Consultant de stil sau stilist: care e diferenta?

M-am gandit sa clarific, car de obiectiv si concis pot, diferentele dintre cele doua profesii.

Un consultant de imagine (sau de stil) lucreaza frecvent cu persoane individuale ā€“ femei si barbati din medii profesionale diverse, cu venituri variate, cu o plaja larga de interese, varste si personalitati ā€“ iar intalnirile au un scop pe termen lung (poate e si unul din motivele pentru care, in cazul meu, multe dintre cliente mi-au devenit prietene bune!). Orice imbunatatire sau transformare de imagine parcurge etape, are in vedere un proces si nu o metamorfoza spectaculoasa, peste noapte, care sa nu poata fi sustinuta de stilul de viata, de bugetul persoanei sau chiar de personalitatea acesteia. De-a lungul mai multor intalniri, consultantul de stil va face recomandari particularizate legate de conformatia si proportiile siluetei, paleta cromatica cea mai potrivita, piese vestimentare si accesorii care ar trebui sa se regaseasca in garderoba clientului. Scopul intalnirilor dintre consultantul de stil si client (a) este o imagine (look, stil, cum vreti sa ii spuneti) care sa se armonizeze cat mai bine cu stilul de viata si personalitatea acestuia/ acesteia.

De cele mai multe ori, consultantii de imagine si clientii se intalnesc one-on-one (adica sedinte individuale, nu de grup): evaluari de garderoba, sedinte de shopping asistat (personal shopping), sesiuni de outfit creation samd.

Un consultant de imagine poate avea proiecte si in zona corporate: creatie si implementare a unui cod vestimentar organizational, alegerea unor uniforme, workshopuri pentru echipele de vanzari sau pentru noii angajati (ca parte din programul de inductie), traininguri de imagine profesionale (ca element de soft skill).Ā  De asemenea, un consultant de imagine specializat pe media isi poate ajuta clientii sa aiba un anume aspect pentru aparitii televizate, sa aiba o dictie exemplara pentru conferinte de presa, discursuri, interviuri etc.

Munca unui stilist sau a unui editor de moda presupune, in primul rand, gasirea unui concept si realizarea acestuia in forma vizuala, concreta (conceptul, de pilda: moda anilor `60; forma: pictorial pe 6 pagini de revista). Un stilist va folosi imbracaminte, accesorii, butaforie pentru un proiect punctual: a crea acel pictorial (editorialul in imagini), o imagine publicitara sau pur si simplu un anume look pentru diverse canale mediatice (reviste online sau tiparite, advertising, emisiuni TV). Ca regula, cei mai multi stilisti lucreaza in echipa cu un fotograf, un make-up artist si un hair-stylist. Un stilist poate lucra cu o revista de moda, cu o emisiune TV (va alege haine pentru prezentatorii emisiunii), cu o agentie de publicitate, de casting sau de modelling, cu o firma de productie cinematografica sau, mai rar, cu un magazin pentru decorarea intr-un anume mod al vitrinelor.

Stilistii celebritatilor sau persoanelor publice sunt o combinatie intre cele doua profesii: pe de o parte vor cauta imbracaminte si accesorii pentru clientii lor si vor lucra impreuna cu echipa de machiaj si coafura, dar vor face aceste lucruri pentru aparitii publice frecvente (covorul rosu, sesiuni foto, interviuri televizate, turnee de promovare). Multe celebritati si persoane publice au cate un consultant de stil/ stilist intre angajatii lor permanenti, altii colaboreaza doar la anumite ocazii.

Daca ar fi sa trag linie, exista numitori comuni intre aceste ocupatii: cunostinte aprofundate legate de imbracaminte, moda si tendinte, tipuri de siluete masculine si feminine, cromatica, stiluri vestimentare, o baza larga de contacte in profesii adiacente (make-up, hair-styling, design vestimentar si de accesorii, magazine, siteuri de nisa, croitori, depozite de tesaturi, reviste de moda, studiouri foto, agentii de publicitate samd). Pe de alta parte, diferenta majora pe care o simt eu vine din abordarile diferite: consultantul de stil are in vedere o colaborare pe termen lung, un proces de indrumare-transformare; stilistul depinde de termenul scurt al predarii unui material editorial, foto si are in vedere proiecte punctuale.

Poate un consultant de stil sa lucreze ca stilist sau vice-versa? Absolut! Au cum sa fie confundate aceste doua profesii? No way!

PS: daca mai am si alte „revelatii”, vi le impartasesc. Si astept si punctele voastre de vedere, of course!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    stilistele says:

    mi se pare ai punctat foarte bine diferentele dintre cele doua profesii; recunosc ca nu cunosteam pe larg toate aceste detalii. Multumesc.

  2. 2

    Mi se pare foarte clar si concis articolul!
    Realizati sedinte de consultanta si pentru barbati?
    Toate cele bune!

  3. 3
    Lucian says:

    Exista in Romania agentii care reprezinta make-up artisti sau hairstilisti? Sau cum reuseste un hairstilist care nu are contacte sa intre si sa lucreze pentru editoriale, reviste, etc

    • 3.1
      Irina says:

      Lucian, din cate stiu eu nu exista astfel de agentii, ca de impresariat artistic sau modelling, care sa reprezinte makeup artisti sau hairstylisti. As zice ca un punct de pornire este sa iti construiesti un portofoliu, de exemplu cu fotografii ale coafurilor pe care le-ai facut la traininguri sau concursuri, apoi cauti un fotografi si un make-up artist cu care sa iti faci propriile proiecte cu idei/ concepte fashion, eventual cauti online reviste de specialitate sau de nisa, siteuri care sa accepte proiecte externe, de genul Jute Magazine, All Hollow, IMute samd…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.