De la o camera, la un dulap…

Am trecut recent printr-o zugravire si o intentie de redecorare a apartamentului. M-am limitat la prima, pentru ca un proiect de redecorare/ regandire a spatiului in care traiesti implica multe: suflet, imaginatie, inspiratie, resurse, timp…

Totusi, dorinta mea de redecorare a apartamentului – dezvoltarea si implementarea unui nou concept de design interior – m-a facut sa o asociez cu cea a multor femei de a-si planifica si organiza garderoba.

Daca incepi de la zero – cu un apartament complet gol sau cu o garderoba care trebuie complet regandita -, lucrurile sunt si mai grele. Sunt atat de multe aspecte de care sa tii cont… Sa echilibrezi partea functionala cu cea estetica, sa existe o coerenta stilistica si cromatica, sa exista mici componente care sa vorbeasca despre viata ta si gusturile tale si nevoile tale…

Din fericire, retetele exista pentru a fi folosite, iar ceea ce se aplica in designul interior poate fi folosit si in stilism si planificarea garderobei, iar paralele le-am descoperit in niste articole scrise de Maxwell Gillingham-Ryan, cel care a fondat Apartment Therapy

Pentru DESIGNUL INTERIOR, conceptul are la baza urmatorul principiu: camerele in care locuiesti sunt un fel de organism viu, format din 4 sectiuni, ale caror nevoi trebuie satisfacute pentru ca incaperea sa fie „sanatoasa”.

Scheletul

Un apartament are nevoie de un schelet sanatos, de oase puternice. Asta inseamna ca elementele lui de baza trebuie sa fie intacte si in stare buna: peretii, tavanele, ferestrele, podeaua, instalatiile electrice si sanitare etc. Nu au nevoie de reparatii.

Creierul (sau ratiunea)

Orice camera are nevoie si de o componenta rationala: trebuie sa serveasca unui anume scop si sa fie un ambient potrivit activitatilor tale. De exemplu, daca lucrezi de acasa, vei avea nevoie de un spatiu de lucru sau de o camera separat, birou. Daca ai un mic business de artizanat, handmade, crafts, vei avea nevoie de mult spatiu de depozitare. Daca iti place sa citesti, ai nevoie de o lampa pe noptiera sau sau langa fotoliu/ canapea, nu doar de una pe tavan.

Plamanii (sau respiratia)

Respiratia se refera la cat de bine functioneaza impreuna elementele individuale (mobila, decoratiunile, culorile, materialele), cum se armonizeaza pentru a crea o atmosfera placuta. Respiratia nu depinde de cat de spatioasa este camera, ci de felul in care aranjezi mobila, de cate de multe elemente inghesui intr-o singura incapere, de cum o luminezi, de cum imparti spatiul disponibil. La modul ideal, o incapere frumoasa va avea suficient spatiu gol, colturi interesante dar, cel mai important, va avea „aer”. Nu va arata ca un depozit, nu va fi dezordonata, nu te va sufoca.

Inima (sau sufletul)

Inima care bate in apartamentului tau si il tine in viata este stilul pe care il preferi, cel care se exprima prin culori, texturi, formele si contururile alese, influentele culturale, imaginile sau tablourile agatate pe pereti, tipul de buchete de flori din vaze, in general preferintele tale estetice pe care le presari in spatiul de locuit. O camera sanatoasa si armonioasa ar trebui sa se potriveasca cu simtul tau estetic, cu preferintele tale. Ele se traduc prin sentimentul de „acasa”.

Pentru ca sa ai o camera, un apartament sau o casa frumoasa este nevoie sa bifezi toate cele patru componente, iar ele pot fi verificate, imbunatatite, transformate pe baza unei liste de prioritati.

Pasul #1: Incepi intotdeauna cu scheletul apartamentului tau. Te asiguri ca totul este in stare de functionare. Dupa ce faci mici eventuale reparatii, casa are nevoie de curatenie temeinica in mod regulat, ca si de un zugravit simplu o data la cativa ani.
Pasul #2: In cazul in care vrei sa faci modificari majore, gandeste-te ce functii vrei sa indeplineasca fiecare camera (birou, spatiu de dormit, spatiu de depozitare, spatiu de entertaining, spatiu de dormit, spatiu de joaca) si ce tip de piese ai nevoie pentru ele.
Pasul #3: Aranjezi totul intr-un fel care nu doar imbunatateste functionalitatea incaperii (adica o infrumuseteaza), dar optimizeaza spatiul.
Pasul #4: Verifici daca tot ce ai adaugat in camera se potriveste stilului pe care ti-l doresti, iar apoi adaugi cateva detalii decorative (perne, oglinzi, postere, lumanari, tapiterii, suveniruri, vaze).

Un dulap este, fizic, un spatiu mult mai mic decat un intreg apartament, dar sarcina de a-l organiza si gandi STILISTIC poate fi la fel de complexa ca in cazul unei case. Eu mi-am dat seama ca principiile de mai sus sunt fantastic de utile: aspectele separate de care trebuie tinut cont sunt aceleasi, doar reinterpretate. Iata cum am tradus eu cele patru componente al designului interior in designul de garderoba.

Scheletul

Asa cum nu ar trebui sa exista crapaturi in pereti sau vopsea scorojita, asa cum mobila nu ar trebui sa se clatine sau becurile sa fie arse, toate piesele din garderoba (haine, genti, incaltaminte, accesorii) trebuie sa fie in stare perfecta, pentru a putea fi purtate oricand.

Pantalonii si fustele nu ar trebui sa aiba tivurile descusute, pantofii sa nu aiba tocurile scalciate sau varful julit, gentile nu ar trebui sa aiba fermoarele stricate sau interiorul murdar samd. Generalizand, starea garderobei implica sa iti cumperi haine de buna calitate, de la inceput (se vor deteriora mai incet) si sa ai grija de ele (sa le repari si ajustezi cand trebuie, sa le cureti conform instructiunilor).

Creierul (sau ratiunea)

Garderoba trebuie sa se potriveasca, in primul rand, stilului tau de viata. Asta inseamna sa ai haine pentru toate tipurile de activitati pe care le desfasori  – de la sedinte cu parinti, mers la piata si la sala, la cocktailuri, seri la opera sau de business networking -, in cantitati care corespund timpului alocat acestora. Concret: daca ai o singura petrecere/ ocazie speciala pe an, nu are rost sa ai 10 rochii de cocktail in dulap. Pentru ca vorbim de componenta rationala a garderobei, primul pas in refacerea sau re-organizarea ei este sa iti treci pe o foaie de hartie toate activitatile pe care le desfasori timp de 1-3 luni (activitati profesionale, sociale, recreationale, casnice), sa vezi unde exista un surplus si unde o carenta.

Plamanii (sau respiratia)

Nu are rost sa ai un dulap plin de haine frumoase, daca acestea nu pot fi asortate sau combinate interesante. Garderoba este mai mult decat suma matematica a pieselor pe care le contine. O garderoba frumoasa isi construieste originalitatea din felurile multiple in care se combina piesele individuale. Ideea de baza este sa pleci de la un stoc de piese-cheie si o paleta de piese basic, care sa iti ofere multe optiuni pentru mix & match. In plus, ai grija sa ai toate chestiile mici dar necesare crearii anumitor tinute (de exemplu: uns utien de culoare pielii pentru toate bluzele albe sau semi-transparente).

Inima (sau sufletul)

„Sufletul” garderobei tale tine de stilul tau vestimentar, de preferintele tale estetice. Este expresia emotionala a felului in care vezi tu moda: ce culori si texturi alegi, in ce croieli te simti bine, ce imprimeuri te atrag… Este nevoie de timp pentru a-ti dezvolta si rafina o idee clara a ce te reprezinta stilistic. Poti incepe prin a strange imagini cu tinute si accesorii care iti plac, adaugi teme care te inspira, tendinte care simti ca ti se adreseaza. In timp, dintr-o paleta generala si vasta, lucrurile incep sa se sedimenteze. Stilul devine o expresie concisa.

La fel ca in cazul designului interior, aceste patru elemente poti fi tratate in ordinea importantei lor sau intr-0 alta ordine, cum am facut eu mai jos.

Pasul #1: Cum arata viata ta? Ce fel de activitati ai? Cat timp le aloci? In functie de acestea, iti poti da seama ce tip de haine ai nevoie, ce iti lipseste, ce trebuie trecut pe o lista de shopping.
Pasul #2: Alege o schema de culori care iti place, identifica croielile potrivite pentru tine, cauta accesorii pe care le-ai purta zilnic. Gandeste-te cat mai multe tinute din piesele pe care le ai in garderoba.
Pasul # 3: Listeaza-ti piesele-cheie si basic-urile, in functie de activitati, lifestyle, preferinte stilistice.
Pasul #4: ai grija ca tot ce ai deja in dulap sa fie intr-o conditie buna, la fel tot ce cumperi nou sa fie de calitate. Daca poti, disciplineaza-te si axeaza-te pe calitate, nu pe cantitate.

Cum vi se pare conceptul? Intelegeti de ce garderoba si apartamentul sunt complementare stilului nostru personal?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Georgeta Popovici says:

    Desigur Irina! Eu acord atentie garderobei care este complementara cu designul apartamentulului meu in mod evident dar si stilului pe care-l abordez de obicei si care ma reprezinta ca ego si personalitate!

  2. 2
    Mihaela says:

    Mi-a placut foarte mult postarea ta. Anul acesta mi-am propus sa-mi renovez apartamentul si sa-mi definitivez garderoba (pe care am inceput sa o gandesc anul trecut dupa cursul pe care l-ai tinut la Cluj). Asa ca…te declar „vinovata” pentru cele mai interesant si creative obiective pe care mi le-am stabilit in 2013 :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.