Domesticirea garderobei: ziua 3
OK, am ajuns la ziua 3! Felicitari celor care s-au pus serios pe treaba, sper din tot sufletul ca v-ati amuzat gandind, planificand, creand tinute noi!
Exercitiul de astazi va ocupa ceva timp, dar asta e, deja v-ati obisnuit… Veti avea nevoie de circa 90 de minute, timp in care veti face o altfel de evaluare a garderobei voastre.
Presupun ca vi se intampla sa luati o haina din dulap, sa o imbracati, doar ca sa va dati seama ca e prea… simpla. Ii lipseste un „ceva”. Teoretic, in minte vi-o imaginati asortata si/ sau accesorizata in vreun fel. Dar gandurile zboara, haina este pusa la loc pe umeras si in dulap, pana data urmatoare… cand se intampla acelasi lucru.
Tema din ziua 3 incepe cu o foaie alba de hartie (sau carnetul de notite pe care ar fi trebuit sa il incepeti ieri, duh…). Impartiti-o in doua coloane: in stanga cateva (cel putin 10) dintre piesele vestimentare pe care le aveti dar le purtati rar (orfanii de care vorbeam in urma cu cateva saptamani), pentru ca le lipseste „ceva”-ul de mai sus; in dreapta si in dreptul fiecareia, acel accesoriu (curea, colier, geanta, incaltaminte) sau articol (cardigan, geaca de piele/ denim, maieu, Tshirt, pantalon scurt, top) care ar completa tinuta.
Spre exemplu…
Lipiti aceasta lista de usa dulapului, pentru ca:
– o puteti completa in perioada urmatoare, cand mai descoperiti cate o haina „orfana”
– o luati cu voi la shopping, cand mergeti urmatoarea data. Veti descoperi ca, la finalul zilei de cumparaturi, ati fost mai organizate, mai cumpatate, mai concentrate.
A doua parte a temei de astazi este mult mai simpla. Este vorba de gramada de haine puse separat pentru modificari, imbunatatiri, reparatii – tivuri sau maneci de scurtat, nasturi de inlocuit, de cusut sau de intarit, fuste de stramtat…
Alegeti dintre ele pe cele pe care le puteti face voi (daca sunteti indemanatice) si asezati-le intr-un loc vizibil, pentru ca sa va ocupati de ele IN ACEST WEEKEND! Gramada nr. 2 este cea care trebuie dusa la croitor*, tot IN ACEST WEEKEND! Come on, puteti sa o faceti! In sfarsit, gramada nr.3 (optionala) este cea a hainelor care necesita un drum la curatatorie.
Daca reusiti sa indepliniti aceste trei sarcini – de fapt, doar una dintre ele e propriu-zis sarcina voastra, celelalte sunt ale croitoresei si curatatoriei – , de saptamana urmatoare aveti brusc mai multe haine de purtat in dulap. In cazul in care aveti nevoie de o incurajare sau o motivare suplimentare, va servesc inca un citat: „yesterday you said tomorrow”. Functioneaza sau nu?
In sfarsit, daca v-ati incumetat sa faceti tema de ieri timp de mai multe zile, impartasiti-o aici. Eu sunt pe principiul „what goes around, comes around” – asadar, daca va ofer sfaturi, mi-ar placea sa primesc feedback, ganduri, intrebari din partea voastra. Nu fiti carcotase si nu va lasati pagubase 🙂
*puteti include aici si incaltamintea care are nevoie de flecuri noi, ochelarii de soare carora trebuie sa le schimbati un brat sau sa le reparati un mic surub, ceasul care are nevoie de un telescop nou la curea…
Apreciez foarte mult faptul ca ne scrii aceste articole cu atat de multe sfaturi utile. Si ai atata dreptate in tot ce zici!!
Sincer saptamanile astea nu am timp si de dulapul meu, dar voi aplica tot ce ne sfatuiesti cam intr-o luna. 🙂
Buna, Irina !
Cu garderobele fara orfani ce facem … ? 🙂 Tot ce am observat ca nu port, am tot dat, ca sa aiba loc cele purtate si noutatile, sa stea precum intr-un boutique cochet, cum zici tu si mi-a placut.
Ce am reusit in urma articolelor tale a fost sa imi alcatuiesc o lista de cumparaturi si sa imi ordonez garderoba pe categorii – sacouri, fuste, rochii etc. Inainte erau in ordine aleatorie si nu era eficient.
Ma bucur ca nu am haine cu probleme de genul celei despre care ai scris azi, le dau la curatat sau croitor cand au nevoie, tocmai pentru ca am nevoie de ele.
Mie cred ca imi trebuie lucruri mai fanteziste in garderoba, in genere am chestii uni sau cu dungulite, destul de usor de asortat. Probabil mai multa varietate ;), buget mai mare si timp pentru un shopping mai sofisticat !
O parte din garderoba sunt rochii, deci acolo decid mai usor ce si cum asortez, ca de la sine.
Ce observ la mine e ca fug de sacouri si sunt foarte legata de ideea de jacheta, pt culorile variate si decolteurile in V. Cand port sacouri (gri, negre, unul rosu), o fac cu tinute la care sigur nu gresesc, ca sa spun asa – dar in genere imi pare ca au ceva ce ma „intepeneste”. Si nu-i de la material, sunt stofe usoare sau catifea. Chiar nu stiu de ce !
So … it came around … ce zici?
Eu mi-am facut o regula: de fiecare data cand descopar o haina care are nevoie de imbunatatiri n-o pun la loc in sifonier, ci o asez undeva la vedere. Astfel incat sunt sigura ca nu uit de ea si vrand-nevrand ii voi pune la loc nasturele pocnit sau ii voi cose tivul. Se intampla uneori sa stea „agatate” pe sifonier si o saptamana dar la un moment dat sunt reparate (fie de rusine ca vine cineva in vizita, fie ca ma satur sa le vad). Pana sa fac asa, le luam din sifonier vedem ca au „probleme”, le puneam la loc, uitam de ele si data viitoare cand aveam nevoie o luam de la capat.
PS: Irina, multumesc pentru sfaturi. Blogul tau este cu adevarat ispirativ! Chiar daca uneori nu mi se potrivesc toate cele spune, gasesc foarte multe informatii utile, practice si destul de usor de aplicat!
Buna Irina,imi plac foarte mult articolele tale,sfaturile sunt super ok si adaptabile,dar …mereu exista un dar….eu una simt ca poate nu ai abordat fetele/femeile care au o problema cu greutatea,ma refer strict la oscilatiile de greutate.Eu una am in garderoba mea haine care mi-au ramas stramte sau mici pentru ca m-am ingrasat cateva.Articolele vestimentare care imi plac foarte mult si mi-au ramas stramte mi se par cel mai greu de renuntat la ele.Poate si din cauza faptului ca le consider o investitie sau pur si simplu in momentul in care imi erau bune ca si marime le adoram,asa ca din punctul meu de vedere mi se pare foarte greu sa renunt la ele…mereu ma gandesc:”Ok acum nu ma incap sau nu ma fac sa ma simt bine,dar voi scapa de kg acelea enervante care le-am pus fie la sarbatori ,fie din alte motive si voila le voi putea purta!” Acesta este monologul care il port mereu cu mine cand imi reorganizez dulapul,deci ceea ce vreau sa spun prin asta este daca imi poti da un sfat sau o idee de cum as putea sa ma despart de unele articole vestimentare care le-am procurat in trecut si imi este greu sa ma despart?O alta chestie care mi se intampal este sa renunt la articole care nu le purtam si sa vina un moment in care sa le duc dorul si sa ma framant cu ideea ca poate era mai bine sa le pastrez,ceva gen:”lasa ca nu cer de manacare”!!!Asta e doar o ideea a cum vad eu luicrurile din perspectiva mea!Succes in continuare!Bye
draga Isabella, ma bucur sincer ca iti plac articolele mele si ca poti pune in aplicare unele dintre sfaturi. Aceste ultime articole despre garderoba au fost scrise din perspectiva creativitatii, ca sa ajungi sa iti folosesti hainele in cat mai multe feluri, sa observi ce anume nu porti si sa constientizezi motivele pentru care porti sau nu anumite piese.
In ceea ce priveste trierea/ evaluarea garderobei prin prisma fluctuatilor de greutate, lucrurile sunt cat se poate de simple:) Puneti urmatoarele intrebari: de cat timp nu ai mai purtat hainele respective? Exista vreo sansa realista de a slabi suficient in urmatoarele 2-3 luni (nu 1 an!) incat sa te incapa? Daca ai slabi, ai mai purta aceleasi haine? Nu exista o regula care sa se aplice la fel pentru toata lumea, dar iti pot spune ca daca exista o diferenta de mai mult de 5-8 kg intre „atunci” si „acum” sau daca ai sarit vreo 2 marimi, este de preferat sa scoti pur si simplu hainele acelea din garderoba. Ele te vor frustra (pentru ca nu te incap si nu fac decat sa iti sublinieze diferentele de silueta, lipsa de motivatie samd), iar chiar daca slabesti la un moment dat vei dori haine mai moderne, mai actuale…
Cat despre cele de care te-ai despartit deja si le regreti, nu te mai gandi la ele 🙂 Lucrurile si oamenii sunt facute pentru a circula in viata noastra sau in garderoba, dupa caz! Cele pe care le-ai dat au facut loc pentru altele mai frumoase, mai colorate, mai vesele!