Golurile din dulap
Cu vreo 2 saptamani in urma va aratam, in cativa pasi, cum puteti incepe sa va evaluati cu adevarat garderoba. Pana nu ati trecut prin aceasta prima etapa, este imposibil sa va dati seama ce aveti si ce nu in dulap sau ce mai puteti purta si ce nu.
Ce faceti mai departe? In primul rand, daca piesele voastre preferate pot fi inca purtate (marime corecta, culoare si croiala potrivita, silueta actuala samd) dar pe ele incep sa se vada semne de uzura, treceti-le pe lista de cumparaturi. Incepeti sa va uitati dupa inlocuitori sau „piese de schimb”. ACUM, nu mai tarziu cand va fi, well… prea tarziu!
Daca o haina este intr-o culoare deschisa dar este patata (la subrat, la guler, la maneci) sau nu mai poate reveni la culoarea originala (cum se intampla cu maieurile si tricourile albe care, dupa o perioada, capata o nuanta gri sau galbuie), vezi daca o poti inalbi sau vopsi intr-o nuanta mai inchisa.
Este nevoie sa modifici vreo haina, pentru ca sa poti incepe sau continua sa o porti? Uneori, este suficient sa scurtezi tivul unei rochii pentru ca forma gambelor sa para altfel conturata, rascroiala manecilor sa fie ridicata pentru ca sa nu pari adusa de spate, pensele unei camasi sa fie „luate” pentru ca sa iti subliniezi mai bine talia sau bustul.
Dupa ce ai terminat si cu aceasta etapa a procesului, poti incepe sa creezi noi tinute, sa vezi daca hainele din dulap sunt suficiente pentru o garderoba capsula sau sa observi ce ai nevoie sa cumperi pentru a-ti optimiza garderoba.
Daca, in acest stadiu, continui sa crezi ca nu ai suficiente haine sau tinute, inseamna ca: ori esti incapatanata si ai nevoie de un pretext pentru a merge la cumparaturi, ori nu esti dispusa sa faci un efort real pentru a-ti schimba perspectiva asupra a ceea ce imbraci.
Ca sa mergi mai departe, uite o idee.
In management si in strategiile informationale, deciziile sau schimbarile se pot face in doua feluri: top-down (adica incepand din varful ierarhiei, filtrat in jos, pentru a analiza informatii, subsisteme, pentru a avea o abordare de ansamblu samd), sau bottom-up (de jos in sus, pentru a observa si rafina detaliile unei abordari, pentru a da nastere unui supra-sistem, pentru a alatura elementele intru crearea unui intreg complex).
Care dintre cele doua abordari crezi ca se potriveste mai bine situatiei tale, adica a crearii unor noi tinute din elemente pe care deja le detii?
Cea de-a doua, bottom-up, din doua motive: pentru ca la fiecare pantalon sau fusta pe care o avem in dulap poti (teoretic) asorta cel putin 4 dintre topurile pe care le ai in dulap (tricou, bluza, camasa, sacou, pulover); in al doilea rand, pentru ca lumea tinde sa observe mai intai ceea ce porti in partea de sus a corpului, astfel incat partea de jos devine relativ mai putin importanta.
Asadar, incepe prin a scoate din dulap pantalonii si fustele pe care le porti cel mai des. Scoate apoi toate toate camasile, topurile, jachetele, puloverele samd. Pentru fiecare pantalon si fiecare fusta, gaseste cel putin 4 sau 5 topuri.
Stai, n-am terminat. Ce mai poti adauga? Un alt top. O jacheta colorata. Un sacou. O esarfa. O curea. Doua genti diferite (una de zi, simpla, inca una colorata). Cate perechi de pantofi? In functie de anotimp, ce ai purta pe deasupra acestei tinute? Nu toate tinutele iti vor placea, dar atunci cand gasesti una cu care faci „click!”, noteaz-o intr-un carnet sau intinde-o pe pat (peste un cearceaf alb, de preferat, nu peste unul cu fluturasi, ursuleti si carouri multicolore) si fotografiaz-o.
O data ce ai trecut si prin aceasta etapa – ce asortezi cu ce si ai creat tinute -, observi ca nu poti suprapune anumite piese sau ca ai avea nevoie de un anumit articol vestimentar sau un accesoriu pentru a completa tinuta. Acestea sunt primele goluri din dulap.
Daca, de pilda, ai o fusta imprimata, poti cauta alte topuri care sa corespunda unora din culorile imprimeului, pentru ca fusta sa devina baza cat mai multor tinute.
Dupa ce ai depasit si aceasta faza de sortare a tinutelor, pune hainele inapoi in dulap, aranjandu-le fie pe categorii (pantaloni, fuste, camasi, sacouri, rochii), fie pe grupe de culori (alb, negru, gri, maro, iar apoi in gama ROGVAIV).
In felul acesta, observi cu usurinta daca exista o culoare dominanta in garderoba (nu ma refer aici la negru!) sau ce culori iti lipsesc. Personal, un astfel de exercitiu ma ajuta sa vad care au fost culorile mele preferate de-a lungul timpului – vara trecuta am cumparat mult rosu, visiniu, verde si turcoaz; vara aceasta am exagerat cu rozul somon si bleumarinul, oops!
Iti atarni hainele pe umerase din sarma? Big, big mistake! Iti deformeaza hainele, ca sa nu mai spun ca puloverele, jachetele sau sacourile din stofa boucle ti se agata, iar gentile ti se pot zgaria. Schimba-le urgentissimo cu umerase din lemn (de la Ikea, Carrefour, Bricostore) sau din plastic. Ideea e ca toate umerasele sa aiba aceeasi dimensiune si forma, pentru ca sa fie agatate la aceeasi inaltime. Plus ca, din momentul in care le agati pe toate pe aceeasi directie, dulapul tau va incepe sa arate ca un boutique ordonat si elegant. 😉
In sfarsit, acum ai o lista de cumparaturi cu adevarat utila. Ia-o cu tine de cate pleci la plimbare prin magazine. Nu o sa gasesti totul imediat, dar cand o anume piesa e trecuta pe lista, acest lucru te va ajuta sa iti concentrezi cautarile.
Te invit sa tii undeva, pe o comoda, un pix si un carnet in care sa completezi lista de cumparaturi – pentru acele momente in care te imbraci si te gandesti: „hmmm, ce bine ar fi fost daca as fi avut o… sau un…”. Bravo, tocmai ai descoperit un nou gol in dulap!
Citeste si:
{Cele 7 varste ale garderobei tale}
{Lista de cumparaturi pentru toamna} – desi e scrisa pentru toamna trecuta, este la fel de valabila
NU AI IDEE cat de utile sunt sfaturile aseta pentu cineva ca mine , ( care: 1. are dificultati in a-si face ordine prin garderoba. 2. tocmai s-a mutat deci ordinea asta e imperios necesara, 3. are o dificultate in a arunca anumite lucruri de care se ataseaza sentimental).
‘tumesc:0
Raluca