accesoriilor, precum un cartof prajit intr-o balta de ketchup.

Ce poti sa faci ca sa eviti supraincarcarea cu accesorii a unei tinute de vara? Totul devine uber-simplu daca te feresti de negru. Hainele de vara ar trebui sa fie usoare, placute, iar o uriasa geanta neagra nu ar face decat sa le ingreuneze. Acelasi lucru cu pantofii. Exista o multime de femei care poarta pantofi negri cu religiozitate, zi si noapte, indiferent de anotimp. Imi imaginez ca poate, la un moment dat, prin anii ’80 or fi dat peste un citat al Donnei Karan care spunea ca negrul se potriveste cu orice. Ei bine, doamnelor, newsflash! Negrul NU se potriveste cu orice alta culoare, iar pantofii negri purtati tot timpul sunt echivalentul rujului roz sidefat de acum 20 de ani.

Nu intrati in panica. Nu ma astept sa va actualizati accesoriile cu paleta cromatica nu-rave a sezonului, si nici macar cu alb. Exista o a treia varianta, mult mai eleganta si mai de durata: maroul. Nu orice maro – nu cel inchis, ciocolatiu, si nici bejul deschis. Daca este prea deschis sau prea galbui se apropie prea mult de bejul camel. Ma refer la cel care seamana cu nuanta unui ceai negru sau cu coaja bine coapta a unui cozonac.

Sandale Burberry Prorsum, Fendi, Christian Louboutin, balerini Olivia Morris

Fotografii: net-a-porter.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

9 comentarii la acest post

  1. 1
    Ana says:

    hello Irina! eu sunt Ana si am postat intrebarea si pe site ul imagematters.ro dar revin si aici, nu stiu daca a ajuns . cum ma imbrac la o nunta in Monte Carlo? e ceva foarte pretentios. de unde imi iau o rochie chis dar nu scumpa? 1.65, 49kg, 83-62-89, saten deschis natural, ochi verzi albastri. multumesc

  2. 2
    Irina says:

    Buna Ana, acea sectiune din site nu mai functioneaza, din motive de lipsa de timp. Si sper sa nu te superi, dar blogul meu nu tine locul unei sesiuni de stil individuale. Ai doua optiuni: 1. imi poti trimite intrebarea pe 121.ro, in sectiunea Intreaba Specialistul, unde exista posibilitatea ca redactorii sa iti selecteze intrebarea; 2. iti faci o programare pentru o sesiune de stil vestimentar, datele de contact sunt pe imagematters.ro

  3. 3
    Ana says:

    Draga mea Irina iti multumesc pentru raspunsul mai mult decat politicos, nu era nici o nevoie sa te deranjezi… pt. ca totusi ai facut-o, trebuie sa te atentionez si eu legat de cateva aspecte; iata ce se intampla: in tara asta prestatorii de servicii sunt impartiti in 2 categorii: destepti, care stiu sa atraga clienti si prosti, care se pricep de minune sa-i indeparteze. tu realizezi ca faci parte din cea de-a doua categorie. Un raspuns gandit macar 30 de secunde ar fi fost: iti pot da foarte multe sfaturi privind o asemenea ocazie , chiar in asta consta job-ul meu; prin urmare pentru a avea o tinuta impecabila si cu totul adaptata situatiei, cel mai indicat este sa ne vedem la biroul meu (asta daca ai unul), adresa…. etc.
    Deci hai sa mai incercam o data d.ra stilist: ce zici ce o rochie lunga (empire poate), o culoare deschisa (bineinteles nu alb..) lila, spre exemplu, cu o pereche de sandale fine si elegante poate chiar niste cristale (asta daca rochia nu este prea incarcata)culoarea pielii, o coafura simpla, cu gust, poate cu parul prins intr-un coc mai neglijent…
    Iti multumesc pentru sfaturi, am sa tin cont de ele pe viitor. Esti o tipa super trendy, ( mai ales pt k iti fotografiezi hainutzele din dressing si le postezi pe blog) ai o cariera de succes si in plina expansiune! Bafta in meseria de stilist, mai prezenta astazi in Romania decat oricand! Poate totusi faci ceva cu fitzele de connaiseur; citind cateva reviste, cataloage si informatii de pe site-uri nu ajungi expert in materie. Asta poate face orice om care a invatat sa citeasca si pe deasupra mai stie si ca 1+1=2; a propos: care a aparut primul: oul sau gaina? te pup

  4. 4
    Irina says:

    Ana, iti inteleg perfect reactia, desi cred ca esti mult mai suparata decat ar trebui, iar sarcasmul tau e cam deplasat. Imi cer scuze daca ai avut impresia ca raspunsul meu a fost intepat – am vrut doar sa fie politicos, scurt si la obiect, nu am vrut sa bat campii cu lucruri inutile. Ba chiar am inceput printr-o clarificare cu privire la continutul si scopul blogului.

    De altfel, raspunsul meu nu a fost detaliat de genul „chiar astfel de servicii ofer personal” pentru ca chiar tu ai scris ca ai intrat pe siteul meu. Ceea ce inseamna ca deja stiai ca ofer acest gen de servicii contra-cost, deci nu mai era nevoie sa iti spun ca in asta consta jobul meu. Sau am inteles eu gresit?

    In al doilea rand, nu voi oferi niciodata adresa biroului meu pe internet, din motive lesne de inteles: nu sunt un supermarket deschis non-stop, pe site exista un email si un nr de telefon in cazul in care cineva doreste sa ma contacteze direct si chiar vrea sa isi faca o programare.

    Din punctul meu de vedere, ti-am explicat foarte simplu care erau cele doua optiuni prin care puteai obtine recomandari din partea mea. Cele foarte generale le poti obtine prin intermediul colaborarii mele cu 121; cele contra-cost, personalizate, cu liste de magazine, nuante potrivite infatisarii tale, croieli potrivite siluetei tale samd ti le pot oferi numai in cadrul unei sesiuni individuale. Daca tu consideri ca trebuiai „periata” ca sa apelezi la serviciile mele.. scuze, dar nu este stilul meu.

    Nu in ultimul rand, ar trebui sa stii ca pentru a-ti fi putut oferi niste sfaturi cat de cat folositoare as fi avut nevoie de cu totul alte informatii decat de circumferintele tale. O femeie cu circumferinta bustului de 83cm poate fi foarte lata in spate si cu sani mici sau, invers, cu un spate ingust si sani mari. Ce fel de silueta ai? Te-ai gandit ca recomandarile trebuie sa tina cont de stilul tau vestimentar, si nu doar de inaltime si masuri?

    Revenind la tinuta descrisa de tine (rochie lila, lunga, cu talie Empire, purtata cu sandale cu barete subtiri de culoare pielii si cu parul coafat lejer) este suficient de eleganta pentru o nunta cu pretentii. Croiala este intre putinele care se potrivesc absolut tuturor siluetelor – iar din moment ce nu ai scris ce silueta ai, probabil ca nu iti va sta nici rau, dar nici stralucitor. Sandalele, la fel, se potrivesc absolut oricarei culori de rochii, de zi sau de seara (cristalele sa zicem ca le fac mai adecvate unui eveniment special). Culoarea lila (daca prin lila tu descrii movul liliachiu deschis) se potriveste numai blondelor sau satenelor foarte deschise, deci se incadreaza in paleta ta cromatica.

    Per ansamblu, croiala si culoarea sunt bune pentru tine, dar tinuta ta nu se remarca printr-un stil deosebit, prin acel ceva care sa o deosebeasca de altele similare.

    Sunt aproape sigura ca vei comenta negativ si aceste recomandari – chiar daca le-ai obtinut „sarind peste rand”, cum se spune – si le vei gasi un defect. Chiar si asa fiind, sper sa iti fie cat de cat utile, macar prin prisma faptului ca data viitoare cand mai adresezi o intrebare unui stilist ii vei oferi informatii mai complete despre tine, daca te astepti sa ti se raspunde similar.

  5. 5
    Ana says:

    Nu, nu as avea de ce sa comentez negativ niste aprecieri corecte la adresa postului meu. Daca as fi avut proportii deosebite, as fi mentionat asta in mesajul initial, asta pentru ca sunt de parere ca o persoana cu dimensiuni cumva disproportionate (si aici ma ref. la diferente de genul spate mai lat, sani mai mici sau invers) se loveste de aceasta problema de fiecare data cand cumpara o rochie sau o bluza.

    Adresa biroului o poate da oricine, nu consider ca persoanele care doresc sa primeasca consultanta in acest domeniu merg direct la office (ca la supermarket, cum te-ai exprimat tu). Serviciile oferite sunt complet deosebite de incheierea unei polite CASCO… Un site complet prezinta si adresa, asta pentru ca lipsa ei pune anumite semne de intrebare referitoare la seriozitatea firmei.
    Nu ti-a cerut nimeni sa perii pe cineva, simplul tau raspuns a fost impertinent. Faptul ca blogul tau „nu tine locul unei sesiuni de stil individuale” am observat. Am abordat subiectul pentru ca inconstient poate am facut legatura intre site-ul firmei cu propriul tau site.
    Niste sfaturi binevoitoare si deloc detaliate ar fi fost „rochie lunga, sandale, plic” si atata tot. Astfel toata lumea era multumita iar daca atunci aveam pretentii la detalii, lamuririle din postul tau ar fi fost poate la locul lor.

    Cat despre ideea mea cu rochie cu talie empire, sandale, coafura lejera era de asteptat sa nu primeasca ok ul stilistului, care intotdeanuna are ultimul cuvant, ca doar este profesionist..
    Nu cred ca am „sarit peste rand” in vreun fel, indicatiile pe care le ai dat au constat preponderent in a aproba sau nu ceea ce am propus eu. Si totusi, tot ce ai mentionat legat de asta este absolut banal, astfel ca nu poate trage cineva o concluzie elocventa.
    In final vreau sa iti multumesc pentru atentia acordata postului, pentru raspuns si bunul simt de care ai dat dovada. O zi frumoasa.

  6. 6
    Irina says:

    Draga Ana,

    Am recitit comentariile tale. Sa fiu sincera, cel mai tare ma mahneste faptul ca indiferent de ce ti-am raspuns sau de tonul folosit de mine (indiferent cum l-ai interpretat), am ramas cu senzatia ca nu ai facut decat sa imi cauti nod in papura si sa ai o atitudine negativa. Nu am simtit nici cea mai slaba urma de bunavointa din partea ta. De aceea, simt ca e nevoie de niste clarificari punctuale care, astfel, sa inchida acest ciclu de comentarii.

    1.Blogul acesta este un domeniu privat. Daca vrei, intr-un fel este casa mea, in care ii invit pe cei care doresc sa ma citeasca. In momentul in care deschid usa, stiu ca ma supun riscurilor unor comentarii negative de tipul celor facute de tine, dar o fac pe propria mea raspundere. Tocmai de aceea nu am ales varianta unui blog anonim sau sub pseudonim. Pe de alta parte, imi asum decizia de a refuza intrarea celor care, ca sa spun asa, intra aici cu bocancii murdari.

    Blogul nu tine loc nici de consultatii individuale contra-cost, nici de “intrebari venite pe adresa redactiei”, ci este un loc personal in care eu aleg ce postez – comentarii despre colectii de moda, franturi de articole, stiri, idei despre cum iti poti imbunatati stilul sau cum sa faci cumparaturi. Coincidenta sau nu, lucrurile care ma intereseaza si despre care scriu au de-a face cu meseria pe care o practic.

    Pe de alta parte, fiind vorba de “casa” mea, eu sunt cea care face regulile. Acelasi lucru este valabil si pentru business-ul meu. De aceea, in momentul in care am primit mesajul tau initial – in care imi cereai sa iti recomand o tinuta pentru nunta, bazata pe o descriere sumara a ta – ti-am oferit doua variante prin care iti puteam oferi consiliere de stil. O varianta gratuita, prin intermediul siteului 121.ro, unde ai fi putut trimite intrebarea ta, si varianta programarii unei sesiuni individuale, unde am fi putut discuta in detaliu si unde ai fi putut primi recomandari sau critici la obiect, individualizate Nu ai acceptat nici una dintre ele, ba din contra – reactia ta a fost de a ma ataca, sub pretextul oferirii unor servicii de proasta calitate, doar pentru ca ti-am raspuns foarte concis la mesajul original.

    Faptul ca ai preferat sa folosesti sarcasmul si comentariile negative la mesajul meu, ma face sa cred ca, chiar daca ti-as fi raspuns cu detalii de tip adresa, telefon etc la primul comentariu, tot nu ai fi ajuns sa iti programezi o intalnire cu mine fata in fata. Desi spui ca ai trecut prin siteul meu, nu ai folosit adresa de email sau numarul de telefon listate acolo pentru a intra in contact cu mine – cu alte cuvinte, sa tratezi cu seriozitate serviciile mele. De aici si comentariul meu ca ai fi „sarit peste rand” – nu mi-ai trimis email, nu m-ai sunat, nu ai acceptat faptul ca sfaturile pro-bono nu se ofera prin intermediul blogului. Ai preferat sa ignori aceasta regula a blogului, care spune ca posturile sau spatiile de commenturi nu tin locul unor sesiuni individuale.

    2. Legat de regulile „casei” mele, publicarea adresei biroului meu pe site este o chestiune de alegere personala. Pe siteul meu, pe care spui ca l-ai vizitat, exista suficiente informatii de natura personala si profesionala – de la numele meu intreg, numar de telefon, adresa de email, pana la detalii despre pregatirea mea profesionala, colaborari editoriale sau pe unde am locuit. Am ales sa fac publice lucrurile care sunt relevante.

    Propriul tau comentariu – cum ca cei care doresc sa apeleze la serviciile mele oricum nu vin direct la usa mea – nu face decat sa se intoarca impotriva ta. Chiar tu recunosti ca adresa biroului este irelevanta, din moment ce clientele nu vin la mine ca la supermarket. Serviciile mele sunt exclusive si am dreptul, prin lege, sa imi filtrez clientela, iar pastrarea anumitor detalii confidentiale este unul din modurile prin care fac acest lucru.

    Cat despre faptul ca tu crezi ca seriozitatea unei firme consta in a avea o adresa publica pe o pagina de site, nu pot decat sa te contrazic. Exista firme fictive cu pagini de web dar care au trecuta in site o adresa oarecare. Din punctul meu de vedere, seriozitatea se probeaza altfel – prin ani de experienta, prin numarul de clienti, prin certificarile profesionale samd. Pentru mine, personal, si pentru firma mea, toate aceste lucruri sunt verificabile si documentate.

    3.In legatura cu tinuta pe care ai dorit sa o comentez – pana la ultimul tau mesaj, nici nu mi-am dat seama ca de fapt te joci! Ma rogi sa iti recomand o tinuta, eu iti ofer doua alternative prin care iti pot oferi acest serviciu, pentru ca blogul nu este canalul de comunicare potrivit. Revii cu comentarii sarcastice si cu descrierea unei tinute, cu elemente descriptive generale, provocandu-ma sa ti-o comentez. Cand o comentez si iti spun de ce ar fi fost nevoie ca sa iti pot face o recomandare personalizata (sau care ar fi fost diferenta unei consilieri fata in fata), imi spui ca de fapt nu ti-am oferit nici concluzii elocvente. La final, imi spui ca, de fapt, tinuta descrisa de tine era doar o „idee”, nici macar nu era tinuta pe care ar fi urmat sa o porti.

    Draga mea, nici nu aveam cum sa o comentez altfel si ti-am explicat de ce. Nu am cum sa ofer recomandari precise atata timp cat nu esti in fata mea – nu iti pot spune daca o rochie e prea lunga, prea stramta, prea colorata, prea decoltata, prea simpla, prea conservatoare, cat poate sa coste, de unde sa o cumperi, daca croiala iti pune formele in valoare sau daca e comuna, daca stilul ei te reprezinta, ce ii lipseste samd, atata timp cat nu am informatii concludente despre tine.

    Exact din aceleasi motive nici nu m-am pripit sa iti dau un sfat de tipul „rochie lunga, sandale, plic”, pe care spui ca l-ai fi asteptat. Din nou, nu faci decat sa iti distrugi propriile argumente – spui ca ai fi preferat un sfat din acesta foarte evaziv, dar in momentul in care iti comentez in detaliu tinuta sugerata de tine (culoare, accesorii, croiala) ti se pare ca explicatiile nu sunt suficiente si elocvente. Hotaraste-te ce vrei.

    Daca ti-as fi recomandat „pantaloni, bustiera, sandale, cercei”, nu crezi ca ar fi existat riscul sa-mi spui ca nu iti plac pantalonii? Sau ca vrei mai multe detalii despre croiala pantalonilor sau culoarea bustierei?

    Legat de jocul tau, iti recomand sa citesti cartea „Games People Play: The Psychology of Human Relationships”, de Eric Berne. Acolo este descris un joc, se numeste Schlemiel – care s-ar traduce prin „siretenie”. Iata in ce consta jocul.
    1. X este in vizita la Y, la masa. X varsa, intentionat, un pahar de vin rosu pe fata de masa alba.
    2. Y, gazda, are doua variante de reactie. Fie se enerveaza si urla la Y, fie inghite in sec si trece cu vederea nesimtirea sau neindemanarea lui X. Indiferent de reactie, Y este cel care va pierde de fiecare data. Daca se enerveaza, toti vor spune ca este o gazda proasta, ca nu are maniere. Daca ignora ce s-a intamplat, X se simte justificat sa continue. Din moment ce nu i s-a reprosat paharul de vin varsat, de ce sa nu arda si fata de masa cu tigarea?

    Banuiesc ca intelegi tiparul la care ma refer si nu am sa iti spun cum se termina jocul.

    4.Referitor la comentariile tale in care ma descrii ca „domnisoara stilist”, „impertinenta”, „prestator de servicii de proasta calitate”, „cu fitze de connaisseur care isi fotografiaza hainutzele din dressing”, prefer sa nu le dau curs. Ele vorbesc de la sine si cred ca spun multe si despre jocul descris mai sus.

    Ti-am spus care este punctul meu de vedere legat de blog, ti-am explicat care este modelul de business folosit de mine, ti-am spus ca iti inteleg reactia, inteleg chiar si de ce ai recurs la apelativele de mai sus. Dar te rog sa consideri ca acesta este ultimul comentariu pe aceasta tema si la postul tau original.

  7. 7
    Ana says:

    Blogul nici nu poate fi vorba ca este casa ta, asta pentru ca nu poti impiedica pe cineva sa posteze comentarii, prin urmare cine vrea sa intre, intra fara sa iti ceara voie. A, ca poti ignora un anumit post care nu prezinta importanta sau este malitios, fara indoiala. Nu am intrat cu „bocancii murdari”, mi-am sters foarte bine pantofii la usa. Este vorba de interpretare.

    Referitor la jocul mentionat.

    Personaje: White si Black
    Sa presupunem ca eu sunt White iar tu esti Black. Banuiesc ca nu e cazul sa traducem.

    1W. White spills a highball on the hostess’s evening gown.
    1B. Black (the host) responds initially with rage, but he senses (often only vaguely) that if he shows it, White wins. Black therefore pulls himself together, and this gives him the illusion that he wins.

    2W. White says: „I’m sorry.”
    2B. Black mutters or cries forgiveness, strengthening his illusion that he wins.

    3W. White then proceeds to inflict other damage on Black’s property. He breaks things, spills things and makes messes of various kinds. After the cigarette burn in the tablecloth, the chair leg through the lace curtain and the gravy on the rug, White’s Child is exhilarated because he has enjoyed himself in carrying out these procedures, for all of which he has been forgiven, while Black has made a gratifying display of suffering self-control. Thus both of them profit from an unfortunate situation, and Black is not necessarily anxious to terminate the friendship. As in most games, White, who makes the first move, wins either way. If Black shows his anger, White can feel justified in returning the resentment. If Black restrains himself, White can go on enjoying his opportunities. The real payoff in this game, however, is not the pleasure of destructiveness, which is merely an added bonus for White, but the fact that he obtains forgiveness. This leads directly into the antithesis.

    Pe langa faptul ca situatia este win-win pentru White, ar trebui sa citesti cu atentie intregul joc.

    The real payoff in this game, however, is not the pleasure of destructiveness, which is merely an added bonus for White, but the fact that he obtains forgiveness = Adevarata miza a jocului nu este placerea distructiva(acesta fiind un simplu bonus pentru White) ci faptul ca obtine iertarea.

    Te rog sa imi arati unde in posturile mele am cautat iertarea ta. Asta excluzand sfatul solicitat initial, repet: SFAT, in nici un caz sedinta de styling(aici era nevoie doare de bunavointa si atat).

    Marturisesc faptul ca nu am citit cartea ci numai capitolul care m-a interesat si la care tu ai facut referire. Psihologia umana este cu totul imprevizibila. Niciodata nu vei sti ce gandeste omul din fata ta(sau din spatele unui monitor de calculator), oricat de multe carti ai fi citit sau oricat de vasta ar fi experienta de viata.

    O zi frumoasa.

  8. 8
    Cristina T. says:

    PENTRU ANA

    Draga ANA!
    Iti sugerez sa te duci tu „papusica” la Monte Carlo al matale si sa ramai acolo! Esti rea, prost crescuta, malitzioasa, habar nu ai de ce va sa zica un blog, un consultant de stil, ori cu ce se ocupa el si pe deasupra mai ti si coada sus!
    PS: Nu uita sa te pozezi cu barmanul de la Jimmy’s! E „stilul” tau!

  9. 9
    Maria says:

    Avand in vedere ca iti citesc blogul deja de ceva vreme, astazi, cand mi-am cumparat o pereche de sandale negre,nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc la articolul acesta, si nici de la cumpararea sandalelor, cu toate ca o mare parte din hainele si incaltamintea mea este diferit colorata.
    Nu ar fi chiar asa o „crima” daca le port in continuare, nu?

    In rest…keep up the good work!;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.