Cum construiesti baza garderobei
Cumparatoarele destepte stiu ca o garderoba completa incepe cu un set de elemente de baza. Aceste articole in care investesti la inceput (si pe care le reinnoiesti pe parcurs, cand se deterioreaza) trebuie sa se potriveasca siluetei si marimii tale, sa fie din materiale de calitate si, foarte important, sa aiba croieli care sa transceada tendintele de sezon. Cu alte cuvinte, ele vor fi „fundatia” pe care poti apoi adauga piese cu croieli trendy. Iata cele 13 recomandarile ale mele.
Un trench
Este o piesa in care chiar ar trebui sa investesti, asa ca te sfatuiesc sa faci un efort si sa platesti un pret mai mare.
Vei dori o croiala frumoasa, dintr-un material nu foarte subtire si care nu se sifoneaza repede, suficient de clasic pentru a-l purta peste un taior la un interviu si indeajuns de elegant pentru a-l purta peste o rochie. Cauta un model care sa se opreasca in jurul genunchiului, pentru a-l putea purta cu cat mai multe lungimi de fuste si pantaloni.
O astfel de haina este facuta pentru a te proteja de vant si ploaie, primavara si toamna. De aceea, un trench trebuie sa aiba, inainte de orice, un stil simplu si neincarcat. Evita modelele care au prea multe fermoare, nasturi colorati sau imprimeuri. Un trench cu cordon in talie se potriveste mai tuturor siluetelor.
Un trench de calitate, intr-o culoare neutra, ar trebui sa te tina 3 sau chiar 4-5 ani.
Pantaloni negri (sau maro)
Sunt mari sanse ca deja sa stii ca prezenta lor este obligatorie in dulapul tau. O pereche de pantaloni de culoare inchisa – pot fi negri, maro inchis sau gri, in functie de nuanta pe care ti-ai ales-o ca baza a garderobei – pot fi purtati la multe ocazii si se demodeaza foarte greu. Pentru ca vorbim de o alta piesa de rezistenta a garderobei, merita sa iti cumperi unii dintr-un material foarte bun si sa dai un ban in plus la croitor pentru a ti-i modifica in lungime (daca este cazul).
Cauta in magazine o pereche pe care sa ii poti purta si la birou si in timpul liber. Croiala potrivita tuturor siluetelor este cea boot-cut (drepti pe pulpe, usor evazati si lejeri in partea de jos).
Evita croielile skinny pentru inceput, acestea le poti cumpara abia dupa ce ai lucrat „fundatia”. Cand iti cumperi pantalonii, iata care sunt indiciile care iti arata daca ai ales marimea potrivita: pantalonii nu sunt foarte stramti pe fund si pulpe; nu fac cute sub fund sau in partea din fata a turului; buzunarele stau lipite de corp, nu desfacute, betelia nu iti intra in carne si nu creeaza falduri peste material.
O camasa alba
Cu maneca lunga, nasturi si usor cambrata – este esentiala pentru garderoba oricarei femei, de orice varsta. Cauta un model care sa fie suficient de lung pentru a-l baga in pantaloni sau fuste. Ca regula, iti vor veni mai bine camasile usor cambrate. Nu exagera insa – daca este foarte cambrata, nasturii vor arata de parca stau sa plezneasca peste piept, ceea ce inseamna ca ai nevoie de o masura mai mare.
Cand gasesti croiala si marimea potrivita, te sfatuiesc sa iti cumperi doua camasi identice. Camasile albe trebuie reinnoite la fiecare an – oricat de bine le intretii, se ingalbenesc la subrat din cauza transpiratiei si deodorantului, mansetele si gulerul se murdareste, poti avea mici accidente (pete care nu ies etc).
La inceput e bine sa iti cumperi o camasa cat mai simpla, pe care o poti purta cu maieuri si jachete colorate, cu esarfe, sacouri, veste etc. Mai tarziu potia dauga cate o camasa barbateasca, mai dreapta, sau una foarte feminina si romantica, cu jabou, cu volane, cu pliseuri si cu alte lungimi de maneci. Vei putea purta camasa cu pantaloni, fuste, jeansi sau sub un sarafan, sub o jacheta.
Jeansi de culoare inchisa
Cu exceptia celor negri, care se demodeaza usor, jeansii de culoare inchisa sunt mai rafinati decat cei de culoare deschisa (bleu) sau decat cei decolorati (too 80’s!), ii poti purta si ziua cu un tricou, si seara cu un top sexy si sandale cu toc inalt.
Alaturi de costumul de baie, jeansii sunt probabil articolul vestimentar care creeaza cele mai multe frustrari femeilor – din cauza ca exista atat de multe croieli, culori, tipuri de buzunare. Pentru majoritatea femeilor, o croiala low-rise sau mid-rise (adica cu talia joasa sau medie) este cea mai buna, la care se adauga buzunare de dimensiune medie pe fund asezate cam la o palma sub betelie (deci nu foarte jos pe fund). In plus, buzunarele trebuie sa fie cusute cat mai aproape de cusatura de pe mijloc pentru a nu crea senzatia unui posterior lat. Daca este vorba de prima ta pereche de jeansi de culoare inchisa, cumpara-ti unii fara cusaturi colorate si fara detalii inutile.
Sfatul meu? Incearca cat mai multe croieli, s-ar putea sa fii surprinsa de cat de bine iti vor veni unii pe care altfel nu i-ai lua in considerare.
Un pulover helanca sau un pulover cu decolteu in V
O helanca usor ajustata, dintr-un fir subtire poate fi purtata ca un top elegant seara, la o fusta din tafta, sau casual, la jeansi. Totusi, nu tuturor femeilor le sta bine o astfel de croiala.
Daca ai sanii mari, gatul scurt, umerii ingusti si usor inclinati, fata mica si/ sau rotunda, helanca nu este pentru tine – indiferent daca vorbim de o helanca clasica, cu gulerul stramt, sau de un alt tip de pulover cu guler mare si rulat.
In aceste cazuri, cumpara un pulover cu decolteu in V care sa-ti contrabalanseze proportiile.
Un costum de calitate
Poate ca nu toata lumea are nevoie la munca de un costum, dar e o idee buna sa ai unul in dulap – fie in cazul unui interviu de angajare, fie pentru o situatie in care ai nevoie de o tinuta foarte conservatoare.
Chiar daca nu vei ajunge vreodata sa porti costumul asa cum trebuie, poti purta piesele lui separat. Un sacou poate adauga o tusa de rafinament unei perechi de jeansi si unui tricou alb. Ai avea nenumarate optiuni de combinare: cu tricouri, cu camasi, cu topuri foarte feminine, cu maieuri, cu pulovere subtiri cu maneca scurta.
Cauta un costum in nuante neutre (nisipiu, ciocolatiu, gri mediu, bleumarin deschis), dintr-un material trans-sezonier. Modifica-l la croitor pentru ca sa iti vina ca turnat. Si tine minte ca ambele piese ale costumului trebuie duse la curatatorie (chiar daca ai imbracat doar una), pentru ca nu cumva una din ele sa se decoloreze inaintea celeilalte.
O rochie (neagra sau nu)
Micuta rochie neagra a fost considerata definitia insasi a stilului, de cand Coco Chanel a inventat-o in urma cu 80 de ani. Iar Audrey Hepburn a ajutat-o sa devina un element clasic, cand a purtat-o in Breakfast at Tiffany’s. Zilele astea, rochia nu mai trebuie sa fie neagra – dar trebuie sa fie cocheta si versatila.
Culorile neutre si imprimeurile discrete sunt la fel de bune ca nuantele inchise.
Ai grija doar sa alegi o croiala semi-eleganta, care sa se potriveasca siluetei tale si pe care sa o poti purta la fel de bine cu accesorii casual (cizme, esarfe, genti mari), cat si cu unele elegante (sandale, bijuterii).
Fusta pana la genunchi
Fusta-creion, conica, nu se potriveste oricui – dar cand gasesti una care ti se potriveste, aceasta va fi sexy, rafinata si seducatoare. Si, desigur, clasica. Cauta cu rabdare pana gasesti o croiala frumoasa, care sa ti se aseze bine pe talie si solduri, fara sa faca cute de-al latul bazinului si peste pulpe (semn ca fusta e prea stramta)
O alternativa la fusta-creion este o croiala usor trapezoidala. Este croiala universal potrivita tuturor femeilor, dar cel mai mult le avantajeaza pe cele cu solduri late sau cu aripioare. Iti defineste talia si te ajuta sa ascunzi aceste zone cu probleme, pentru ca are ceva mai mult material. Daca esti micuta de statura, ar trebui sa eviti fustele clos pentru ca te vor face si mai scunda.
Jachete cambrate
Excelenta ca piesa de rezistenta: poate inlocui un sacou cand este purtata peste o rochie, o camasa sau un top; adauga un accent de culoare; poate fi un punct focal daca o arunci pe umeri; iti redeseneaza silueta cand este inchisa la nasturi si purtata cu o fusta. In plus, ii poti adauga o curea subtire sau lata, pentru a atrage atentia asupra taliei si a da un plus de personalitate tinutei tale.
Tricouri cu maneca lunga
Fara sa fie foarte subtiri, tricourile la baza gatului sau cu decolteu in V sunt nemaipomenite sub un pulover sau un sacou. Primavara, le poti purta pe sub o rochie subtire cu bretele sau pe sub un tricou cu maneca scurta, pentru a-i extinde durata de purtabilitate.
Tricouri cu maneca scurta
Ar trebui sa ai mai multe astfel de tricouri, in culori uni si vreo 2-3 albe. Cauta un model usor cambrat, dar nu mulat, si putin mai lungi in cazul in care vrei sa le porti cu jeansi cu talia joasa. Cumpara croieli diferite: la baza gatului, in V, in U, barcuta etc
Tricou polo cambrat
Un astfel de tricou, desi in general este incadrat in stilul „preppy” (colegial, scolaresc) este putin mai elegant decat un tricou obisnuit datorita croielii. Poti alege unul din bumbac, simplu sau cu picouri, sau din bumbac in amestec cu lycra.
Un sacou sau un blazer
Un sacou bine croit te va ajuta sa dai un plus de eleganta jeansilor de week-end, il poti purta peste o rochie la birou sau, combinat cu o alta fusta sau pantaloni, te poate ajuta sa creezi un costum.
util 🙂 dar cred ca poti avea si o camasa alba si una neagra pare mai lejer asa