Moda ca itinerariu

Cred ca v-am mai spus, dar in ultima vreme nu mai am rabdare sa fac shopping pentru mine. Ma plictisesc repede pentru ca nimic nu mai e spectaculos, aglomeratia si cabinele de proba ma obosesc, cercetez in graba umerasele si vitrinele pentru ca mai tot ce este expus este efemer, prea comercial, meschin sustinut de vanitatea consumatoarelor. In plus, cred ca pot face ceva mai bun cu timpul meu care, chiar daca trece la fel ca tendintele, macar imi poate aduce ceva mai substantial.

Asa se face ca ,intr-o dimineata de sfarsit de decembrie, m-am trezit cu gandul ca in 2013 sa repet experienta avuta la Londra, cu expozitia Hollywood Costumes. Sa gasesc formula ideala intre a fac „shopping” vizual, a invata despre moda si a calatori (fizic si in timp). Mi-am propus sa bifez cateva expozitii de moda, dar sunt atatea…

„Valentino: Master of Couture” este deschisa la Londra (la Somerset House), pana in 3 martie. Expozitia prezinta peste 130 de creatii, unele purtate de Jackie Kenedy Onassis, Grace Kelly, Sophia Loren, Gwyneth Paltrow, altele comandate de cliente incognito, totul fiind un parcurs al povestii atelierelor Valentino.

„Cristobal Balenciaga: the approach of the genius, the master’s technique” poate fi vizitata pana la sfarsitul lui decembrie 2013, la muzeul ce poarta numele designerului din Gipuzkoa, in Tara Bascilor. Este o expozitie „vie”, piesele prezentate sunt inlocuite la fiecare 6 luni, organizate in 6 spatii tematice (Early years, Day, Cocktail, Evening, Brides si Essential Balenciaga).

„Extraordinary bags” poate fi vizitata la Amsterdam, in Tassen Museum Hendrikje, pana in martie 2013. Nici nu se pune problema recunoasterii formei vreunei IT bag, pentru ca toate creatiile sunt conceptuale, subliniaza creativitatea si designul in defavoarea mercantilismului.

„Impressionism, Fashion and Modernity”, expozitia itineranta inceputa la Musee d’Orsay este acum la MetMuseum, pana in mai 2013. Tablourile sfarsitului de secol XIX sunt expuse alaturi de costume Belle Epoque, accesorii, fotografii si gravuri.

„Paris Haute Couture”, deschisa din martie pana in iulie 2013, prezinta peste o suta de creatii din colectia permanenta a muzeului Galliera (care este de fapt inchis pentru public pana in septembrie 2013). Worth, Lanvin, Poiret, Chanel, Rochas, Schiaparelli, Courreges, Vionnet, Molyneux, Nina Ricci, Christian Dior, Balenciaga, Gres, Balmain, Lacroix, Saint Laurent, Alaia – simpla insiruire a numelor iti taie rasuflarea…

Pe lista am mai trecut Musée de la Mode et du Textile din Paris, muzeele Gucci si Salvatore Ferragamo din Florenta, MoMu in Antwerp si The Fashion Museum din Bath. Doar timp liber sa am… 🙂

 Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

4 comentarii la acest post

  1. 1
    Alice says:

    La mulți ani, Irina, să izbândești în 2013 tot ceea ce ți-ai propus.

    Azi, la Massimo Dutti erau 150 de persoane la coadă la casă, majoritatea femei pensionare și bărbați.

    Săptămâna trecută la Musee d’Orsay, în cadrul expoziției menționate de tine, pereții uneia dintre săli erau vopsiți în bleu, culoarea cerului senin, pe jos era o mochetă ce imita gazonul, tablourile aveau tema: moda la picnic, erau amplasate banci de lemn – ca în parc – unde te puteai odihni și admira tablourile pe un fond muzical cu cântec de păsărele.

  2. 2
    Lidia says:

    foarte faine gentile acelea DG din poza <3

  3. 3
    Corina says:

    Draga Irina,

    Recitind postarea aceasta mi-am dat seama ca tare mi-as dori sa merg sa vizitez o astfel de expozitie. Oare unde le-ai gasit atunci si cum as putea gasi acum date si locatii pentru astfel de evenimente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.