Vocabular de stil
Fiecare industrie are propriul sau jargon, dar moda vorbeste o limba cu totul aparte. Fustele sunt in forma de lalea, gogosar, palnie sau balon. Croielile merg de la A la zigzag. O rochie poate fi plisata cu pliseuri acordeon sau soleil, fronsata, ornamentata si brodata, toate in acelasi timp. Iar asta fara sa punem la socoteala termeni cu adevarat opaci, cum ar fi „directional” (termenul nu are nimic de-a face cu orientarea in spatiu; se refera la un design care ar putea modifica peisajul stilistic – cu alte cuvinte, directia modei – in lunile ulterioare).
Chiar daca incerci sa inveti limbajul, nu este o sarcina usoara. Multi termeni din industrie ajung sa fie incorect folositi de celebritati cu priviri inexpresive sau de asa-zisi profesionisti in ale modei, ale caror calificari ar incapea intr-un degetar. Ma enerveaza, in special, cuvintele care sunt imprumutate si strecurate in articole din reviste glossy in speranta ca terminologia de rigoare le-ar putea face mai interesante. De exemplu, ati fi mai tentate sa cumparati o rochie de 8 milioane doar pentru ca este croita din „satin couture”? (Nu ar trebui sa fiti.)
De aceea m-am gandit sa va ofer o scurta lectie de vocabular de stil. E bine sa ii stiti pentru data viitoare cand cititi o revista sau o carte despre moda sau, cine stie, daca vreti sa impresionati o vanzatoare din vreun boutique sau o prietena 😉
Couture poate fi lipit de mai orice articol vestimentar – de la tricouri la diademe -, dar nu inseamna „elegant” sau „scump”. Couture se refera la un tip de croitorie traditionala, facuta pe masura, originara din Franta. Mult mai scumpa decat orice haina cu o eticheta obisnuita de designer, chiar exorbitanta, moda haute couture este facuta pentru femeile care nici nu clipesc cand platesc 100,000 euro pentru o rochie ornata cu pene de paun sau brodata cu sute de cristale. Nu toate casele de moda fac creatii couture, ci numai cateva – atent selectionate si aprobate de Fédération Francaise de la Couture, du Prêt-à-porter des Couturiers et des Créateurs de Mode. Nici sa nu te gandesti ca Juicy Couture se incadreaza in aceasta categorie.
O linie diffusion este o colectie vestimentara care doreste sa ofere publicului estetica unui anumit designer. Marc by Marc Jacobs, See by Chloe, Miu Miu, Emporio Armani, D&G, McQ sau Kors Michael Kors sunt astfel de exemple. Fiecare dintre acestea pune in vanzare creatii cu semnatura si in stilului unei anumite case de moda, dar in forme mai simple si mai accesiile. Ce este de asemenea „diluat” este pretul, din coada caruia se taie unul sau mai multe zerouri.
Conceptul de colectie cruise sau resort te poate face sa iti imaginezi camasi hawaiiene, pantaloni scurti si restaurante cu bufet suedez. Adevarul este ca aceste linii vestimentare erau pe vremuri mini-colectii, create special pentru vacantele celor instariti. Apareau in magazine la sfasritul toamnei sau la inceputul iernii, in timp util pentru doamnele care urmau sa se imbrace in croaziere pentru St. Barts sau alte insule din Caraibe. In ultimii ani, insa, colectiile cruise/ resort au crescut ca importanta si au propriile showuri de moda. Continutul a ramas acelasi, desi mult mai rafinat: sacouri subtiri, pantaloni scurti si bermude, rochii lejere, multa culoare si mult alb, deseori detalii nautice. Evident, acest lucru inseamna ca pot fi purtate si vara, in oras.
Un sample sale nu are nimic de-a face cu prototipurile si mostrele prezentate pe podiumuri sau ramase in atelierele designerilor. Daca stai sa te gandesti, numai 0.02% din populatie este suficient de slaba pentru a putea imbraca acele haine. Asa ca, vei intreba, care este scopul acestor sample sales? Termenul a ajuns sa se refere la reduceri, pur si simplu – ceea ce e un lucru un si rau in acelasi timp. In mod obisnuit, aici vei gasi o parte din stocul sezoanelor anterioare, redus masiv. Dar acest lucru nu este valabil intotdeauna, pentru ca exista posibilitatea ca unele dintre mostre sa fie noi, la preturi intregi, si de asemenea ca vanzarile sa fie legate de bijuterii vintage sau produse cosmetice.
O rochie shift poate fi confundata cu o rochie sheath, iar cele doua cuvinte au mai multe in comun decat fonetica. Ambele se refera la croieli simple de rochii, a caror tiv ajunge in general undeva in jurul genunchiului, dar pot fi si mini. Diferenta este ca o rochie shift este mai putin ajustata in zona taliei si peste solduri; este, deci, o rochie relativ dreapta si lejera. Liniile sale aerisite si minimaliste creaza o silueta supla si decenta, lucru pe care rochia sheath nu o va face niciodata pentru ca este croita dupa forma corpului.
Asa-numitele trunk shows au loc atunci cand un designer pleaca in turneu pentru a-si prezenta colectiile, in fata unui public format din potentiale cliente. In cazul unor mari case de moda, cum este de pilda Marni, este mai posibil sa te intalnesti cu un reprezentant al marcii, decat cu insasi Consuelo Castiglioni. La aceste prezentari poate intra orice femeie care poate cotcodaci un aahh sau un ooh si crae poate intra in posesia unei invitatii. Unele reprezentatii pot fi gratuite, daca au loc intr-un mall. Oricum, sunt o buna ocazie pentru a trage cu ochiul la altii, de a pipai haine pe care nu-ti permiti sa le cumperi si sa bei sampanie ieftina dar gratuita.
Fotografii: style.com, net-a-porter.com
super lectie :X….ar fi fost chiar mult mai super daca ar fi fost mult mai complexa:):D
Inna, mi-ar fi fost imposibil sa scriu un intreg dictionar de stil intr-un singur post. Sper ca daca treci prin toate posturile mele de pe blog sa gasesti mai multe definitii si explicatii. Iar daca nu, trimite-mi cuvintele sau expresiile pe care ai vrea sa ti le explic 🙂