Cum ne aducem aminte de 2008?
Daca ar fi sa incep cu sfarsitul, as spune ca 2008 va fi tinut minte ca primul an al recesiunii, anul in care moda pare sa fii resimtit ce inseamna un buget de austeritate – la propriu (consumatorii planificandu-si mai atenti cheltuielile) si la figurat (siluete epurate, paleta cromatica restransa si o anume sobrietate in propunerile anumitor designeri). Pe de alta parte, comportamentul fashionistelor a contrazis legile economiei – fustele s-au scurtat, tocurile s-au inaltat periculos de mult, indexul «rujului» arata cat de bine se vand cosmeticele, multe celebritati au devenit mamici pentru prima oara, iar adevaratele top-modele au revenit in lumina reflectoarelor. Trei noi termeni si-au facut aparitia in jargonul modei – recessionista, chic-onomics si credit-crunch fashion -, pe masura ce tot ce inseamna hand-made, reciclare si vintage a prins avant.
Florile imense purtate la rever sau la cordon au devenit iarasi un must-have (multumita noului SATC), la fel ca dresurile colorate, bentitele scolaresti, tocurile stiletto de 10 cm si colierele supradimensionate. Noile rochii negre, cu linii arhitecturale, umeri decupati si despicaturi adanci pe coapsa, sunt deopotriva sexy, severe si intimidante, reluandu-si locul in garderoba noastra. Prada ne-a readus aminte de frumusetea sofisticata a dantelei, dupa sezoane de culori fluorescente si imprimeuri explozive. Gentile-statut isi pierd din notorietate, locul lor este ocupat de incaltaminte si accesorii. Nu in ultimul rand, este anul pantalonilor. Ne plac toti, in toate varietatile posibile: masculini si largi, slim si sexy, pana deasupra gleznei, cu talie inalta, cu pense sau fara, cu turul lasat sau nu….
Pentru prima oara am devenit interesate de politica – sau, mai bine spus, de ce poarta femeile din politica: pagini intregi din blogosfera au fost dedicate pe rand balerinilor si creatiilor Dior ale Carlei Bruni-Sarkozy, rochiilor Thakoon sau tinutelor J.Crew purtate de Michelle Obama si, respectiv, bugetului de cumparaturi cheltuit de Sarah Palin.
Yves Saint Laurent a murit, Valentino s-a retras, la fel ca si Hedi Slimane, in schimb casele de moda Halston si Herve Leger au renascut pentru a imbraca atat celebritati, cat si fashionistele care isi petrec timpul pe net-a-porter. Dupa un bun-venit calduros, Alessandra Facchinnetti este concediata de la Valentino, Matthew Williamson face plecaciunea de final de la Pucci, Phoebe Philo devine noul fashion director pentru Celine, iar Karl Lagerfeld este mai prolific ca niciodata (de la Lagerfeld Confidential la ursuleti de plus). Donna Karan si-a sarbatorit 20 de ani de activitate in moda, Betsey Johnson – trei decade, iar Sonia Rykiel 40.
Dupa mai bine de un deceniu in care manechine cvasi-necunoscute domina podiumurile si actritele devin «modele» ale unor branduri, Karl Lagerfeld, Stefano Pilati si Marc Jacobs decreteaza ca, in vremuri de restriste, consumatoarele doresc sa vada un anume tip de frumusete. Acest lucru marcheaza reintoarcerea supermodelelor anilor ’90, in campanii publicitare de succes: Linda Evangelista pentru Prada, Claudia Schiffer in Chanel, Christy Turlington in Escada, Naomi Campbell pentru YSL.
O mentiune speciala se acorda Victoriei Beckham, care a inceput anul ca model pentru amicul sau Marc Jacobs si l-a terminat lansandu-si propria colectie de rochii (laudata de toti criticii de specialitate si vanduta ca painea calda si in Europa, si in State).
La noi, se lanseaza trei reviste de calibru international: InStyle, Marie Claire si GQ, iar Harper’s Bazaar are aparitii lunare. Cateva branduri mari isi fac aparitia, printre care Louis Vuitton, si se lanseaza mai multe concept store-uri multi brand.
IANUARIE
Dupa 45 de ani in slujba modei, Valentino Garavani isi ia ramas bun de la noi printr-un memorabil spectacol couture, facand astfel ca lumea sa fie mai putin glamorous. Miuccia Prada, Karl Lagerfeld, Alber Elbaz si Emmanuel Ungaro au fost printre cei care l-au aplaudat pe couturierul italian, inconjurat la final de manechine imbracate in rochii identice, colorate in rosul Valentino. Alessandra Facchinnetti a fost angajata pentru a-l inlocui pe maestrul roman, pentru ca apoi sa fie concediata, dupa doar trei colectii, in octombrie.
FEBRUARIE
Cu sprijinul producatorului Harvey Weinstein, Halston – vestita casa de moda din anii ’70 – se relanseaza in timpul saptamanii modei new-yorkeze cu un show foarte asteptat, atat de publicul de specialitate, cat si de consumatoare. Cu aceasta ocazie, siteul Net-a-porter semneaza un acord exclusiv pentru a vinde online cateva dintre tinutele trimise pe podium. Toate au fost vandute in mai putin de 48 de ore. Din pacate, vanzarile timpurii, reclama si recenziile laudative nu au fost suficiente pentru a revigora complet brandul. Designerul Marco Zannini si-a incheiat colaborarea cu Halston in iulie (iar in noiembrie, a fost reangajat la casa Rochas. Sa-i tinem pumnii.).
Atat la Londra, cat si la New York, subiectul manechinelor anorexice si BMI-ul lor nesanatos este dezbatut pe larg. Cu toate acestea, defilarile de moda ulterioare nu au aratat ca s-ar fi modificat ceva: toate manechinele angajate se incadrau in aceeasi masura zero.
Dupa ce in septembrie 2007 criticii l-au injurat pe Marc Jacobs pentru intarzierea de doua ore intarziere cu care isi incepuse showul, de aceasta data designerul este extrem de punctual (programat sa inceapa la ora 7, spectacolul a inceput la 7.10), iar colectia prezentata este absolut remarcabila (influente optzeciste plus Margiela si Comme des Garcons).
Stefano Pilato, Zac Posen si Luella trimit pe podium manechine ale caror buze sunt machiate cu ruj negru, o premiera in beauty. Desi este un trend foarte indraznet, cateva branduri lanseaza rujuri si lipglossuri in nuante foarte inchise, aproape negre: Lancome Color Fever in Piha Black, YSL Gloss Pur Black sau Mac Cyber.
MARTIE
Politica devine fashionable. Prima doamna a Frantei, Carla Bruni-Sarkozy face o vizita inaugurala in Marea Britanie si isi foloseste garderoba in intregime semnata Christian Dior drept instrument diplomatic. Brandul este frantuzesc, dar designerul este britanic.
In plus, pare sa fie un prim semn ca femeile din spatele barbatilor puternici fac un pas inainte si ocupa un loc binemeritat.
APRILIE
Tocurile inalte devin, in aceeasi masura, sexy si periculoase. Pentru premierele filmului sau “Iron Man”, Gwyneth Paltrow isi schimba balerinii cu tocuri de 15 cm – iar flashurile fotografilor nu mai contenesc ! Este inceputul unei noi obsesii feminine, pe care nici macar gleznele rupte, bataturile si tendoanele dureroase nu o pot calma. Ceva mai tarziu, in toamna, la showurile Rodarte, Prada si Alexander McQueen, manechinele se impiedica si cad pe podiumuri de pe tocuri la fel de inalte.
MAI
La patru ani dupa finalul serialului, styling-ul facut de Patricia Field pentru Sex and the City se dovedeste a fi un la fel de puternic chick magnet. SATC: The Movie a facut senzatie, din cel putin trei motive: media s-a concentrat pe moda din film, de la superbii pantofi albastri Manolo Blahnik si pleiada de rochii de mireasa semnate de designeri celebri, pe cat de bine si/sau artificial arata cele patru actrite, si daca va exista sau nu o continuare a… continuarii. Anyway, influenta lui Field canalizata prin Sarah Jessica Parker aka Carrie se face simtita si pe strada, iar americanii invata numele catorva designeri europeni (vezi Balenciaga). Cireasa pe tort in street-style a fost faptul ca, spre deosebire de alte ocazii, femeile obisnuite care mergeau sa vada filmul isi cautau tinute speciale. Vorba ‘ceea, daca e bal, bal sa fie…
IUNIE
In prima zi a lunii, designerul francez Yves Saint Laurent se stinge din viata din cauza unui cancer cerebral, la 71 de ani. Adorat in lumea modei si respectat pentru influenta sa fantastica – este cel care a creat look-ul safari si smokingul, aducand frumusetea stilului etnic global in colectii contemporane – si pentru cariera de 44 de ani, a fost condus pe ultimul drum de celebritati din lumea modei, filmului, politicii si afacerilor : Catherine Deneuve, John Galliano, Claudia Schiffer, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Valentino Garavani, Christian Lacroix, Sonia Rykiel, Alber Elbaz, Nicolas Sarkozy si Carla Bruni, presedintele Frantei, Bernard Arnault (CEO al LVMH), Bertrand Delanoe (primarul Parisului), Laetitia Casta, Jeanne Moreau, Alain Delon, Loulou de la Falaise, Marisa Berenson samd.
IULIE
Moda si politica si-au incrucisat drumurile de mai multe ori in acest an, iar una dintre rascruci a fost momentul istoric in care Franca Sozzani, editoarea Vogue Italia, publica «A Black Issue». Editia speciala aduce in prim-plan problema unei industrii dominate de estetica unei frumuseti “albe”. Editia incerca sa se pozitioneze ca un fel de “affirmative action” in moda, iar in paginile ale acestui numar apar fotografiate manechine de culoare celebre (Naomi Campbell, Alek Wek, Chanel Iman, Liya Kebede si Sessilee Lopez), nou intrate in lumea modei (Jourdan Dunn) sau din decenii trecute (Iman). Revista a fost epuizata in cateva zile de la punerea in vanzare si a trebuit retiparita pentru a face fata cererilor publicului.
La showurile din septembrie de la New York, doar creatoarea Tracy Reese a continuat sa discute despre importanta diversitatii rasiale in moda, in timp ce la Milano, Dsquared a aliniat pe podium manechine de diverse etnii.
AUGUST
Fotografiata foarte des alaturi de sotul ei, in timpul campaniei electorale americane, Michelle Obama demonstreaza ca poate fi o noua fashion icon. Stilul ei clasic-actualizat a fost subiectul a nenumarate articole din mass media, iar unele dintre ele au demonstrat chiar puterea efectului de halou exercitata de celebritati. Detaliile oferite de Michelle Obama despre designerii ei preferati (Narciso Rodriguez), tinutele alese si magazinele in care isi face cumparaturi (J. Crew, White Label Black Market) au declansat o adevarata isterie in masa in randul americancelor : multe dintre tinutele purtate de dna Obama s-au vandut in cateva ore de la aparitiile in media.
SEPTEMBRIE
“Fashion victim” capata un nou inteles datorita manechinelor care se impiedica si cad pe podium la Rodarte, Pucci si Dolce & Gabbana.
Pozitionandu-se iarasi ca arbitru al modei cool, Marc Jacobs isi incheie prezentarea colectiei de primavara 2009 aparand intr-o fusta cadrilata. Culmea este ca nu toata lumea este de acord!
Dupa doi ani de pauza, Phoebe Philo revine in lumea modei, preluand postul de fashion director al casei Celine, in timp ce Matthew Williamson se retrage din functia de director artistic de la Pucci.
Bruno, noul personaj al lui Sacha Baron Cohen, desfiinteaza cu prezenta sa comica fastul catorva prezentari de la moda. Lucrul asta ar fi trebuit sa aminteasca publicului sa nu ia nimic in serios, mai ales moda. In schimb, Cohen reuseste sa enerveze si sa irite.
OCTOMBRIE
Cand John McCain a ales-o pe Sarah Palin ca partenera in campania sa electorala, fosta guvernatoare de Alaska s-a trezit in lumina reflectoarelor – impreuna cu alegerile sale vestimentare. A devenit cunoscuta, criticata si chiar ridiculizata din cauza parului tapat, a coafurilor conservatoare si a ochelarilor de vedere Kawasaki. In octombrie insa, Palin genereaza valuri de critica dupa ce media difuzeaza stiri despre bugetul de 180,000 $ cheltuiti numai pe haine, intr-o perioada de criza economica
Octombrie a fost si luna «divorturilor» din moda. Narciso Rodriguez isi incheie parteneriatul de 18 luni cu firma Liz Claiborne; Peter Som nu isi reinnoieste contractul ca director de creatie pentru Bill Blass, iar Alessandra Facchinnetti este concediata de la Valentino.
NOIEMBRIE
Este luna in care industria revistelor de moda intra la apa. DNR devine un supliment al Women’s Wear Daily, Elle Accessories isi suspenda aparitiile timp de un an, Cosmo Girl isi inchide portile, Fashion Rocks ia o pauza, iar Men’s Vogue trece de la 10 numere pe an la doar doua.
In ciuda zvonurilor care continua, Conde Nast neaga ca Anna Wintour va fi inlocuita cu Carine Roitfeld.
Dupa o colaborare fructuoasa cu Comme des Garcons, H&M semneaza un contract pentru o colectie Matthew Williamson.
DECEMBRIE
Recesiunea economica continua sa se faca simtita. Alice Temperley, Vera Wang, Betsey Johnson si Carmen Marc Valvo strang curelele si anunta ca nu isi vor prezenta colectiile in timpul saptamanii modei din februarie, de la New York. Un show de jumatate de ora poate costa in jur de 100,000 euro.
Bill Blass Couture si-a anuntat oficial inchiderea showroom-ului si atelierelor.
Kate Moss apare pentru a 27-a oara pe coperta Vogue. Fotografiata de Mario Testino, coperta este un tri-fold iar Moss este imbracata in Dior Couture. Tot in aceasta luna, Kate Moss isi prelungeste contractul cu TopShop pentru 3 ani.
Dupa cum stiti, memoria e selectiva. Pentru voi ce a insemnat moda din 2008, care au fost momentele pe care vi le amintiti? Ati remarcat aparitia vreunui trend cu adevarat inovator? In ce fel ati simtit cas-a schimbat peisajul modei, in strainatate si/ sau la noi?
Am citit cu placere recenzia lui 2008 in fashion prin ochii tai; selectiva memoria, dar foarte exacta:)Eu nu pot sa zic decat ca, anul asta si 2007, au readus in prim plan cateva din elementele mele favorite: pene, dantela, multe accesorii, blana!