N-arata nicicum
Postul meu de zilele trecute, cel despre femeile imbracate sters si in bej mi-a scandalizat prietenele, iar pe voi v-a aprins si v-a indemnat sa lasati comentarii. Mie mi-a aratat ca, oricat de mult as scrie despre reguli de stil, combinatii cromatice, tendinte, uneori e bine sa te intorci la „radacini”, sa incepi cu lucrurile rudimentaqre, cu ce este cel mai simplu.
Ceea ce voi incerca sa fac astazi – sa dau tangibilitate unor concepte, sa simplific lucrurile cand este vorba de imbracat, sa folosesc analogii si chiar – desi nu imi place sa va dau mura-n gura – sa va ofer cateva retete de tinute. Poate astfel cateva dintre voi (multe, sper eu!) se vor imbraca altfel saptamana aceasta, in urmatoarea vor avea curaj sa combine altfel lucrurile, iar peste 3 saptamani sa aiba mai multa incredere in alegerile lor stilistice. Ce ziceti, incercam?
Cand sunt nevoita sa explic ceva legat de haine foarte simple, le compar cu carnea de pui. Parca va aud: „poftim? Ce legatura are una cu alta, adica hainele cu carnea de pui?” Pentru mine, nu exista carne mai insipida decat cea de pui – n-are gust, culoare, textura. Daca mai este si fiarta, isi pierde si putina culoare roz pe care o are cruda. Exista ceva mai simplu si mai plictisitor? Nah, nu cred… Ca sa devina gustoasa, carnea de pui are nevoie de condimente, umpluturi, sosuri, cere sa fie unsa cu miere, mustar sau unt, trebuie facuta la cuptor si asa mai departe.
La fel stau lucrurile si cu hainele. Pe cont propriu, unele dintre ele sunt total neinteresante, fara personalitate, n-arata nicicum. Multe dintre femeile cu care fac consiliere de stil ajung la mine din acelasi motiv: nu mai au inspiratie, s-au plictisit de felul in care se imbraca, nu stiu cum sa isi actualizeze stilul. Sa nu va imaginati ca am de-a face cu cosmaruri, nu, nu, nu! Pur si simplu, aceste femei au prea multa „carne de pui” in garderoba si nu stiu ce ingrediente sa foloseasca, pentru ca hainele sa prinda gust.
Vorba lunga, saracia omului. Iata cateva exemple de piese de baza, impreuna cu cateva sugestii de „condimentare”, de bun simt.
1. Camasa alba simpla
Nici ca exista ceva mai simplu, fie ca e vorba de camasa clasica de birou sau de un tricou alb comun. Nu va opriti doar la combinarea cu o pereche de jeansi sau de pantaloni simpli. Puteti sa…
… apretati si ridicati gulerul camasii, va capata un aer mai elegant
… accesorizati cu un colier foarte colorat sau multicolor, cat mai artistic posibil
… purtati un maieu colorat pe sub camasa pe care sa o lasati deschisa pana sub sani
… prindeti o floare supradimensionata pe piept
… adaugati un al doilea tricou peste cel alb, intr-o culoare contrastanta dar cu aceeasi croiala
… in loc de sacou purtati un cardigan scurt colorat, o geaca din denim sau un blazer masculin
2. Pantaloni negri si un top colorat, oarecare
Inca un look obosit si comun. Din pacate, foarte des intalnit. Ca sa il faceti sa iasa din zona invizibila, aveti nenumarate optiuni:
… renuntati la geanta obisnuita si la pantofii negri. Inlocuiti incaltamintea cu o pereche colorata, iar geanta cu un plic la fel de vesel, chiar multicolor
… in loc de pantaloni negri, purtati unii khaki, bleumarin, gri deschis sau cafenii. Simpla schimbare de culoare adauga eleganta
… cautati o a treia culoare pe care sa o purtati cu negru, ca sa creati un joc cromatic. De exemplu, daca aveti pantaloni negri si un top liliachiu, asortati o geanta verde smarald sau un pulover/ cardigan/ esarfa roz somon
… purtati o curea intr-o nuanta similara cu a topului, dar mai inchisa
… gasiti bratari, esarfe, curele, coliere multicolore sau cu imprimeuri, in care sa se regaseasca nuanta topului
3. O tinuta intr-o singura nuanta neutra
Negru din cap pana in picioare poate fi elegant pe Sofia Coppola, asa cum pe Jennifer Aniston o tinuta complet bej sau nisipie poate fi fantastica. Pe alte femei, aceleasi tinute pot parea sterse.
O tinuta monocroma va ofera ocazia sa adaugati ce culori vreti voi. Alegeti:
– turcoaz, verde jad, bleu aqua, roz somon, galben solar, mov liliachiu la o tinuta in tonuri de maro ciocolatiu
– accesorii rosii sau turcoaz la o tinuta complet neagra
– o geanta in aceeasi nuanta, dar texturata (efect de stantare, impletita, cu un desen reliefat)
– niste bijuterii masive din argint, la o tinuta bleumarin sau gri
– sacou in aceeasi culoare, dar texturat (stofa bucle, catifea reiata) sau un top dintr-un material fluid, semi-transparent, sau cu detalii deosebite (jabou, fronseuri, broderie ton sur ton)
In concluzie:
1. Piesele simple sunt baza garderobei voastre. Ar trebui sa predomine, sa ocupe un 70% din dulap. Cele in tendinte sunt geniale, dar cumparati-le abia dupa ce stiti sa va creati suficiente tinute din combinatiile celorlalte piese.
2. Piesele de baza va ofera mai multe optiuni mix & match, dar cand le cumparati ganditi-va ce accesorii li se potrivesc si cu ce culori le puteti combina.
3. Cand creati o tinuta din 2 sau 3 piese de baza, tineti minte ca abia ati creat „baza” tinutei.Ā Lipsesc accesoriile!
Astept sa-mi spuneti ce „retete” aveti voi si ce „ingrediente” folositi!
Eu am problema opusa, tendinta sa cumpar condimentele inaintea carnii de pui, prin urmare am piese interesante in garderoba care se dau de ceasul; mortii acolo pt ca imi lipsesc piesele de baza cu care sa le pot purta. Mi-am dat seama de problema de la o vreme, dar in continuare e dificil de rezolvat, pt ca am o problemea – cred psihologica – in a cheltui bani pe chestiile insipide, boring etc.
Ai dreptate cu condimentele š Ce am aplicat eu pana acum (sigur ca nu pe toate, e loc de mai bine ;)… cand e vremea calda am intr-adevar pantofi colorati (voi incerca si o centura colorata ca in exemplele burberry de anul asta). In schimb iarna prefer incalcaminte ton in ton cu pantalonii/dresul, mi se pare ca echilibreaza mai bine restul tinutei.
Maria, stii ca e strict chestiune de preferinte. Uneori, o pereche de pantofi din piele intoarsa dar colorata poate da foarte misto la o tinuta gri, neagra, ciocolatie.. š
da, asa este…si am incercat sa iau iarna asta unii rosii dar nu am reusit š imi place foarte mult pielea intoarsa si am o pereche-doua cum spui tu dar reusesc sa le port foarte rar iarna atunci cand e multa zapada topita…tu cum faci cu incaltamintea de tipul asta? sau mai bine s-o ferim de apa š Sau ce sa purtam pe vremea asta cu balti? š
Recunosc ca nici eu nu port pe vremea asta piele intoarsa, o pastrez pentru cand e uscat afara (chiar daca e mai frig). E bine sa o feresti de umezeala, balti, noroi pentru ca, chiar daa se usuca, murdaria pateaza pielea intoarsa si nici un spray sau guma speciala nu vor elimina complet petele. Pe vremea asta eu port ori cizme de cauciuc (cu niste sosete mai groase) sau niste cizme cu talpa mai groasa/ platforma.
Mi-a placut tare articolul, Irina! te-ai reintors la radacinile tale intr-ale blogeritului so to speak š – cand am inceput eu sa-ti urmaresc blogul postai multe articole cu sfaturi si recomandari;
te inteleg perfect Roxana, cam asa patesc si eu, am dulapul plin de piese interesante si imi lipseste liantul.
Draga Irina,
te citesc de mult timp si scriu acest mesaj in primul rand ca apreciere a tot ce se intrezareste a fi universul tau.imi place amestecul de informatie si feeling pe care il regasesc in posturile tale.
si ador posturi ca cel de azi; am nevoie de informatie, de educatie; sunt perfect de acord cu elementele de baza ale garderobei; cred ca si eu am incurcat de multe ori ordinea lor; acum sunt intr-un proces de regandire si sper sa se vada in timp roadele; sunt pentru less is more.
multumesc pentru detaliile cu puiul si condimentele si asteptam alte retete sigure pentru garderoba noastra!