Lungimea pantalonilor: cat de lung e prea lung?

Cum nu am mai scris de ceva timp un post practic, here it is: un scurt indrumar despre lungimea corecta sau optima a pantalonilor.

Intr-un fel, il scriu pentru ca am primit recent pe email o intrebare legata de acest subiect (cum ii porti in functie de pantofi, de croiala/ largime, daca jeansii trebuie sa aiba alte lungimi decat pantalonii obisnuiti, cum se schimba regulile in functie de tendinte). Pe de alta parte, e un moment bun sa scriu despre pantaloni, pentru ca tocmai am schimbat sezonul.

Asadar, cat de lung e prea lung si cat de scurt e prea scurt?

In multe cazuri, am observat ca lungimea pantalonilor este o chestiune de gust personal (unora le plac tivurile foarte lungi, alte femei nici nu baga in seama lungimea pantalonului purtat, asa cum cateva sunt perfectioniste).

Totusi, e bine sa stim ca exista cateva recomandari, care ajuta ca aspectul final al tinutei sa fie mai armonios, creeaza iluzia optica a unor picioare mai lungi sau mai subtiri si indica cat de adus la zi/ inspirat de tendinte este lookul.

OK, in primul rand: lungimea pantalonilor va depinde de pantoful purtat: stilul incaltamintei, forma botului, inaltimea tocului, grosimea talpii.

Pantalonii drepti, de zi, pe care ii purtam cu balerini si arata bine, vor face o combinatie tragica cu niste sandale platforma. Jeansii super-evazati pe care ii purtam de fiecare data cu saboti sau cu cizme cu toc gros ne vor face sa aratam indesate cand ii asortam cu slapi, sandale gladiator joase sau pantofi oxford cu toc jos.

Jeansii boyfriend arata bine cam cu orice tip de pantofi: un oxford cu toc jos, o pereche de tenisi Converse, escarpeni cu toc subtire si bot „migdala”, o pereche de Mary Janes (cu bareta si toc gros, de inaltime medie), chiar si cu slapi, sandale gladiator sau cage cu toc inalt, dar arata cumplit cu botine scurte, cu pantofi sport, pantofi de inspiratie retro, cizme de cowboy.

Acelasi lucru este valabil pentru jeansii slim (nu si pentru cei skinny). I-am vazut aratand bine in foarte multe combinatii: de la balerini si skimmersi, la tenisi, pantofi cu tocuri inalte de diferite grosimi, botine clasice sau in tendinte (cu varful decupat), pantofi cu toc kitten sau ghete de motociclist.

In plus, lungimea optima a tivului la un pantalon este influentata de croiala acestuia: de cat de stramt sau larg este cracul pantalonului.

Cand sunt prea lungi, pantalonii slim si skinny se strang inestetic la glezna, cei largi si foarte evazati iti intra sub toc cand pasesti, cei drepti creaza efectul „de burlan” pe pantof, si tot asa… Asadar, un prim sfat pentru toate scenariile de mai sus: cand plecati la cumparaturi de pantaloni, fiti incaltate cu pantofii cu care ii veti purta.

Daca lungimea suplimentara poate fi rezolvata cu un drum la croitor, centimetri lipsa sunt un no-go. In acest ultim caz, chiar si 1-2 centimetri pot compromite efectul final al tinutei tale. Proportiile vizuale se schimba si, o data cu ele, pantalonul elegant devine unul „intrat la apa” sau aparent ramas mic.

Doua exemple de pantaloni prea scurti:

1. Pantaloni evazati (flared), boot cut sau largi (palazzo): cu cat tocul este mai inalt sau pantoful are o talpa platforma mai groasa, cu atat mai lung sa fie tivul pantalonilor. Altfel, degeaba incaltamintea adauga purtatoarei un plus de inaltime. Efectul este anulat complet pentru ca pantoful este foarte vizibil, nu mai exista nici un fel de iluzie optica. Lungimea optima ar trebui sa acopere cat mai mult tocul, sa lase 1-1.5 cm intre podea si tiv sau sa lase vizibil varful sandalei/ pantofului.

2. Pantaloni drepti, clasici: cand pantoful ales este cu toc foarte jos (balerini, de pilda), tivul ar trebui sa acopere partea din spate a pantofului, sa atinga cel putin jumatatea calcaiului. Aparent, lungimea din fotografie este in regula, dar imaginati-va momente in mers: cracul pantalonului se va ridica suficient cat sa strice aspectul tinutei. Asadar, aceeasi recomandare ca mai sus: pantalonul trebuie sa acopere o parte din pantof.

La polul opus, nu exista o linie clara in ceea ce priveste tivul prea lung. Si totusi, pantalonii si jeansii sunt prea lungi daca:
– tivul pantalonului se tarsaie pe podea, se murdareste, se franjureaza/ rupe
– te impiedici de tiv, calci pe el, tocul sau varful se agata in tiv
– in mers, nu iti vezi deloc si niciodata varful pantofilor
– se strang foarte mult intre pantof si glezna, creand efectul de acordeon sau burlan (foarte mult material rulat), in cazul croielilor slim, skinny sau salvari

Daca v-ati recunoscut in oricare dintre scenarii, ar fi bine – pentru stilul si garderoba voastra – sa treceti pe la croitorie. In aceste cazuri, discutam despre opusul recomandarilor de mai sus: daca piciorul si pantoful au disparut complet sub tivul pantalonilor, acestia sunt cu cativa centimetri prea lungi.

In ceea ce ma priveste, eu prefer ca pantalonii sa imi fie o idee mai lungi decat ar trebui. Asa imi place mie. Totusi, lungimea cea mai eleganta este atunci cand tivul este la jumatate de deget deasupra pamantului (cand stai in picioare, dreapta si cu genunchii drepti), iar din incaltaminte sa se vada putin varful. Cu alte cuvinte: acopera mai mult decat jumatate din toc, dar nu atinge pamantul.

Lucrurile se complica cu pantalonii cu croieli si lungimi moderne. Lungimea corecta a tivului unor pantaloni tigareta, pana sau drepti, cu lungimea de 7/8 (sunt cei care se opresc la glezna sau 1-2 cm deasupra) este in dreptul sau cu cativa centimetri deasupra staifului pantofului, indiferent de inaltimea tocului. Linia eleganta si fusiforma a acestora este stricata de pantofi oxford cu toc inalt, botine care acopera glezna sau pantofi cu caputa inalta (acopera prea mult din picior).

In cazul pantalonilor slim, skinny sau salvari, acestia inevitabil se vor strange in dreptul gleznei, dar tot ar trebui sa acopere staiful. Se considera ca acesti pantaloni au lungimea corecta atunci cand fac unul sau doua falduri la glezna, dar nu mai multe. Cu cat mai mult material se strange, cu atat mai inestetic efectul final. Iar daca nu stiti ce este staiful, cititi aici.

Surse fotografii: net-a-porter.com, nordstrom.com, bananarepublic.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    mihaela says:

    Irina,

    stiu de DallesGo; ma bucur foarte mult.
    cred ca o sa ne vedem; astept sa se faca public si pe site-ul lor.

    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.