Moda si pictura

Moda se inspira din istoria modei, folosing hainele drept panze de tablouri. De la flori si nuferi pictati in stil impresionist, la ilustratii Art Nouveau in stilul lui Mucha, contururi nedeslusite de acuarele sau tuse groase de pensula, ca in tablourile expresioniste ale lui Rothko, Jackson Pollock si Motherwell, muzeele de arta sunt sursa de inspiratie a designerilor. Recunosc cu tristete ca nu am mai intrat intr-un muzeu de cativa ani buni, dar uite ca pana la urma kilogramele de carti de istoria artei si kilometri facuti prin galerii ma ajuta astazi.

In care colectii au aparut?

Rochii de bal romantice, pictate manual in colectia de primavara Dolce & Gabbana;
Pijamale din matase si organza seducator festonate cu dare subtiri de varf de pensula si pete de acuarele la Prada;
Contururi estompate, impresioniste, la Fendi si Zac Posen;
Fuste si camasi in blocuri de culori la Marni;
Printuri minuscule, asemanatoare detaliilor din tablourile simboliste ale lui Klimt

In plus: Etro, Missoni, Lacroix, Rue du Mail, Michael Kors, 3.1 Philip Lim, Blugirl, Milly, Narciso Rodriguez. Ca un fel de citire rapida a Istoriei Artei a lui Gombrich

Intr-o lume in care recesiunea economica ameninta in fiecare zi iar tendintele au o viata la fel de scurta ca a ferestrelor pop-up pe o pagina de internet, cum sa iti dai seama ce iti va atata dorintele si te va face sa-ti deschizi portofelul? La fel ca si la Hollywood – care de ceva timp prefera sa mearga pe variantele sigure ale remake-urilor si seriilor 2 ale unor filme – moda si-a gasit inspiratia in opere de arta originale. Rari sunt cei care isi pot permite pictura, dar te poti inspira pentru o rochie. Iti place Monet? Incearca Dolce& Gabbana. Morris Louis? Alege Fendi. Rothko sau Motherwell? Inspira-te din colectiile Chloe si Marni.

Cum sa porti acest trend

Cu discernamant. Nu ai atarna o capodopera langa un kitsch cumparat vara trecuta in vacanta, nu-i asa? (ma rog, sper ca nu!) O referinta sau un punct focal per tinuta este suficient. De pilda, daca mergi pe versiunea aceasta moda/ arta/ pictura, nu mai purta langa o geaca din piele sau un sacou militaresc. Pantofi in culori neutre, va rog, cu indiferent ce tip de toc. Fara ciorapi. Bijuterii simple. Un sacou simplu sau un esarfa sunt suficiente. Machiajul tinut la minimum.

E cazul sa investesti?

Din moment ce aceste tinute pot costa oricat, de la 375 euro pentru un top Marni pana la 25,000 euro pentru ACELE rochii Dolce & Gabbana, e o intrebare grea. Si da, la fel ca in cazul oricarei opere de arta, daca nu iti poti permite originalul, o reproducere iti poate oferi un strop de glorie (sau macar de bucurie). Alternativele care se vor gasi in magazine, in special accesoriile (esarfele, de pilda) sunt o optiune. Pe de alta parte, un original isi va pastra intotdeauna valoare – dar cum moda nu este acelasi lucru cu piata obiectelor de arta, poate fi usor exagerat sa crezi ca o haina va avea peste ani aceeasi valoare intrinseca cu a unui tablou. Pe de alta parte, e mai bine sa cumperi un Matisee sau o reproducere dupa Matisse?

Ca nota de subsol, recomand creatiile deosebite ale Lenei Criveanu care, de ani buni, isi picteaza manual majoritatea modelelor.

Impresionism

Claude Monet, Nuferi 1906

Claude Monet, Nuferi 1906

de la stanga la dreapta: rochii Fendi, Michael Kors, 3.1 Philip Lim; dedesubt: Roberto Cavalli S/S 08; Marni; Chloe

de la stanga la dreapta: rochii Fendi, Michael Kors, 3.1 Philip Lim

Roberto Cavalli

De la stanga la dreapta: Marni, Chloe

Simbolism

Gustave Klimt, Bauergarten mit Sonnenblumen, 1906

Gustave Klimt, Bauergarten mit Sonnenblumen, 1906

De la stanga la dreapta: rochie Missoni; Stella McCartney, Jean-Paul Gaultier

De la stanga la dreapta: rochie Missoni, Stella McCartney, Jean-Paul Gaultier

Art Nouveau

Alfred Mucha, aprox. 1897

Alfred Mucha, Cele 4 anotimpuri

Prada

Expresionism Abstract

Robert Motherwell, Elegy to the Spanish Republic 1956

Robert Motherwell, Elegy to the Spanish Republic, 1957

De la stanga la dreapta: rochie Chloe, See by Chloe, Rue du Mail

De la stanga la dreapta: rochie Chloe, See by Chloe, Rue du Mail

Jackson Pollock, Galaxy, 1947

Jackson Pollock, Galaxy 1947

De la stanga la dreapta: Dolce & Gabbana; Christian Lacroix

De la stanga la dreapta: Dolce & Gabbana, Christian Lacroix

Marc Rothko, Red, orange, tan and purple, 1949

Marc Rothko, Red, orange, tan and purple, 1949

De la stanga la dreapta: Marni, Etro

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    diana says:

    Lovely! exact ce imi place:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.