Domesticirea garderobei: ziua 7
Ziua 1 ♥ Ziua 2 ♥ Ziua 3 ♥ Ziua 4 ♥ Ziua 5 ♥ Ziua 6
Dupa 1-2 zile de pauza, e timpul sa va reorganizati sifonierul.
In mod normal, daca pana acum v-ati facut temele pentru acasa, ar trebui sa mai aveti in dormitor sau intr-o alta parte a casei acele gramezi de haine eliminate din dulap in ziua 1.
Daca intre ele se gasesc haine carora le-ati gasit o intrebuintare (le-ati redescoperit, ati creat tinute samd), inseamna ca isi merita locul si spatiul din sifonier.
Dintre acestea, o parte va ganditi ca veti reincepe sa le imbracati la un moment dat, in viitor. In aceasta situatie fiti 100% sincere: va mai vedeti purtand rochia rosie de satin, pe care ati purtat-o la o petrecere acum 8 ani? Mai sunteti la varsta la care sa imbracati o fusta mini din tulle portocaliu fluorescent? Daca da, atunci treceti aceste piese in gramada hainelor care va necesita indrazneala, dar hotarati sa o purtati in urmatoarele doua saptamani. Daca nu le purtati, ocupa spatiu i-nu-til!
E timpul sa evaluati hainele despre care stiti cu siguranta ca nu le veti mai purta. Care sunt acestea? De ce credeti ca nu le veti mai imbraca? Merita vreuna un loc pe lista de shopping, spre innoire? Pe masura ce le evaluati, treceti cateva randuri in jurnalul de stil, iar hainele in sine asezati-le intr-o punga sau o geanta incapatoare. Ne ocupam de ele maine.
Este momentul sa trecem la organizarea si ordonarea propriu-zisa a sifonierului. Puneti de o cafea, dati drumul la muzica, come on…
1. Ordonati-va dulapul fie in functie de culori, fie pe tipuri de haine.
Asta inseamna ca incepeti prin a separa piesele vestimentare pe care le purtati in partea de sus a corpului (camasi, topuri, sacouri, blazere, bolerouri, cardiganuri, geci), de cele pe care le purtati in partea inferioara (fuste, pantaloni, bermude). Pasul doi este ca, in cadrul fiecarei dintre cele 2 categorii (sus/ jos) sa ordonati totul pe culori: incepeti cu nuantele neutre (alb, crem, bejuri, gri, negru) si continuati cu ROGVAIV. Rochiile si mantourile le puteti pune separat, intr-o zona a dulapului care permite agatarea hainelor lungi.
In sfarsit, o a treia optiune este sa grupati hainele atat pe culori, cat si pe categorii: camasi negre, rochii negre, sacouri negre, pantaloni negri…
2. Grupati hainele pe sezoane (in masura in care se poate).
Daca aveti doua corpuri de dulap, minunat. Unul va fi cel dedicat garderobei de primavara-vara, al doilea cel pentru sezonul rece.
Daca nu, scoateti din sifonier hainele care deja sunt prea subtiri pentru a mai fi purtate (rochii de plaja, topuri de zi din voal, bustiere, camasi si pantaloni scurti din in). ma rog, ati prins ideea…
3. Inlocuiti umerasele.
Umerasele din sarma, cele foarte inguste, orice fel de umeras nepotrivit sau vechi… Plezniti-va peste mana, pentru ca ele va deformeaza hainele, le intind, le agata.
Daca nu aveti drum in Ikea, gasiti variante de umerase din lemn, rezistente, in toate hypermarketurile. Nu aveti nici o scuza pentru a pastra umerasele de sarma in dulap. Atunci cand va cumparati un mantou frumos sau o rochie deosebita, minimul pe care il puteti face pentru haina respectiva este sa ii oferiti un umeras decent.
4. Alte idei…
Nu agatati tricotajele de umerase, isi pierd forma (rascroiala manecilor, linia decolteului). Tricourile, maieurile si puloverele ar trebui sa stea impaturite. Aveti grija ca fiecare haina sa aiba locul ei: nu tineti 3 camasi pe acelasi umeras sau 2 perechi de pantofi in aceeasi cutie. Cumparati-va o oglinda in care sa va puteti vedea intreaga, altfel cum va puteti da seama cum arata intreaga voastra tinuta? Incheiati nasturele de sus al camasilor, jachetelor, sacourilor: este o modalitate prin care gulerul si reverele isi pastreaza linia corecta. Pentru un efect final cu adevarat ordonat si spectaculos, aveti grija ca toate umerasele sa fie intoarse in aceeasi directie (partea curbata, de exemplu, spre dreapta, „gatul” intors spre interior).
Astept in continuare feedbackul vostru 🙂
Extraordinara seria asta de articole, profesionalismul tau transpare cu adevarat in fiecare postare. Foarte util si foarte pertinent!
Foarte utila seria de postari 🙂 Eu fac o triere in garderoba destul de des, dar e din ce in ce mai simpla pentru ca in ultimii ani am achizionat piese care mi-au placut cu adevarat, pe care le-am purtat imediat. Sigur ca periodic si ele trebuie rearanjate, unele sunt timeless, altele nu se mai potrivesc.
Nu inteleg insa cum e cu hainele ramase nepurtate, sau accesoriile, mai ales pantofii! Eu abia astept sa port o noua achizitie 🙂 E adevarat ca nici nu cumpar lucruri „pt. ca mi-ar trebui la un moment dat”. Sigur ca rochiile mai deosebite sau accesoriile pentru un eveniment vor astepta ceva, insa pe cele mai multe le port.
Maria, de cele mai multe ori hainele nepurtate ramas asa pentru ca, in magazin, ne-au atras privirea, aveau „ceva”, dar odata ajunse acasa nu ne-au mai incantat. Mai exista cazurile in care in magazin culoarea, lungimea, croiala pare sa se potriveasca cu ceva din sifonier, iar realitate e alta… Si eu ma regasesc in ce scrii tu: in ultimii doi-trei ani am cumparat numai haine care mi-au placut cu adevarat, care nu aveau cum sa ma lase indiferenta 🙂
Dragă Irina, din păcate nu pot lua parte la acest minunat joc, de-a realitatea în dulap, însă cum sunt în plin proces de renovare a bucătăriei și a spațiilor de depozitare, (debara, cămara, hol), constat cu încântare că se aplică principiile enunțate de tine și acestor spații, încăperi și obiecte. Dacă căutăm mai bine, cine știe și căror unghere ascunse ale sufletului nostru se aplică..
Voi relua exercițiul cu dulapul după ce termin cu șantierul.
Până atunci, din experiențele anterioare, pot să-ți mărturisesc că am renunțat la o parte din hainele pe care, instinctiv și involuntar, nu le purtam, deoarece NU mi se potriveau ca MĂRIME și CROIALĂ.
Cred ca primul pas care ar fi trebuit facut in ziua zero ar fi trebuit sa fie cumpararea unui dulap cu umerasele aferente :)))