In moda exista doar doua povesti
Nu e nevoie sa ma credeti pe cuvant, dar toate stilurile vestimentare posibile (indiferent de denumirea sau etichetarea lor) pot fi impartite in doua categorii.
In fiecare sezon, designerii trimit pe podium o multitudine de stiluri. Cand am vazut colectiile lui Roberto Cavalli si Dolce & Gabbana pentru primavara, mi-am dorit sa fiu o domnita de la inceputul secolului trecut (lasand la o parte detaliile nepractice ale perioadei, cum ar fi lipsa apei curente, electricitatea etc) – la fel ca in 2005, cand am vazut colectia de toamna Rochas si mi-am dorit sa ma fi putut teleporta intr-un secol anterior.
Apoi mi-am adus aminte de colectii din 2005-2006 ale lui Roland Mouret si mi-am dorit sa fiu Grace Kelly intr-un film de Hitchcock sau Catherine Deneuve in Belle de Jour (fara casnicia ratata si prostitutia cu juma’ de norma, evident).
Dar adevarul este ca nu am nici bugetul, nici imaginatia si nici nervii sa copiez zilnic cate o alta personalitate stilistica. Si oricum, femeile al caror simt estetic si al modei il admir nu copiaza niciodata aceste look-uri din cap pana-n picioare. Cele mai cochete femei din lume, de la Jennifer Aniston la Kate Moss sau Dita von Teese, au un lucru in comun: consecventa stilistica. Sigur ca, din cand in cand, isi vor mai cumpara cate un trench uber trendy sau cea mai noua geanta, dar intotdeauna vor arata ca ele insele.
Indiferent de numele lor, toate aceste femei au inteles un adevar fundamental din moda.
Se spune ca in literatura si in film exista 7 subiecte care sunt recreate si repovestite sub diferite forme (omul impotriva naturii; omul impotriva altui om sau bine vs rau; omul si mediul inconjurator, omul si tehnologia/ robotii/masinariile; omul si supranaturalul; omul si religia/ dumnezeu; omul si el insusi).
In moda, exista numai doua.
Colectiile designerilor pot avea diferite izvoare de inspiratie – de la curente in pictura sau arhitectura, la filme, calatorii si carti – dar, daca te uiti cu atentie, numai doua teme apar sezon dupa sezon.
Prima este un minimalism discret, sobru, uneori sportiv, androgin sau usor masculin – costumele foarte ajustate de la Balenciaga din 2006, rochiile de la Jil Sander, tinutele de la Calvin Klein – , iar cea de-a doua este o abordare opulenta a femininatii, eclectica, mai incarcata vizual – exploziile de culoare de la Stella McCartney sau Cacharel, fustele colorate de la Louis Vuitton, rochiile hippie de anul trecut de la Etro.
Desigur, trendurile se modifica de la un an la altul, paletele cromatice se deschid sau se inchid dar, in ansamblu, putem percepe aceleasi filosofii. In urma cu cativa ani, colectia austera, foarte „de secretara” a lui Marc Jacobs le-a coplesit pe cele care iubesc minimalismul vestimentar cu fuste creion mulate si bluze din sifon sexy si cambrate, in timp ce tinutele boeme ale lui Michael Kors se potriveau unor fete cum sunt Kate Moss si Kate Hudson.
Femeile care arata intotdeauna impecabil aranjate, ingrijite si cu tinute complete, fara sa arate ca o victima a modei, sunt cele care si-au inteles stilul, au ales o „tabara” si i-au ramas fidele. Jennifer Aniston, una dintre cele mai cunoscute minimaliste, arata in permanenta ireprosabil – uniforma ei zilnica este o pereche de jeansi si un sacou. Un stil asemanator are Gwyneth Paltrow. La polul opus, Sienna Miller a fost o buna perioada de timp exemplul cel mai graitor pentru filosofia stilului eclectic, cu infatisarea ei boema usor neingrijita, excesiv de inflorata sau imprimata sau colorata, la fel ca si Cameron Diaz.
Daca nu esti sigura in ce tabara esti, testeaza-ti reactia la urmatoarea poveste.
Se spune ca, inainte de a iesi din apartamentul ei sic din Paris, legendara Coco Chanel se privea in oglinda si inlatura primul accesoriu care ii atragea privirea. Acesta era secretul unui stil elegant si discret. O femeie ale carei preferinte se indreapta catre minimalism ar vedea logica acestei povesti, in schimb una care prefera barocul, eclectismul, dramatismul ar fi oripilata. O femeie din aceasta ultima categorie ar adauga tinutei ei o esarfa cu paiete, o curea mai lata, niste cercei, multe bratari – sau poate chiar toate cele patru.
Ok, nu spun ca colectia de sacouri bine croite a lui Jennifer sau predilectia Siennei pentru centuri cu tinte si fuste inflorate sunt alegeri guvernate de vreo stiinta exacta. Dar e bine sa stii ceva mai multe despre ce tip de haine si accesorii se incadreaza unde, ca sa-ti simplifici alegerile vestimentare.
Filosofia minimalismului:
- Less is more. Infranarea oricaror excese este tema centrala. Asta nu inseamna ca o minimalista nu se poate bucura de bijuterii, incaltaminte in tendinte sau genti supradimensionate – dar ansamblul tinutei sale este rafinat, nu incarcat.
- Croiala este esentiala. O linie bine desenata a hainelor este absolut vitala pentru cele care doresc sa aiba un look sofisticat, iar croielile clare sunt coloana vertebrala a unei garderobe minimaliste.
- Siluetele sunt simple si aerisite. Fie ca este o femeie slaba sau una cu forme, o minimalista va purta croieli pe langa corp, ajustate: sacouri cambrate, fuste cu croiala trapezoidala sau conica, pantaloni drepti sau usor evazati.
- Simplu nu inseamna lipsit de feminitate. Desi o garderoba minimalista nu permite aparitia volanelor, franjurilor sau fronseurilor, acest stil simplist isi gaseste feminitatea in culori nuantate, opulente, in tesaturi placute la atingere (satin sau jerseu de matase), in drapaje discrete.
- Hainele trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Pentru ca exista mai putine accesorii si detalii care sa distraga atentia, minimalista are nevoie de haine frumoasa, impecabile, de calitate ireprosabila.
Filosofia eclectismului:
- Urmeaza-ti impulsurile. Femeia care prefera stilul eclectic are o atitudine laissez-faire in privinta imbracatului si nu o deranjeaza sa combine piese vestimentare din categorii diferite (o fusta de denim pentru zi cu un top cu paiete pentru seara), materiale (sifon cu tweed) si stiluri (vintage cu modern). Este nevoie de o anumita virtuozitate ca sa asortezi lucruri care, la prima vedere, nu se potrivesc.
- Fii feminina. Eclecticele sunt atrase de tot ce este floral, sclipitor, feminin. De Craciun isi pot cumpara esarfe cu fir de lame, iar vara fuste lungi inflorate sau bluze kaftan cu broderii paietate si la un moment dat, de ce nu?, le vor purta pe toate in acelasi timp.
- Proportiile trebuie respectate. Desi stilul eclectic este unul caracterizat de o dezordine artistica, exista cateva reguli care trebuie urmate. Cea mai importanta este ca, in ciuda atitudinii usor neglijente, femeia din aceasta categorie va purta haine care ii pun silueta in valoare. Daca poarta o fusta lungi si foarte larga, o va asorta cu un top cambrat si decoltat sau cu o jacheta scurta si mulata.
- Accesorizeaza, accesorizeaza, accesorizeaza. Ii plac la nebunie accesoriile si se simte expusa (chiar dezbracata) fara o esarfa, bratari, coliere sau cercei. Partea buna este ca prin accesorii poate adauga detalii foarte trendy tinutei ei.
Comentarii despre acest post