Cum porti pantalonii 7/8
Comparativ cu, sa spunem, o posibila vizita a Papei in Romania, faptul ca piata e inundata de croieli noi de pantaloni nu e asa o mare chestie. Pe de alta parte, daca ne gandim ca rochiile nu si-au mai modificat croielile de ani de zile iar singurul surplus creativ de sezon al fustelor este peplumul sau tivul asimetric, noii pantaloni capata o perspectiva interesanta.
In ultimii 3 ani, prin garderobele noastre au trecut: salvarii comozi, pantalonii banana si jodhpurii avangardisti, pantalonii scurti foarte sic pentru birou, jeansii boyfriend si pantalonii chinos (inspirati de ei, sunt din doc, colorati, cu pense si cu mansetele rasfrante), foarte largii palazzo, iar acum s-au stabilizat pantalonii drepti (tigareta) si cei conici, inspirati de moda anilor ’80 dar ceva mai domesticiti, ai caror tiv se opreste deasupra gleznei.
O prima concluzie: desi ne-am obisnuit vizual cu noile siluete de pantaloni, ii acceptam abia atunci cand volumul lor este minimalist.
Eu am cochetat cu mai multe variatiuni – mai fluizi sau mai rigizi, cu una sau mai multe pense, cu si fara buzunare, negri si colorati -, dar capitulam mereu in fata oglinzii din cabina de proba. De curand insa, pe motiv de transpirat la sala si pierdut centimetri din anumite circumferinte, mi-am cumparat trei perechi, total diferite. De unde si postul de azi, cu idei si recomandari tried & tested.
– pentru unĀ look retro, asorteaza pantalonii (mai ales pe cei drepti, fara pense) cu balerini si o bluza cu guler-lavaliera sau cu un tricou simplu si un cardigan scurt, colorat. O varianta si mai si este sa inlocuiesti balerinii cu o pereche de kitten heels. Nu e cazul si de perle, pentru ca nu suntem la casting pentru Mad Men.
– pentru un look scolaresc/ androgin, poarta pantalonii cu o camasa masculina (alba, bleu, carouri pepit) cu croiala dreapta si cu o marime mai mare. Ca sa nu subliniati prea mult latura masculina a tinutei, sfatul meu este sa va lasati descheiat un nasture in plus decat ar fi decent. Incaltamintea poate fi o perech de tocuri foarte cool, niste oxforzi (spre iarna,cum ar fi niste sosete cu carouri?) sau balerini simpli. Pe cap, merge o bentita.
– pentru tinute sic-urbane, pantalonii pot fi in culori inchise (negru, gri, bleumarin) sau puternice (rosu, albastru cobalt, verde, roz fucsia). Aici poti completa tinuta cu o camasa dreapta sau usor cambrata, cu un tricou lejer si decoltat sau cu un top feminin peste care porti un blazer masculin, un tuxedo sau un sacou scurt pana in talie. Again, e vorba de jocul de ambiguitati, masculin-feminin.
– pentru un look partial Celine-partial J.Crew, dibuieste cea mai simpla camasa din garderoba, incheie-ti-o pana la ultimul nasture si poart-o pe jumatate in betelie, pe jumatate afara (se numeste „the half tuck”)
– varianta cea mai casual este cu un tricou cu dungi marinaresti sau bretone (optiunea pentru vreme mai racoroasa este un pulover cu torsade, pana in talie), tenisi Converse, balerini cu varful ascutit, sandale cu talpa ortopedica sau oxforzi cu paiete, parul strans intr-o coada de cal si o esarfa in jurul gatului.
– croiala minimalista ii face sa se potriveasca cu topuri si maieuri lejere, camasi largi, tricouri drepte. Evita sa ii porti cu piese pe langa corp, arata artificial.
– lungimea lor (majoritatea se opresc chiar deasupra gleznei sau o acopera putin) ii face perfecti pentru cele mai sexy perechi de sandale si pantofi din garderoba – cu conditia ca acestia sa nu aiba un aer clasic sau romantic.
– lungimea si croiala obliga la crearea aumitor proportii in tinuta. De aceea vor arata intotdeauna mai bine cu tocuri inalte si cu piese care, intr-o forma sau alta, adauga lungime siluetei (blazere lungi, bluze si tricouri pana in talie) si marcheaza talia.
– cu cat esti mai micuta de statura (sub 1.65m), cu atat alege o pereche cu mai putine pense si poarta pantalonii cu tocuri inalte.
– cu cat ai silueta mai feminina (bazinul lat, posteriorul rotund), cu atat alege nuante mai inchise si croieli mai drepte, evita pantalonii foarte intens colorati, pe cei cu multe pense si din materiale mai curand rigide (doc, gabardina).
– cu cat ai silueta mai baietoasa sau soldurile mai inguste, cu atat mai mult poti alege pantalonii in culori pastel, foarte deschise sau cu imprimeuri. Poarta tricourile si camasile intotdeauna in betelie, pentru ca sa marchezi bine zona taliei.
Sursa foto: net-a-porter.com, j.crew.com
Ce fain! mi-am luat si eu o pereche rosie š
hahahahhaha! Daca imi spui ca sunt tot de la H&M, ca ai mei… suntem soul sisters š
Chiar am cautat la H&M, dar nu aveau rosii(poate aduc alta marfa la Cluj?!), asa ca mi-am luat de la magazinul de langa care s-a nimerit un Stradivarius. Si mi-am luat si o pereche verde menta, ca tot era la mine in paletar. Deci pentru mine a venit la fix articolul asta š
Imi plac pantalonii astia de nu mai pot, din simplul motiv ca nu e nevoie sa le scurtezi tivul :-))! Cum o gramada de piese vestimentare sunt facute pentru min. 1.75 inaltime, iar eu sunt cu vreo 7 cm sub standardul asta… Porblema mea, acum, e ca trebuie sa tot mult nasturii beteliei si sa largesc cureaua :D. But I’ll be back :P.
Multumesc pentru sugestii, voi da un save articolului:-)!!!
Am devenit o fana a acestui croi (zic eu, singurul care ma avantajeaza) si chiar am descoperit in dulap o pereche roz prafuit, din matase si nu prea stiam cum/cu ce sa-i port…THANX!!!!
Eu zic sa dai si save, si share š
Partea buna in toata povestea asta cu pantalonii 7/8 este ca poti transforma o pereche deja existenta in garderoba (cu croiala conica/ dreapta) printr-o simpla rulare š