Sase reguli simple pentru dulapul tau
Schimbarea de sezon inseamna schimbare de garderoba, ceea ce pentru mine se traduce in multe sesiuni de audit ale acestora. „Vreau sa scap de unele haine dar nu ma pot hotari singura”, „vreau sa imi arati cum sa fac tinute noi din ceea ce deja am”, „vreau sa imi schimb stilul dar nu stiu de unde sa incep”, „am suficiente haine dar tot nu stiu ce sa imbrac si cum”… Ultima e cea mai frecventa plangere pe care o aud si, sa fiu sincera, nu ma mai mira.
De unde aceasta problema? De cele mai multe ori, apare din cauza ca dulapul respectiv are nevoie de o triere serioasa, asa cum o gradina are nevoie sa fie curatata de buruieni in mod regulat. Dupa o curatenie a dulapului, elimini hainele care nu ti se mai potrivesc, nu iti mai plac sau nu se mai poarta, observi care sunt golurile ramase si poti, in sfarsit, sa cumperi exact ce ai nevoie.
Iata care sunt cateva reguli dupa care ma ghidez, in timpul ce triez si selectez hainele:
1. Se potriveste siluetei tale sau ti-o pune in valoare asa cum ar trebui?
2. Iti este inca buna? Daca ti-a ramas mica sau e stramta, ocupa spatiu degeaba in dulap; cand vei pierde kilogramele respective, oricum vrei dori sa sarbatoresti noua ta forma cu alte haine. Daca este prea larga sau cu 2 marimi mai mari, ai de gand sa te ingrasi ca sa iti vina bine sau te tenteaza ideea de a o duce la stramtat? Iar daca o vei duce la stramtat, esti sigura ca vei purta aceasta haina?
3. Este o croiala actuala? Asta nu inseamna ca ma refer la ultimele tendinte, dar este cat de cat moderna sau o tii in dulap de mai bine de 10 ani? Hainele demodate nu inseamna ca sunt neaparat retro sau vintage. Majoritatea hainelor vechi te vor face sa arati mai imbatranita, lasa impresia ca nu tii pasul cu lumea.
4. Cat de mult tii la haina respectiva? Daca este una din preferatele tale, atunci merge in gramada de „poate” („poate” trece si restul testelor necesare pentru a-si pastra locul in dulap!)
5. Daca nu tii in mod special la haina respectiv, dar este o piesa de baza (helanca neagra, camasa alba etc) sau leaga o tinuta formata din alte haine pe care le iubesti, pune-o tot in gramada de „poate”.
6. Ai mai cumpara haina respectiva azi, daca ai vedea-o intr-un magazin? Daca nu, o poti scoate din dulap, pentru ca este evident ca rareori vei alege sa o porti.
Acum ca ati aflat cum sa faceti o inspectie sumara si regulata a garderobei, data viitoare va povestesc cum descoperiti ce va lipseste din dulap…
Citeste si:
F bun articolul, chiar te face sa re-analizezi obiectiv garderoba.
Am si o intrebare putin offtopic, dar poate ai un rapuns 🙂 Unde as putea sa donez hainele pe care nu le mai port? Unele sunt destul de business si cred ca la o casa de copii nu ar fi foarte potrivite. Mai degraba le-ar fi utile unor fete fara posibilitati, care lucreaza si nu se pot duce chiar in treining la munca. Imi dau seama ca multe de abia reusesc sa isi plateasca chiria si nici nu se pune problema sa-si cumpere haine. Ar fi frumos sa facem o colectare de haine pe care nu le mai purtam si sa le dam.
Mersi si spor la blogging in continuare, te citesc aproape zilnic!
Buna Dana,
Sunt foarte multe persoane care nu au ce imbraca. De curand mi-au cerut ajutorul in aceasta problema mai multe fete si chiar o familie cu 3 copii. Eu mi-am epuizat ce aveam de dat, daca vrei putem sa tinem legatura si sa vedem ce putem face pentru ei. Iti multumesc. Cornelia (elena.cornelia@gmail.com)