Sex, shopping si un roman
Alain de Botton e un geniu. Altfel nu pot sa-i spun unui om care reuseste ca, din aerul rarefiat si teoretic al filosofiei, sa culeaga teme asa-zis „triviale”, sa le reconstruiasca si sa le explice pentru noi, pentru vulg, dar cu eleganta si un sarcasm delicios. Aseara, inainte de culcare, mi-am pus un semn in cartea pe care o citesc, ca sa imi aduc aminte sa trec pe blog paragrafele care m-au facut sa „hi hi hi” si „ha ha ha”…
Cartea se numeste „Sex, shopping si un roman”, iar protagonista este Alice, o londoneza de 20 si putin de ani, de curand indragostita si intrata intr-o relatie cu Eric. Asadar:
„Propagatorul principal al dorintelor lui Alice parea a fi numarul mare de reviste pe care le citea luna de luna. Aveau o luxurianta cu care cartile nu puteau rivaliza, cu paginile lor fosnitoare si curate stralucind ca un mar bine lustruit. Alice glumea deseori despre cum ar fi dorit sa „dispara intr-o revista” si articula o viziune etica nelamurita a dorintei de a-si „revistiza lumea”.
Ā
Toate aceste reviste aveau in comun un sentiment al claritatii absent din viata ei cotidiana, o lume de fiinte perfecte pe fundalul unor ziduri de piatra acoperite cu muschi prezentand colectiile de toamna, sau asezate in cafenele din Milano, purtand modele de primavara din bumbac. Barbati frumosi imbratisau femei frumoase in posturi bosumflate si provocatoare, fotomodelele priveau lung si melancolic catre mare, imbracate in cele mai diafane materiale, batoane uriase de ruj si rochii rosii, luxoase, figurau alaturi de masini sport de mare putere si de fructe tropicale.
Ā
Revista era un instrument al dorintei, dar avea o aparenta morala, prin aceea ca oferea solutii pentru conditia umana. Desi pretindea ca doreste sa-si satisfaca cititorii, revista nu-si indeplinea sarcina comerciala – spre deosebire de cea literara – decat atunci cand ii lasa nefericiti din cauza absentei a o suta de produse care trebuiau cumparate.
Ā
Revista trebuia sa o faca pe Alice nefericita. Nu-i putea spune ca ceea ce purta mai mergea inca un an, ca aspectul nu conta oricum prea mult, ca nu avea prea multa importanta pe cine cunostea sau ce culoare avea dormitorul ei. Sectiunea de moda trebuia s-o faca sa se lamenteze dupa hainele pe care nu le avea in garderoba, sectiunea de calatorii trebuia sa-i aminteasca de multele colturi ale lumii care erau mai insorite decat al ei, sectiunea intitulata „stil de viata” trebuia s-o umileasca cu mesajul implicit ca dupa toate probabilitatile ea nu avea o viata, si categoric nu avea stil.”
Hehe, m-am distrat š Si eu cumpar multe reviste dar pt. mine au efectul opus…ma fac sa ma simt bine, ma relaxeaza ( stii tu, pagini fosnitoare, etc. š ) Chiar daca nu avem hainele de acolo e ok, pt. ca ceva care sa semene cu ce-i acolo si sa ni se potriveasca sigur avem. Plus ca iti prezinta un trend, o stare de spirit, o surpriza, o idee de a vedea un loc, iar eu vad in asta un lucru pozitiv.
De acord, dar asta pentru ca esti o femeie intreaga, fara frustrari sau goluri pe langa ea, pe care sa simta nevoia sa le umple cu nimicuri materiale š
Am citit Sex, shopping si un roman prin liceu, cand si eu devoram zeci de reviste in fiecare luna – de fapt, toate revistele glossy romanesti. Acum mi-ai facut pofta sa-l recitesc, pentru ca sunt curioasa cum o s-o percep pe Alice acum, cand nu mai imi doresc sa „revistizez” lumea, ci ma bucur de ea asa cum este. š
Cred ca m-ai facut curioasa de o carte spumoasa. multumesc
@Raluca: si mie mi se pare interesant sa re-citesc carti la ani diferenta, sa imi dau seama cum experienta de viata isi pune amprenta asupra perspectivei de interpretare si traire a cartii cu pricina š
@Talida: cu placere š Cartea o mai gasesti doar online sau la depozitul lor, nu si in librarii, dar e foarte buna, merita citita! (de altfel, ca orice scris de de Botton)
Am luat la rand toate cartile lui de botton pe care le aveau la biblioteca judeteana cj. Cred ca opera lui se poate rezuma cu urmatorul citat chiar de-al lui: : āKant and Hegel are interesting thinkers. But I am happy to insist that they are also terrible writers.ā (Alain de Botton) De-ar fi mai multi filozofi care sa fie si buni scriitori!
Voi citi cartea ca m-ai facut curioasa:)
Vreau si eu de mult timp sa o citesc, insa nu e de gasit niciunde, nici in librarii, nici online.:(
@Miha – pe linkul dat de mine cartea apare ca fiind in stoc, uite linkul inca o data (http://www.humanitas.ro/humanitas/sex-shopping-si-un-roman) si inca unul (http://www.librariileonline.ro/carte/sex-shopping-si-un-roman–i6362) Succes la citit!
La Humanitas tot stoc epuizat imi arata. Dar am gasit-o pe buybooks. Thanks anyway! š
„Eseuri de indragostit” e o alta carte de-a lui de Botton care merita citita si recitita. Cea mai minutioasa (si realista, sensibila, dar si usor ironica) analiza posibila a unei relatii, cu un umor fantastic si un stil de a scrie care te face sa nu lasi cartea din mana. Si la urma binecunoscutul sentiment „deci nu mi se intampla doar mie…”