Top 10 colectii la Paris Fashion Week
Daca in cazurile celorlalte saptamani ale modei colectiile au pendulat intre clasic, sportswear, inspirate de traditie britanica, greaca sau indiana, glamorous, cu linii minimaliste sau sculpturale, povestea de la Paris a fost cu totul inedita.
Alexander McQueen a trimis pe podium o menajerie, o adevarata gradina zoologica reprezentand noua obsesie a designerului: evolutia speciilor a lui Charles Darwin. Moda conceptuala a progresat catre un alt nivel – pe care, personal, il situez undeva intre genial si monstruos – , cu voaluri faciale aurii accesorizate cu sepci de baseball la Bless, mega-jachete lanoase la Sonia Rykiel, rochii corset a caror miscare pare inghetata in miscare si timp la Chalayan si clovi fermecatori la Manish Arora. Ce sa mai spun de Vivienne Westwood, ale carei rochii au fost croite din asternuturi si accesorizate cu lanturi din ace de siguranta? In paralel, eleganta a fost lait-motivul colectiilor Yves Saint Laurent, Guy Laroche, Celine, iar diafanul si miticul au facut casa buna cu Kenzo si Nina Ricci.
1. Louis Vuitton
Pentru primavara 2009, Marc Jacobs a compus o „scrisoare de iubire pentru Paris”, care s-a tradus printr-una din cele mai frumoase colectii facute de el pentru Louis Vuitton. Bazandu-se pe acelasi concept al istoriei modei din colectia de la NY, primele propuneri pareau decupate din Parisul anilor ’40: rochii scurte cu maneci lungi in nuante de rosu ruginiu si oranj teracotta, dramatizate de panelurile transparente de pe spate prin care se intrezareau pantalonasii cu buline. Au aparut apoi cochetele din arondismentele 8eme si 16eme, care prefera combinatiile de bleumarin si bej, boemii din St. Germain in pantaloni largi cu buline si cardiganuri mulate, iar Africa francofona s-a facut simtita prin intermediul accesoriilor unice. Dar ca intotdeauna la Marc Jacobs, toate punctele sale de referinta au fost atat de complex intersectate si fiecare felie a metropolei este atat de atent selectata, incat este imposibil sa recompui intreg puzzle-ul, ar fi un exercitiu inutil. Reactiile pozitive ale spectatorilor au fost coplesitoare. Mario Testino exclama la final: „A fost genial!”, iar Antoine Arnault declara ca a fost „cea mai incredibila, optimista si bogata prezentare a sezonului”. Cat despre Marc, el a spus doar „Vreau sa merg la culcare”.
2. Lanvin
ALber Elbaz creeaza pentru un anume tip de femeie – sau a creat-o chiar el? Colectia lui pentru primavara-vara 2009 a oferit admiratoarelor sale mai mult decat ceea ce visau, sub forma unor bluze voluminoase, a unor fuste lejere si a pantalonilor cu talie inalta. Paleta cromatica a fost extraordinara, opulenta si rafinata – visiniu juxtapus cu portocaliu dovleac, albastru glacial cu gri ardezie, galben mustar cu negru. Linia siluetelor s-a bazat pe un volum exagerat in zona bazinului si soldurilor, iar in partea de sus asimetria a fost regina. O rochie fara bretele, de culoarea pielii, a atins proportiile perfecte cu un delicat corset si o fusta mini ampla. Indraznetele pliseuri trompe l’oeil de pe cateva rochii le-au transformat, pur si simplu, in standarde de excelenta Lanvin. Elbaz a reusit sa transmita o usuratate a vestimentatiei, chiar si atunci cand s-a jucat cu volume, chiar si atunci cand o pensa sau un volan ocazional ar putea incarca o altfel perfect echilibrata creatie. Tocurile stralucind de cristale ale unei perechi de pantofi au dat o nota surprinzatoare unei rochii negre simple, in timp ce o alta – cu fusta plisata trandafirie si un stralucitor maieu crosetat – ne-au oferit superlativul lui Elbaz. La final, o pleiada de rochii de seara pline de feminitate au incheiat apoteotic una dintre cele mai frumoase colectii de la Paris.
3. John Galliano
In primul rand, referinte surprinzatoare – dupa gheise si Napoleon Bonaparte, John Galliano si-a indreptat atentia catre James Gillray, un ilustrator si autor de satire din secolul al 18-lea. „Avea un ochi foarte critic pentru moda”, spune Galliano. „De fapt, pe masura ce moda devenea mai extrema, mana lui devenea din ce in ce mai puternica.” Suna cunoscut dar, in acest sezon, la Galliano totul a fost la extrem mai putin hainele. Locatia (o statie de metrou in constructie, chiar in afara centurii Parisului), ora de incepere (ora 9 intr-o vineri seara), palariile militare impodobite cu pene (puse la dispozitie de Stephen Jones), machiajul si coafura (peruci ca din vata de zahar si machiaj de marionete) ar fi putut fi folosite ca butaforie intr-un film de Tim Burton. Surpriza placuta? Rochiile diafane din matase, imprimeurile florale agreabile si jachetele parka – intre cele mai purtabile si mai frumoase creatii din intreaga saptamana. O rochie foarte lunga, cu decolteu patrat si incarcata de flori, purtata de Jessica Stam, a fost una dintre cele mai memorabile aparitii, la fel ca si cea care i-a urmat imediat, asimetrica din tulle bleu si brodata cu fir metalic.
4. Balmain
Christophe Decarnin a transformat unul din cele mai bune momente stilistice ale Madonnei (circa anii ’80) intr-o colectie care a facut ca acea decada sa para aproape sofisticata. Aproape fiecare tinuta avea un strop de stralucire si kitsch, sub forma unor aplicatii cu cristale. Sacouri cu linii severe si umeri exagerati au pastrat o sensibilitate militara, dar de fapt rochiile de cocktail au fost punctul forte al colectiei.
5. Chloe
Hannah MacGibbon, noua creatoare a casei Chloe, a debutat cu o tabula rasa. Au disparut croielile extrem de lejere ale lui Melim Andersson si au fost inlocuite cu bluze si mantouri in nuante calde de alb unturiu, crem, roz caisa si oranj piersica. Topuri feminine, cu maneci lungi, au fost accentele care au modernizat pantalonii paper-bag cu elastic in talie, iar sarafanele au adus o nota de prospetime pe langa pantalonii foarte masculini. Detalii metalice pe curele si funde au dat acel ceva specific casei Chloe. Sandalele au parut extraordinar de comode, cu un toc amintind de incaltamintea anilor ’40 si barete necomplicate. Gentile au fost rarissime, dar au aparut totusi – cu linii bine definite si culori interesante, adica detaliile care au facut best-seller-uri din orice geanta Chloe.
6. Givenchy
Prin colectia sa de primavara, Ricardo Tisci a adus Vestul Salbatic pe podium: combinatii de pantaloni scurti din denim continuati cu piele neagra, camasi albe impecabile si cravate aurii de cowboy, pana si stele de serif din cristale. Rochiile mini din dantela de culoare galben reflectorizant, purtate pe sub voaluri stravezii si brodate cu cristale, ca si seria de rochii negre si albe, cu un motiv geometric, au fost cele care le vor face pe admiratoarele lui Tisci sa se lupte pentru lista de asteptare. Chez Givenchy, exista cate ceva pentru fiecare – si fiecare vrea acel ceva cu disperare!
7. Nina Ricci
Olivier Theyskens este un om cu idei, iar colectia pentru primavara 2009 a exprimat acelasi gand, in mod repetat. O anume silueta, in care tivurile sunt foarte scurte in fata si se continua cu o trena somptuoasa, s-a conturat cu insistenta. Desi interesanta la inceput, dupa 30 de tinute identice a inceput sa isi piarda din spectaculos. Cu toate acestea, nimeni nu poate face o tesatura sa se miste cu mai multa gratie ca Theyskens, iar rochiile care aduceau in mod vag cu siluetele secolului 18, in culori estompate, pudrate si in imprimeuri de acuarela sunt suficient de romantice pentru a fura inimile fashionistelor si editorilor de moda.
8.Dries van Noten
Tema colectiei lui ar fi putut fi: „Vreau asta… si asta… si cealalta”, atat de eclectice au fost propunerile belgianului. Showul a avut loc in Galerie d’Orleans din Palatul Regal, unde se gaseste fantastica fantana a lui Pol Bury (si el belgian) de forma unor mari globuri argintii. Acelasi motiv s-a regasit in colierele lui Van Noten – primul dintre gesturile sensibile care leaga hainele de mediul care ne inconjoara. Sacouri din matase, lungi si fluide intr-o paleta monocroma, rochii camasa, mantouri evazate in carouri, piese de matase in degradeuri si imprimeuri grafice abia perceptibile ale unor cuburi, bluze de sifon, pantaloni pana si rochii lungi cu o singura bretea lata sunt cateva dintre piesele care ma fac sa-mi doresc ca primavara sa vina maine. Spre deosebire de colectiile anterioare, in care culoarea era unul din elementele-cheie, de aceasta data paleta cromatica a fost retinuta – auriu patinat, galben sofran, nuante de verde si albastru, violet si oranj pastel – si aranjata sub forma unor blocuri de culoare. Accesoriile au fost un alt motiv major de conversatie: esarfele care acopereau parul manechinelor, posetele-plic asortate culorilor rochiilor, ca si splendidele coliere si inele din sfere aurii si argintii de diverse dimensiuni.
9. Balenciaga
In Franta, profesia de inginer este una dintre cele mai respectate si laudate. In fiecare sezon, dar in special in acesta, Nicolas Ghesquiere a adus la Balenciaga aptitudinile sale tehnice, incantand si socand deopotriva, dezvoltand noi tesaturi si tratand colectia ca o minune arhitecturala sau inginereasca. S-ar putea vorbi despre neobisnuita paleta cromatica, dar nimeni nu ar putea ajunge la o concluzie unanima – la fiecare pas, la fiecare atingere a luminii, tesaturile iridiscente isi schimbau culoarea, trecand din argintiu in bleu glacial si apoi intr-un trandafiriu deschis… si apoi, din nou, argintiu. O serie de pantaloni pareau sa aiba pliuri lipite cu banda adeziva, dar maieurile cu unghiuri drepte si colantii suprapusi acestora au fost detaliile care schimbau perspectiva. In final, o parada de rochii de seara impodobite, incarcate de volane, au dovedit ca pana si cel mai tehnic dintre designeri se gandeste la feminitate. Singurul mare semn de intrebare se datoreaza incaltamintei – un ciorap semi-transparent si o talpa platforma – pe care nu le vad sa prinda la public, oricat de avangardist ar fi. Inca o data, Ghesquiere e un deschizator de drumuri, dar asta nu inseamna ca nu mi se face dor de rochiile negre din sezonul trecut.
10.Stella McCartney
Pasiunea pe care Stella McCartney o pune in creatiile sale a fost aproape palpabila in colectia pentru primavara 2009. Foarte multe rochii mulate bandage, sacouri cu linii masculine, salopete fluide, rochii-trench, topuri si rochii cu un umar neglijent dezvelit si costume impecabile si nelipsitele smokinguri sexy – toate intr-o paleta cromatica feminina prin excelenta. In mod interesant, tinutele au debutat pe un fundal desenat de fratii Jake si Dinos Chapman (cei cu scandalul desenelor lui Goya), care contrasta in mod placut cu rochiile romantice.
Fotografii: style.com
Articol pentru fashionandbeauty.ro
Si in acest sezon preferatul meu ramane Galliano. Este DIVIN!
cel mai tare blog de fashion…..sunt fana:))