Straturi cu si de stil
Fiecare dintre noi avem cate un „fashion challenge” – si nu in sensul de provocare, ci de dizabilitate. Unele femei nu sunt in stare sa paseasca elegant in tocuri inalte; altele nu suporta sa poarte imprimeuri. Eu nu sunt in stare sa ma imbrac comod in weekend (un weekend intreg, ca cel care tocmai a trecut, petrecut pe tocuri de 12 cm, este o nimica toata comparat cu stresul de a purta incaltaminte fara toc la jeansi).
Saptamana trecuta scriam despre motivele pentru care imi plac rochiile – printre altele, pentru ca fac inutila gandirea unei tinute complexe. Orice femeie poate sa scotoceasca dupa o pereche de dresuri groase negre si sa imbrace un mantou peste rochia aleasa. Rochiile ne fac viata mai usoara.
De data asta, voi scrie despre ceva mai complicat: layering sau suprapunerile. La fel ca prajiturile in straturi, cer exercitiu si ingrediente atent alese, iar partea cea mai buna este ca ambele fac sa treaca iarna mai usor.
Pentru neinitiati, suprapunerile le folosim cand vrem sa ne fie cald, iar afara temepraturile nu au coborat inca sub zero. Daca ne-am rezuma doar la asta, solutiile sunt la indemana chiar si celor cu garderobe timide: un maieu pe sub o camasa cu maneca lunga, un tricou pe sub un pulover, o helanca sub un sarafan, un twinset. And… Bob’s your uncle! (cautati pe google expresia, daca nu stiti ce inseamna).
De fapt, „layering”-ul sofisticat are mai mult de-a face cu a avea o infatisare sic in timpul sezonului rece. Iar pentru asta, invatam sa stapanim urmatoarele 2 tehnici:
1. Sa combini lucrurile invers, in mod intentionat
Esti obisnuita sa porti hainele cu maneci scurte sau trei-sferturi sub piesele cu maneca lunga, pentru ca asa te-a invatat mama. In acest tip de layering, suprapui piesele invers: un cardigan, un pulover sau un sacou cu maneci trei-sferturi PESTE o bluza cu maneci lungi; o jacheta kimono cu maneci largi si 3/4 PESTE o helanca cu maneci stramte si lungi…
In felul acesta, tinuta combina in egala masura aspectul utilitar, practic, cu cel „fashion”: primul strat de imbracaminte este vizibil partial, in zona mansetelor, pana la cot sau in zona gatului. Te joci si cu lungimi, si cu volume.
2. Sa porti trei straturi (nu doar doua), in tendinte
In acest caz, layeringul nu mai foloseste pulovere groase sau twinsets, ci legea termodinamicii*** din fizica si tricotaje (mai mult sau mai putin) luxoase, dar de grosime medie si placute la atingere. Tendintele nu mai incurajeaza purtarea unui singur mega-pulover, le lasa in departamentele de sport si imbracamintii pentru copii. Aspectul final nu este al unei ursoaice iesite din hibernare, ci al unei balerine in drum spre repetie – straturi de haine lejere, din tricot de bumbac sau fire subtiri, cu diferite lungimi si culori, purtate cu dezinvoltura si, de cele mai multe ori, cu bocanci de motociclist.
In locul combinatiilor de baza (twin set, helanca sub cardigan), creeaza-ti tri-set-uri, in culori diferite si texturi diferite. De exemplu: un tricou fin, cu maneca lunga purtat sub un maieu colorat, tricotat, peste care se aseaza o jacheta cu o textura deosebita (torsade pe piept, maneci in culoare contrast). Alte doua variante pot fi: un maieu tricotat fin (intr0o culoare neutra, gri deschis sau bleumarin), plus un cardigan subtire (sa zicem rosu), plus o jacheta foarte groasa (galben mustar, anyone?), sau un tricou lejer cu maneca scurta, plus o jacheta de grosime medie dar imprimata, plus un snood.
Regula aici este de joc progresiv al unor grosimi diferite: foarte fin sau subtire aproape de corp, mediu intermediar, gros la exterior.
Sugestii de shopping:
– pentru buzunarul tuturor: maieuri simple, colorate, din bumbac si tricouri cu maneca lunga la H&M, Promod, Camaieu, Reserved; tricotaje fine dar si groase:Ā TinaR, Zara, Koton, Depot 96, Debenhams, New Look, Stradivarius
– pentru bugete mai generoase: maieurile si tricourile: Gap, Marks & Spencer; tricotajele fine si/ sau groase, de lux: Gerard Darel, Stefanel, Kinga Varga, Polo Garage, Massimo Dutti, Max Mara.
***mai multe straturi subtiri tin mai bine de cald decat un singur strat gros; fiecare strat de imbracaminte adauga un strat de aer, care tine caldura mai aproape de corp.
Sursa foto: donnakaran.com; refinery29.com; asos.com; alltheprettybirds.blogspot.com; nymag.com
Multumim, Irina! E un post cu sfaturi foarte utile si simplu de aplicat š
PS: Buna ideea cu 2 tipuri de bugete.
foarte interesanta postare !
Un post foarte interesant si util!
Foarte interesant postul, chiar voiam sa te intreb de imbracamintea de iarna. Si mai ales de layering, un stil care imi place foarte mult. Multumesc!
Daca ai idei si despre paltoane calduroase, le asteptam cu nerabdare š Sper sa mai adaugi si in alte articole sugestii de magazine š
Ui’ pentru mine layeringul asta E o provocare. Mai mult de 2 nu pot pentru ca sa combin, caci teama mi-e ca iese ca o salata fanata…
Revenind la rochie: te salveaza, dar asta dupa ce o ai :-(! Eu nu mai gasesc nimic sa-mi placa. O fi pentru ca sunt excesiv de chitibusara…?
@ Liana: :)) Nu stiu ce sa iti raspund, nu stiu daca e chiar o dilema de tipul „ce a fost mai intai: oul sau gaina?” Imi vine greu sa cred ca nu ai gasit niciodata, ever ever, nicaieri, o rochie care sa iti placa. Daca ajungi la capatul rabdarii, mai stai pe online, cauta un model – dupa ce criterii vrei tu: silueta, detalii, culoare, lungime, decolteu, cu/ fara maneci, cu/ fara imprimeu -, salveaza imaginea, mergi cu ea la o croitoreasa… et voila!
Ah, nu, Irina, nu-s chiar asa. Toata vara am purtat rochii.
Acuma, in momentele astea imi doresc o rochie, doua-trei si nu gasesc.
Poate in dupa-masa asta, daca fug mai repede din cutie š
Ce fel de rochie cauti?
Maneca lunga (sau 3/4) – vreau sa fie rochia in sine o optiune, nu sa trebuiasca as pun ceva peste/dedesubt -, dreapta, sau cu talie, pt silueta mea fara talie si cu abdomen de care nu-s tare mandra :D.
Mango (din stofa), Koton, Camaieu (tricotate), Promod (au niste rochii tip sarafan cu menci 3/4), poate Nissa…?
Vai ador straturile! Mixturile de printuri materiale si culori, este foarte fun! Superbe fotografiile š
@Irina: La Nissa preturile sunt precum pensiile pe care le hulea boc …. adica nesimtite! Poliesterul este „cotat” la 300 ron (cel putin)?!?! Pentru nu mai mult de 10 cusaturi? Cred ca femeile ar trebui sa inceapa sa caute calitatea atat a tesaturilor, cusaturilor cat si sa invete sa evalueze corect raportul calitate/ pret! Eu zic ca aceasta atitudine poate duce la modificarea comportamentului… producatorilor! Cand vad pe etichete poliester, acril, poliamida, ma enervez teribil! Mai nou, daca vad ceva ce-mi atrage atentia, nu ma uit la pret prima data … ma uit la compozitia de pe eticheta!
Well, gata, gasii o rochie (macar), la Koton si e si rosie :)! Mersi mult pentru sugestie, Irina, e incomparabil mai bine cand primesti o sugestie unde ai putea cauta ce-ti treba :-)!
@Dana: am vazut la Depot 96 si la Mango niste haine mai grosute. Nu f groase, ca nu se mai fac. Acum se presupune ca traim toti numa-n birouri si masini, nu si-n statii de tramvai.
@Liana: Mersi frumos de sugestie, o sa caut! Chiar ca ai dreptate cu grosimea hainelor…