Fara termeni de comparatie (I)
Placebo – Bright Lights
Cu ceva saptamani in urma scriam eu aici ca, cat de curand, voi face un workshop/ funshop cu micul si minunatul Lifeafterwork. Sigur ca deja stiu subiectul, sigur ca deja am gandit o linie conducatoare, am impartit subiectul in capitole, subcapitole, exercitii interactive, pauze etc, sigur ca deja caut cele mai frumoase si expresive fotografii care sa imi ilustreze spusele.Subiectul va fi, evident, stilul vestimentar – dar nu asa cum il stie toata lumea, cu etichete puse de editori de moda (this is so tribal luxe, dear!) sau impartiri facute de consultanti de stil pregatiti acum 20 de ani (clasic, romantic, euro-chic…). Ci sub forma unei calatorie de auto-descoperire. Pentru ca, de-a lungul timpului, mi-am dat seama ca asta e intrebarea care si-o pune toate femeile care trec prin fata mea: „ce stil am? Iar daca mi se spune ca am stilul X, ce anume inseamna asta pentru mine?”
Cine a trecut prin sesiuni de stil cu mine sau care a participat la alte workshopuri de-ale mele stie ca unul din principiile mele este: „nu am o reteta pentru stil, nu am o pastila magica pentru ca sa va transform, cel mai important este sa stiti voi cine sunteti, cum vreti sa aratati si ce vreti sa exprimati.”
Nu am nici retete, nici pastile, dar mi-ar placea sa va fiu ca un fel de busola sau macar un fel de Sacagawea. Din experienta, pot sa va spun ca oamenii inteleg cel mai bine un concept, un principiu, o situatie daca acestea pot fi asociate cu lucruri care ii sunt familiare, care ii plac sau la care se pricepe.
Take me for example 🙂 Pentru ca imi place moda, imi place si istoria artei… si vice-versa. De aceea, cand ma gandesc la un stil vestimentar sau la imaginea cuiva, le asociez cu tablouri, diverse perioade si diverse tipuri de rame. Concret: cand alegem rama unei fotografii sau a unui tablou, o alegem pentru a se potrivi cu aceasta. De pilda, o pictura ca Mona Lisa va fi intotdeauna incadrata de o rama aurita, grea, atent lucrata, o rama care sa fie din aceeasi poveste cu stilul, personalitatea, calitatea si perioada tabloului.
Daca, pentru acelasi tablou cu Mona Lisa, am alege o rama subtire si neagra de la Ikea, ar fi ca nuca-n perete.
Asa si cu hainele si stilul. Ele sunt incadratura, voi sunteti tabloul. Vi se potrivesc? Ati ales rama care trebuie?
Pentru ca tot vorbeam ca mi-ar placea sa va fiu insotitor de drum, faceti astazi impreuna cu mine urmatorul exercitiu. Luati-va o foaie de hartie si un pix, puneti Placebo pe repeat si hai….
1. In ce punct sunteti azi? Mergeti la dulap, studiati-va hainele. Cum le-ati descrie? Plictisitoare, monocrome, depasite, demodate, prea simple? Prea purtate, conservatoare? Colorate, moderne, haioase, tineresti, amestecate? Profesionale, ordonate, elegante, sobre? Feminine, comode, romantice? Comode sau incomode? Sexy sau naive? Rebele, prea sport, dinamice, originale? Schizofrenice, depresive…? Folositi orice cuvinte care va vin in minte. S-ar putea ca unele dintre cuvinte sa nu va placa ce exprima, dar este important sa scrieti spontan. Reactia si emotia voastra exprima autenticitate.
2. Luati o a doua foaie de hartie. Aici veti scrie tot ce va place si ce va displace cand va ganditi la haine sau cand le alegeti. Va plac detaliile, cum ar fi o dantela aplicata la tivul unei fuste sau un nasture imbracat in satin. Nu va plac chestiile prea simple – o fusta neagra dreapta care nu atrage privirea deloc sau un pulover negru prea cuminte, care nu are decolteul suficient de adanc. Imi plac paietele, dar urasc volanele si dantela elastica. Imi plac corsetele, urasc slapii. Iubesc cerceii delicati, nu-mi plac gablonturile. Uneori poate fi mai usor sa scrieti lista lucrurilor care nu va plac. Go ahead. Scrieti tot, in ce ordine vreti; nu e nici o problema daca vreti sa umpleti mai multe pagini.
3. Etapa a treia va lua mai mult timp, puteti face asta in timpul weekendului. Acum e momentul sa rupeti poze din reviste sau sa salvati imagini de pe vreo pagina de internet – siteuri cu celebritati, reviste mondene sau pentru femei, cataloage de moda, siteuri de e-commerce. Cautati cat mai multe imagini care va plac. Deocamdata, nu conteaza daca hainele respective se potrivesc siluetei voastre sau varste.
Daca ati facut exercitiul cu seriozitate, ar fi trebuit sa va ia cateva ore bune, daca nu chiar 1-2 zile. Va las sa mai studiati listele de cuvinte si imaginile, si continuam exercitiul duminica. 🙂
Imi place exercitiul propus de tine!:) L-am inceput dar, din pacate, nu am timp sa il termin astazi, asa ca mai las un pic si pentru maine. Astept cu nerabdare continuarea de duminica.;) Week-end placut!