Filmul garderobei tale

Dupa atatea zile pe un platou de televiziune, mai ca ajung sa ma simt ca o vedeta! Glumesc, evident, dar comparatia ma face sa ma gandesc si la una dintre probele „de foc” prin care trec concurentii din Euforia FB: proba sosiilor, cand tinuta lor trebuie sa imite stilul sau infatisarea unei celebritati.Ā  Nu vreti sa stiti cati Ashton Kutcher-i, Claudii Pavel, Blair-e Waldorf, Jennifere Aniston am vazut zilele astea, pe langa dezastre de tip Viermele din Animal X (poftim? am zis eu) sau Oana Zavoranu (nu se gasea alt model?)…

Ca sa duc lucrurile cu un pas mai departe, analogia de mai sus ma ajuta sa fac legatura cu cinematografia, lumea filmelor, imbracaminte si titlul postului.

Filmul garderobei tale

Lumea cinematografiei este un alt fel de a va arata ce fel de tinute purtati si ce fel de haine cumparati.

In orice film exista un erou (sau o eroina), un personaj negativ si, pentru ca povestea sa aiba coerenta, consistenta si sa fie mai usor de inteles, mai apar si rolurile secundare. Ce au aceste personaje de-a face cu garderoba noastra? Haideti sa va explic fiecare categorie in parte.

heroes_ver3.jpg

Eroii si Eroinele

Acestia sunt acele piese vestimentare sau accesorii care sunt suficient de interesante sau au indeajuns de multe detalii, incat atrag atentia asupra lor si transforma, dintr-un foc, intreaga tinuta. Poate fi vorba de o rochie cu o constructie interesanta, o fusta dintr-un material nobil, o camasa impecabila cu un minunat jabou pe piept, un colier supradimensionat sau cea mai frumoasa pereche de-a ta de sandale.

Fiecare dintre acestea pot face ca tinuta sa devina mai interesanta, mai spectaculoasa, chiar memorabila. Poate fi acel lucru care se repeta in mai toate tinutele tale, acel „signature item” – cum sunt, in cazul meu, sandalele cu toc foarte inalt. Fara incaltamintea cu toc inalt, cred ca multe dintre tinutele mele ar putea parea comune. Insa, atunci cand le port, postura mi se schimba, tinuta imprumuta din atitudinea mea, „eroii” sau „eroinele” mele ma ajuta sa fiu in lumina reflectoarelor.

The Bad Guys sau Personajele negative

Acestea sunt acele piese din garderoba care nu ni se (mai) potrivesc, au fost prea purtate, ne-au ramas mici sau mari, sunt labartate, deteriorate, demodate: tricouri albe patate la subrat, jeansi cu turul lasat, fuste negre drepte putin prea lungi, pulovere scamosate, maieuri stramte care ni se ridica peste buric, cizme si pantofi cu varful foarte ascutit, dresuri cu cate un fir dus in calcai, fuste crete in talie, centuri late din lac, o rochie mulata cu imprimeu de leopard, bluze din satin mult prea lucios cu umeri mult prea bufanti, colanti largiti…

„Personajele negative” ne submineaza imaginea. Nu ne ajuta sa emanam siguranta, ba chiar ne creaza complexe. Nimeni nu vrea sa aiba „personaje negative” in dulap, cu atat mai putin sa le poarte cu sine, toata ziua. Asa cum in filme, the bad guys sunt impuscati sau aruncati in inchisoare, scapati si de personajele negative din garderoba – la gunoi cu ele!

villains.jpg

Rolurile secundare

Culmea este ca, fara roluri secundare si tertiare, filmele ar fi imposibil de urmarit; ati observat ca exista Oscaruri pana si pentru aceste personaje? Asa cum toata echipa de actori – inclusiv figurantii – da substanta unui film si il face mai placut de privit, hainele din categoria „rolurilor secundare” sunt cele care sprijina tinuta. Fara acestea, haina „eroina” nu ar putea straluci, la fel cum nu poti purta doar haine de „rol principal”. Prea multe roluri principale se bat cap in cap, asa cum prea multe haine interesante creaza o tinuta incarcata.

Tinutele noastre ar trebui sa includa un singur „rol principal” (pot fi 2 eroi, daca unul dintre acestia este un accesoriu).

Intre hainele „rol secundar” se numara acele maieuri simple, colorate, care te ajuta sa porti un top petrecut dar foarte decoltat, jeansul de culoare inchisa care se potriveste mai tuturor perechilor tale de pantofi si sandale, tricoul simplu cu decolteu rotund care iti pune in valoare pandantivul unicat cu semnatura de designer. Separat, nu esti foarte entuziasmata de ele si nu le-ai purta singure. Fara ele, insa, ai avea probleme sa iti creezi anumite tinute.

Ceea ce observ foarte des cand fac cate o evaluare de garderoba este ca majoritatea clientelor care simt ca se imbraca banal/ mereu la fel/ intr-un stil plictisitor/ nu au stil, de fapt poarta doar haine „de rol secundar” si „personaje negative”. Au uitat de accesorii, nu isi cumpara decat haine comode si practice (dar foarte putin estetice sau cu detalii deosebite), culoarea este lipsita de importanta in tinutele lor.

In momentul in care aduc „eroi” in garderobele lor, schimbarea se observa in scurt timp: cele 30 de secunde suplimentare necesare accesorizarii, alegerii unui imprimeu sau crearii unei noi combinatii cromatice le ofera o noua perspectiva asupra propriului stil, propriei infatisari si tinutei din ziua respectiva.

So, daca as deschide acum usile dulapurilor voastre, ce fel de film as vedea?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

6 comentarii la acest post

  1. 1
    Cris says:

    Imi place tare mult comparatia. De mult timp imi tot propun sa fac o curatenie generala in sifonier. Cred ca in w/e asta o sa starpesc personajele negative din garderoba:).

  2. 2
    Maria says:

    Foarte buna analogia šŸ™‚ Mai ales ca intotdeauna „personajele principale” atrag atentia. Am mai observat o categorie intersanta: „eroii” care se dezvaluie subtil si care isi joaca rolul doar in anumite situatii, de exemplu: o fusta neagra cu o parte interioara imprimata cu un saten luxos, care se poate intrezari doar cand mergi sau ridici piciorul, sau o bretea de lenjerie cu cristale care poate straluci o fractiune de secunda atunci cand iti indrepti umerii šŸ™‚

  3. 3
    elise says:

    Daca ai deschide dulapul meu ,ai vedea Gossip Girl. Glumesc! Imi place comparatia facuta cu eroii din filme si hainele. Si in legatura cu stilul lui Blair Waldorf…imi place mult actually. Si nu cred ca ar fi rau ca lumea sa se inspire din stilul personajelor de-acolo. Si sa te inspiri de-acolo nu inseamna sa porti bentita de par…

  4. 4
    ioana says:

    a sort of „the proposal” mixed with „the ugly truth”..:P

  5. 5
    mary says:

    Foarte interesant articolul si isteata asociere. Mi-a placut mult mult šŸ™‚

  6. 6
    carola says:

    Cateva personaje principale, un numar mai mare de secundare si figuranti šŸ™‚ Am reperat prezenta „baietilor rai” si duc acum lupte crancene cu ei, prin dulap šŸ˜€

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.