Mini-lectie de economie

In liceu am facut ore de economie, iar mai tarziu, dupa absolvirea facultatii, niste cursuri de management financiar. Sincer, am retinut putine lucruri: Legea lui Pareto, cum se citeste un P&L, diferenta dintre cost si pret si inca cateva chestiuni elementare.  Mult, mult mai tarziu, am invatat cum sa imi gestionez venitul, bugetele de shopping, de calatorii, de economii…

De curand, discutam cu cateva prietene despre bani: cum ii facem, cum si pe ce ii cheltuim, ce buget ne este suficient, de unde facem rost de ei – in mod creativ, dar legal! Mai mult in gluma decat in serios, in seara aceea cinci femei au trecut pe hartie cateva variante de a face un ban in plus, fara ca asta sa implice un job full time, dar care sa fie cumva legate de activitati care le-ar facea placere. De pilda…

1. Mystery Shopping

Clientii incognito – „misteriosi” prea suna a telenovela – sunt platiti de catre companiile de cercetare de piata pentru a „testa” atitudinile si comportamentul vanzatorilor, inventarul unor magazine sau calitatea unor servicii. Fiecare astfel de client primeste un „scenariu”: unde sa mearga, ce sa faca, ce sa intrebe, ce sa caute. Un exemplu real este sa  ti se ceara sa intri in toate H&M-urile din Bucuresti si sa cauti un anume tip de pantaloni, marimea 40. Surpriza: nu o sa ii gasesti nicaieri! Aveti nevoie de memorie buna (vizuala, dar nu numai), de atentie la detalii, de corectitudine, poate si putina stofa de actor…. La finalul zilei de cumparaturi, mystery shopper-ul intocmeste un raport al activitatii (de fapt, vorbeste despre experienta lui de client obisnuit, pus intr-o anume situatie), este platit pentru „ziua de shopping” si, in cazul in care a cumparat ceva, ii este rambursata suma. Este o practica legala si cat se poate de curenta si in Romania, exista chiar si cursuri de „mystery shopping” – care de fapt te invata standarde de calitate ale servicilor cu clientii.

2. Sa ascundem cate o hartie de 10 lei in buzunarele fiecarei haine pe care o purtam

La cursurile mele, atunci cand vorbesc despre shopping si organizarea garderobei, obisnuiesc sa le intreb pe fetele din sala: cate haine aveti in dulap? Le-ati numarat vreodata? Cum ar fi sa pui in buzunarul fiecareia o suma mica de bani? O astfel de „schema” ar insemna ca, intr-un fel, economisesti intre 10 si 40 lei pe zi: o bancnota intr-un pantalon, alta in buzunarul unui sacou, alta intr-o geanta…  La final de luna, sub pretextul ca iti organizezi si ordonezi garderoba si te pregatesti pentru urmatoarea luna de tinute, scotocesti printre hainele pe care le-ai purtat. Sumele nu vor fi mari, dar supriza va fi placuta!

3. O data sau de doua ori pe an, sa va scoateti hainele si accesoriile la vanzare

Eu am facut-o, deja de vreo 3 ori. Este adevarat ca implica un anume efort, in saptamanile anterioare vanzarii: hainele trebuie curatate si calcate din respect pentru cele care le vor cumpara, unele dintre ele reparate (tivuri, buzunare interioare si butoniere cusute, fermoare inlocuite), gentile golite, bijuteriile verificate sa nu fie zgariate, sa nu aiba bucati lipsa. La una dintre editiile Shop my Wardrobe (caci asa le-am intitulat, si inca mai gasiti pe blog o mica parte din haine, nu am reusit sa le fac poze tuturor pieselor dar daca sunteti curioase sa le vedeti/ probati/ cumparati, astept un email!), chiar am etichetat fiecare haina, geanta, accesoriu. In cazul in care faceti o triere serioasa de garderoba, efortul depus si timpul investit se pot concretiza intr-o suma foarte frumoasa.

Daca nu vreti sa organizati voi asa ceva, fotografiati ceea ce vreti sa vindeti si le puneti in vanzare prin Okazii.ro, Vestimentaria sau site-uri similare.

4. Sa vindeti „ceva” online, pe baza de abonament

Teoretic, oricine poate vinde si orice se poate cumpara. In urma cu cativa ani, un tip din Statele Unite a creat „the million dollar homepage”. De pe pagina lui puteai cumpara 1 pixel cu 1 dolar.  Nu doar ca a vandut cei un milion de pixeli, dar colateral a facut si publicitate unor branduri, facand bani in plus. Nick, din serialul My Family de pe BBC, vroia sa construiasca un site prin care sa vanda… timp: cate 5 minute, un sfert de ora, doua ore, celor foarte ocupati. Am descoperit chiar un site care vinde iadesuri – da, da, acele oscioare pe care iti pui dorinte!

In seara cu discutia despre bani, noi ne gandeam cum ar fi sa construim un site, prin care sa oferim sfaturi contra unui cost minim, fiecare pe specialitatea ei: business coaching si dezvoltare personala, PR si comunicare, stil vestimentar si shopping, machiaj si beauty…

La un moment dat discutia a capatat o turnura serioasa si adulta, atunci cand am inceput sa vorbim despre carduri de credit. Fiecare am contribuit cu argumente si contra-argumente, de la cat de usor sunt de folosit si ce inseamna dobanda avantajoasa, pana la ce fel de servicii astepti de la o banca sau cat de responsabil trebuie sa folosesti un card (adica nu pe sistemul “banii invizibili sunt si nelimitati”).

Nu stiu cat de creative sunteti voi cu bugetul propriu sau al familiei (de cele mai multe ori, femeile sunt creative, iar barbatii logicici) dar daca ati avut momente in care v-ati dorit un lucru pe care nu vi l-ati putut cumpara, cei de la OTP Bank mi-au vorbit despre o solutie: un card cu 6 rate egale, fara dobanda, cu care poti sa cumperi ORICE, de ORIUNDE, chiar si online, fara sa cauti o retea de magazine partenere.

Daca vreti sa castigati un voucher in valoare de 500 euro de la OTP Bank, intrati in aplicatia de pe Facebook si raspundeti la 5 intrebari scurte despre shopping. Un aparat foto D-SLR, un voucher la un magazin online de fashion, bilete Bucuresti-Roma-Bucuresti sau 40 de carti de literatura universala va asteapta sa le alegeti la sfarsitul chestionarului. Spor si inspiratie!

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii despre acest post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.