Stil sau moda?

Pentru ca am de gand sa postez pe viitor descrieri ale diferitelor tipuri de stiluri vestimentare, m-am gandit sa incep si cu cateva cuvinte despre cum vad eu diferenta dintre moda si stil. S-ar putea sa ma contrazic pe alocuri, dar in fine, sa-i dam drumul…

STILUL: este cel mai greu de definit si/ sau de explicat, in special pentru ca limba romana e saraca cand vine vorba de moda. Multi confunda stilul cu linia unei haine, cu croiala. Altii pun semnul de egal intre stil si tendinta. Cel mai grav e atunci cand sunt intrebata: „ce stil ma avantajeaza?” Asa cum vad eu lucrurile, stilul este o extensie a propriei persoane. E vorba de atitudine, de personalitate, de instinct, de gusturi.

Stilul nu e o chestiune materiala ci o forma de expresie, o declaratie pe care o faci lumii, este vorba de alegerile de care le faci. De cele mai multe ori, la factorii de mai sus (personalitate, gusturi, educatie etc) contribuie si stilul de viata. Hainele pe care le imbracam sunt doar una din expresiile stilului nostru – pentru ca stilul se poate vedea si in felul in care ne decoram apartamentul, in cata grija avem de noi, in sporturile pe care le practicam (sau nu!), in muzica pe care o ascultam samd.  Daca uniforma ta zilnica inseamna jeansi si un tricou alb sau daca, din contra, garderoba ta contine numai croieli in tendinte, aceste lucruri spun cate ceva despre tine. Nu hainele in sine sunt stilul, ci mesajul pe care ele in transmit despre tine. Stilul evolueaza, se maturizeaza, se schimba in timp. Ar fi tragic, nu-i asa? sa ne imbracam la 30 de ani cum o faceam la 17.

Pe langa stilul de viata si personalitate, stilul iti poate fi influentat de varsta, de cultura, de geografie, de emotii, de experiente, de interese pe care le descoperi brusc. O calatorie in Maroc si accesoriile cumparate acolo te poate face ca, in timp, sa iti modelezi infatisarea pentru a pastra vie amintirea acelei vacante: iti creionezi ochii cu Kohl, porti fuste lungi colorate sau te imbraci numai in haine din in alb, iti ondulezi parul sau porti in jurul gleznei o bratara subtire din argint, de care sunt agatati clopotei minusculi. Pentru o vara sau doua, vrei sa fii un fel de Seherezada iar stilul tau devine etnic, boem, artistic.

Ca sa nu divaghez prea mult, ideea este ca majoritatea prefera sa se exprime prin intermediul hainelor, in timp ce altii aleg sa se ascunda in spatele lor. Spune si asta ceva, nu-i asa? Stilul, la fel ca orice altceva in viata, se rezuma la alegeri. Alegi sa arati lumii ceva despre tine prin haine si prin stilul preferat. La fel, poti induce oamenii in eroare – si pe tine, in acelasi timp – imbracandu-te intr-un stil care nu te reprezinta. Penru tine, rezultatul este o stare continua de disconfort.

MODA: cand e vorba de moda, sunt de acord cu Stella Blum care a spus: „Moda este un contract social, rezultatul unui consens la care a ajuns o masa de oameni.” In fine, cel putin asa cred ca au inceput lucrurile.

Ca sa banalizez cumva lucrurile, sa luam un simplu exemplu. Sa presupunem ca cineva vede un muncitor pe un santier, imbracat cu o salopeta din denim, si gandeste: „Hm, si eu as putea sa port o salopeta asemanatoare, cu un maieu si o sa arat cool.” Se imbraca asa si, ceva mai tarziu, un prieten observa tinuta, ii place, se identifica cu stilul respectiv si il copiaza (sau gaseste un alt mod de a purta salopeta). Si Acelasi lucru il fac apoi inca 10 persoane, apoi inca 100 si tot asa, pana cand combinatia respectiva incepe sa fie un „loc comun”.

Undeva pe la mijloc, magazinele si producatorii de imbracaminte observa ca nu doar muncitorii de pe santier poarta salopete din denim ci si pustanii, asa ca incepe sa produca diferite variante ale aceleiasi haine: diferite culori de denim, diferite croieli, cu o singura bretea, cu tinte etc. Pe masura ce salopetele sunt cumparate, apar noi modele, li se face publicitate, poate chiar li se asociaza vreo celebritate. In scurt timp, se naste o tendinta: consensul unui grup larg de oameni cu privire la cat de cool este purtatul salopetelor. Si uite asa, se naste o moda.

Astazi, exista designeri care creaza ei insisi tendinte. Unii incearca sa ghiceasca care sunt lucrurile de care s-ar indragosti oamenii, altii urmaresc evolutia unor preferinte, a unor idei si incearca sa le transpuna in moda (de pilda, cresterea importantei comportamentului ecologic a dus la crearea cosmeticelor si hainelor bio). Ei bine, stilul este modul fiecaruia de a alege din moda ceea ce il reprezinta si corespunde personalitatii, stilului de viata, gusturilor, varstei. Altfel, moda ar dicta cum sa ne imbracam si am purta toti salopete identice.

Laudabila dorinta de a sti tot ce inseamna moda, care sunt ultimele tendinte, ce se poarta si ce nu se mai poarta, pentru ca doar asa poti identifica acele elemente din moda care ti se potrivesc si pe care le-ai putea purta. Fii propria ta muza si incearca sa nu copiezi stilul altcuiva.

Sunt curioasa cum vedeti voi lucrurile. Ce intelegeti prin stil si prin moda?

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.