Zece reguli noi pentru 2010

Nu stiu daca iubim sau uram regulile in moda. Cele care le iubim, o facem pentru ca ne lasa impresia ca, la fel ca o dieta descoperita intr-o revista, ne fac viata mai usoara si ne reduc din cele 90,000 de ganduri zilnice: asta trebuie facut, aplicam in practica asa cum putem mai bine, nu reinventam roata…  Cele care le uram, simtim asta pentru ca, la fel ca Frank Sinatra, la finalul sezonului vrem sa cantam „I did it my way”: vrem sa ne diferentiem, sa putem spune cu mana pe inima ca ne cunoastem stilul, sa nu ne plecam capul in fata capriciilor modei. (BTW, chestia cu cele 90,000 de ganduri zilnice este adevarata si sa stiti ca pana si anarhistilor si dictatorilor le plac regulile)

Personal, pentru ca inca nu sunt radicala sau extremista, cred ca adevarul e la mijloc. Avem nevoie de cateva reguli care sa ne ghideze, sa creioneze acele lucruri de baza, pentru ca apoi sa avem libertatea de a adauga propriile note de personalitate si de creativitate.

De asta ma gandeam ca, din cand in cand, pana si dictatele modei au nevoie de un update – poate si din cauza ca 2010 suna atat de „nou”, e o cifra rotunda. Cand ma uit la anii trecuti, vad clar o diferenta: tendintele sunt cu totul altele decat in urma cu 4-5 ani (evident!) si, chiar daca anumite elemente revin, sunt schimbate. Sa zicem ca in 2000, in primavara, ne gandeam la imprimeuri florale, la culoare si la platforme, dar oh boy!, in primavara asta vorbim de cu totul alte imprimeuri, culori si platforme.

Iata, asadar, la ce ma gandeam:

1. Regula veche: baretele pe glezna scurteaza piciorul. Dar numai daca bareta este de grosimea unei curele, daca taie orizontal glezna sau daca este purtata pe piciorul gol sau pe un ciorap in culoare contrastanta.  Totusi, ce preferi: sa iti cada pantoful din picior la fiecare pas sau cineva sa creada ca nu ai glezne de caprioara? Bareta potrivita, care se aseaza lejer imediat sub glezna, o poate defini. In plus, vara trecuta ne-a obisnuit privirea cu sandale din barete late, incrucisat, iar ultimele toamne cu botine. Asa ca suntem mai ingaduitoare cu gleznele, groase sau subtiri.

2487376121_8c62b81bdf_o.jpg

2. Regula veche: toate lucrurile trebuie luate sau folosite cu moderatie. Nu mai e valabil. In 2010, cel putin un articol din tinuta ta va trebui sa fie supradimensionat: un inel imens, un accesoriu de par gigantic, o culoare asurzitoare, tocuri ametitoare, platforme iresponsabil de inalte sau poate parul tapat ca un cuib de viespi… Suficiente superlative.

vogue-russia-january-2009-model-masha-novoselova-photography-by-jem-mitchell.jpg

3. Regula veche: orice femeie are nevoie de o camasa alba. Gresit. Numai femeile care arata bine intr-o camasa alba ar trebui sa aiba una. Unele femei arata mai bine intr-un tricou sau maieu alb.

4. Regula veche: femeile peste 50 de ani nu ar trebui sa poarte parul lung. Ba pot, daca parul inca este des, lucios si bine intretinut. Regula se arunca la gunoi alaturi de cea care dicteaza ca blondul este mai potrivit decat culorile mai inchise femeilor peste o anumita varsta. Unora le sta bine satenul.

5. Regula veche: Mary-Kate si Ashley, Lily Allen, Julia Restoin-Roitfeld, Chloe Sevigny sunt style icons, ceea ce inseamna ca si atunci cand se imbraca aiurea, o fac cu un scop. Gresit. Toate fetele de mai sus sunt oameni si, asa cum timpul o dovedeste, sunt supuse greselilor sau macar interpretarilor gresite. Increde-te in instinct, cand e vorba de ceea ce vezi in oglinda. In plus, poate e momentul ca cuvintele stil, moda si „icon” sa nu mai fie folosite in aceeasi fraza.

6. Regula veche: ai stil daca porti un trench. De fapt, poti sa arati ca naiba cand porti un trench. Epoletii, reverele mari, clapetele la buzunare si multimea de nasturi incarca silueta multor femei. Doar pentru ca e un „clasic”, nu inseamna ca ti se si potriveste.

170580797.jpg

7.  Regula veche: negrul si bleumarinul nu se potrivesc. Ba dimpotriva, arata foarte sic cand sunt alaturate. Niste dresuri negre si o pereche de botine negre vor da o nota de autoritate unei tinute bleumarin si o vor ajuta sa nu arate ca o uniforma.

8. Regula veche: tocurile inalte lungesc vizual piciorul. Evident, e adevarat. Dar daca tocurile inalte sunt ok, tocurile exagerate nu sunt intotdeauna la fel de bune. Cand o femeie mignona se catara pe astfel de tocuri, corpul ajunge sa ii arate ca o scara in spirala, cu fundul mult prea scos in afara si spatele arcuit artificial. Si oricum, nimeni nu se mai uita la picioarele ei, ci se intreaba cat timp va reusi sa isi mentina echilibrul

9. Regula veche: fara fuste mini dupa 40 de ani. Aici probabil ar trebui inserat si dictonul conform caruia „40 is the new 30″…  Daca o femeie are picioare lungi si frumoase, poate sa poarte fuste mini fara probleme. Dar ar trebui sa traga „tivul” la partea de jos a pulpei si, eventual, sa poarte dresuri groase. (Picioarele frumoase tin de forma, pielea intinsa si tonifiata tin de un alt tip de estetica).

10. Regula veche: nu purta acelasi trend de doua ori. Nici ca am auzit prostie mai mare. Tendintele apar si dispar atat de repede incat asta ar insemna ca, dupa un secol de moda, sa purtam ceva ce nici nu mai seama a imbracaminte.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

7 comentarii la acest post

  1. 1
    Ruxandra Nedeff says:

    Imi place mult articolul asta! Sunt si eu de parere ca ar trebui sa ne imbracam asa cum simtim, nu cum ne dicteaza niste reguli impuse de societate. Atat timp cat te simti tu insati prin ceea ce porti si nu agresezi vizual pe nimeni si esti decenta, e ok. Ar trebui sa fie ok! Imi pare sincer rau cand vad anumite persoane din jurul meu ca nu vor sa isi foloseasca imaginatia atunci cand isi aleg o tinuta doar pentru simplul fapt ca nu au mai pomenit anumite alaturari de culori sau de materiale.

  2. 2
    dressaddict says:

    foarte bun articolul! ai perfecta dreptate!

  3. 3
    Nico says:

    Excelent!
    La multi ani si bine ai revenit.

  4. 4
    Irina says:

    Nico, merci mult si La Multi Ani si tie! Sa ai un an frumos 🙂

  5. 5
    carola says:

    Minunat articolul! Regula referitoare la asocierea negrului cu bleumarin am incalcat-o deja cu succes in 2009 🙂 Mai era si cea legata de negru+maro – am vazut combinatii diverse, poate arata extrem de bine, cat si extrem de prost, personal o evit.

  6. 6
    anna says:

    vorbeam cu maica-mea,care a insistat dintotdeauna pe regula „imprimeu NUMAI cu uni”,de nu puteam sa ma culc daca nu gaseam tricou simplu sa asortez la pantalonii de pijama cu oi,si ii zic” „auzi,ai observat si tu ca unele imprimeuri merg cu altele? dungi cu flori,de exemplu..” si zice: „da,am observat asta,si chiar se vede interesant,nu credeam” :))

  7. 7
    Irina says:

    Anna, foarte tare discutia cu mama ta 🙂 Si carourile mici merg cu imprimeuri florale delicate, bulinele cu dungi…. Inca nu am stat sa ma gandesc daca exista vreo regula legata de proportiile lor, dar banuiesc ca este 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.