Formula cost per wear

Spre deosebire de oameni, hainele nu sunt create egale. Exista cele nejustificat de scumpe, cu eticheta de designer, apoi cele din categoria de mijloc, care au un pret rezonabil si o calitate asemanatoare si, la final, cele ieftine, care de multe ori ne incanta pentru ca ne valideaza „instinctul” de cumparatoare si nu ne dau bugetul peste cap. Dar oare chiar asa sa fie?

Am sa parafrazez un citat gasit pe undeva, candva, care mi-a placut tare mult. In linii mari, spunea cam asa: „viata nu este o insiruire de haine de duminica.Ā  Hainele obisnuite, ca si viata, le porti in fiecare zi si se vede. Tivurile se mai desira, ochiurile se rup, materialul se scamoseaza. Apar gauri la cusaturi, le agati din neatentie sau din indiferenta, iar defectele le repari asa cum stii mai bine. Culorile isi pierd intensitatea, uneori le mai patezi cu sange, lacrimi, cerneala sau transpiratie: pete care nu ies la spalat. Nu toate ti se potrivesc ca o manusa, dar le tii acolo ca pe amintiri. Iti sunt familiare, te-ai obisnuit cu ele si chiar iti sunt dragi. Unele le-ai ales cu grija, unele pe fuga; altele ti-au fost impuse. Indiferent de cum le-ai ales sau de ce, indiferent de cat de bine iti vin, suma lor spune ceva despre tine. Vorba proverbului, „you must cut your coat according to your cloth; measure twice, cut once.”

Ma rog, fiecare poate intelege ce vrea din acest citat. Pentru postul de azi, eu prefer sa vad in el o ilustratie poetic-practica a acestei simple formule matematice: gandeste-te de doua ori inainte de a cheltui banii pe haine; gandeste-te de ce si pe ce cheltui, gandeste-te dincolo de hedonismul momentului si de eticheta.

Un lucru as vrea sa fie clar de la inceput. Conceptul – sau formula – de cost per wear nu a fost inventata pe timp de recesiune (ironia sortii) pentru a justifica la modul abstract sindromul „I shop therefore I am” al unor fashioniste, dar nici pentru a da apa la moara celor care spun ca hainele sunt doar carpe, pe principiul „cu cat mai putin cheltui, cu atat mai bine”.

Din punctul meu de vedere, conceptul CPW a aparut pentru a ne obisnui cu gandul ca da, uneori merita sa cheltui mai mult pe anumite articole vestimentare (piesele de baza ale garderobei: mantouri, taioare, sacou, camasi deosebite) sau accesorii (o geanta editie limitata, o esarfa Hermes de legenda, o pereche perfecta de escarpeni Jimmy Choo) – atunci cand stilul si calitatea justifica acest lucru, daca acea haina nu se demodeaza rapid, daca o poti combina in N-shpe moduri, samd.Ā  In plus, CPW te invata sa cheltuiesti organizat, sa iti faci un buget si sa il respecti. Nu in ultimul rand, aplicat ca la carte, CPW inseamna ca pe termen lung vei avea mai putine haine (nu mai multe!) dar de calitate net superioara, decat daca ai avea un dulap plin de junk.

Mantou militar Marc by Marc JacobsCand am explicat acest concept unei cliente, directoare de finante, s-a uitat la mine zambind si mi-a spus: „ahaaa, e vorba de amortizare!” Exact asta e. Invatam care este valoarea unei haine, nu pretul acesteia.

Cum se calculeaza?

CPW= pretul hainei/ de cate ori vei purta haina (aproximativ)

Exemplu:

Sa presupunem ca vreau sa imi cumpar un mantou militar Marc by Marc Jacobs, care costa 615 euro. Avand in vedere ca este un stil de zi, smart casual si o culoare neutra, il pot purta, prin rotatie, de 4 ori pe saptamana, timp de 3 luni (decembrie-februarie).Ā  Asadar:

615 euro: 12 saptamani (aprox. 3 luni) = 51.25euro/ saptamana

51.25 euro : 4 (purtari pe sapt) = 12.81 euro/ purtare

Cum este genul de haina pe care as putea-o purta si in primele luni de primavara (martie-aprilie) si apoi la toamna (octombrie), calculul se schimba:615 euro: 24 saptamani (aprox 6 luni) = 25.62 euro/ saptamana

25.62 euro : 4 (purtari pe sapt) = 6.40 euro/ purtare

Mantou See by ChloeWow… Ce schimbare de perceptie, nu-i asa? Dar retineti, acest lucru este justificat doar pentru hainele de calitate, pe care stii ca le poti purta in combinatii multiple.

Daca ar fi vorba de o alta haina, sa spunem aceasta galbena de la See by Chloe, cu un pret similar (543 euro), calculul ar fi diferit chiar daca ar fi vorba de acelasi numar de luni. In primul rand, nu as putea purta haina atat de des, as purta-o poate 1 data la doua saptamani, iar la pretul ei s-ar adauga costul curatatoriei chimice. Asadar:

543 euro: 12 saptamani = 45.25 euro/ saptamana

45.25 euro +Ā  16.5 euro (o curatare) = 61.75 euro/ purtare

Fotografii: net-a-porter.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

6 comentarii la acest post

  1. 1
    corina says:

    Foarte educativ post-ul. Si eu sunt junk-clothes buyer, incerc foarte mult sa imi schimb obiceiurile, insa foarte prea mare succes. Adevarul este ca imi vine greu sa nu cumpar chestiute de la reduceri, foarte atractive insa pe care nu le pot purta de prea multe ori…

  2. 2
    Alexandra says:

    Postul tau imi aminteste de sfaturile mamei de cand eram mica. O geanta, un pantof, un palton trebuie sa se deosebeasca prin calitate… Si mama avea dreptate šŸ™‚ , chiar daca atunci poate nu o prea bagam in seama la sfaturi.

    Si intradevar, multi cumpara in functie de eticheta considerand ca daca marca este scumpa si calitatea este pe masura. Si de multe ori nu este asa.

  3. 3
    carola says:

    Un bunic de-al meu avea o vorba, ramasa in familie: suntem prea saraci ca sa ne cumparam lucruri ieftine… ma rog, nu vorbea de saracia in sine, dar despre exact lucrurile expuse de tine. In ce ma priveste, hainele mele sunt in majoritate mass-market, din pacate. dar modelele pe care le cumpar sunt de obicei adaptabile si purtabile pe parcursul mai multor sezoane.

  4. 4
    ina says:

    ok..e foarte educativ si un punct de vedere nou (cel putin pt mine)…dar totusi cu ce te ajuta?

  5. 5
    Inna says:

    e foarte educativ si un punct de vedere nou (cel putin pt mine)…dar totusi cu ce te ajuta?
    eu de mult tot incerc sa fac schimbari in imbracaminte si sa fie unele majore..cum ar fi o pereche de botine, de ghete sau de pantofi care sa`mi garanteze aproape zi de zi posibilitatea de a le putea purta sau un mantou..cva mai elegant si de calitate care sa reziste macar 1-2 ani. chiar daca prefer sa adopt stilul elegant nici celelalte stiluri nu sunt ignorate…

  6. 6
    Irina says:

    Inna, tocmai am explicat la ce ajuta – iti cumperi mai putine haine, dar mai de calitate. In loc sa iti cumperi 2 perechi de botine din Obor, iti cumperi una cu adevarat frumoasa, cu un calapod foarte comod, dintr-o piele minunata, de la Nine West sau de la Musette. Aceasta pereche te va tine mai mult timp, isi va pastra forma, tocul se va toci mai greu… Amortizare šŸ™‚ Cu alte cuvinte, CPW te obliga sa iti gandesti mai planificat garderoba si cumparaturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.