O rochie, un ceai, o poveste

Cu ani in urma, vizitand o expozitie la Londra (The Golden Age of Couture), am fost fermecata de o serie de rochii ce purtau semnatura unor designeri britanici (Normal Hartnell, Peter Russell, Digny Morton, Hardy Amies): gratioase si feminine, cu fuste closate sau drepte si cu gulere cuminti, acoperite de imprimeuri florale minuscule, intotdeauna asortate cu manusi, palarie si o poseta eleganta.

„Tea dresses” – rochii de dupa-amiaza, pentru vizite si ceaiuri, din tafta, batist sau matase, asa sunau descrierile sumare de pe cartonasele din dreptul lor.

Pentru un moment, silueta lor retro a pus intr-o perspectiva noua ritmul vietii mele. Nu mi-a fost greu sa imi imaginez acele rochii vintage, cu lungimea austera care acopera genunchiul, feminizate de imprimeuri cu randunici sau lebede, boboci de trandafiri sau panselute, purtate de femei frumoase, care poarta conversatii agreabile, negrabite, in timp ce isi beau ceaiul de dupa-amiaza din cesti de portelan, pe buza carora rujul rosu aprins lasa o urma delicata. Rochiile anilor ’40 au aceasta putere: de a ma transpune intr-un salon de ceai englezesc, in care timpul pare sa se fi oprit, in fundal se aude doar clinchetul portelanurilor si o melodie de la radio, iar aerul miroase a trandafiri englezesti si biscuiti.

Curiozitatea m-a impins sa caut originea acestei traditii, atat de british. Am descoperit ca ritualul ceaiului de dupa-amiaza a aparut in 1830 – 1840, datorita celei de-a saptea Ducese de Bedford, Anna Maria Russell. In perioada victoriana, cina era servita „fashionably late” la ora 8 seara, dar cum Annei i se facea foame dupa-amiaza, cerea sa i se aduca ceai, sandwichuri si prajituri pe care le impartea cu doamnele din anturajul sau. Incetul cu incetul, servitul ceaiului a devenit un ritual social feminin, pentru care doamnele isi rezervau timp (intre 4 si 5 dupa-amiaza) si isi schimbau rochia de dimineata cu o alta mai eleganta.

Am mers apoi un pas mai departe. Am descoperit ca exista o legatura amuzanta intre pauzele de ceai (care destreseaza, cresc productivitatea si, in mod interesant, sunt stipulate in Codul Muncii in tarile Commonwealthului – in Noua Zeelanda, angajatii au dreptul la pauze de 10 minute la fiecare 2 ore lucrate) si iconicele postere cu „Keep Calm”; ca in cele mai multe tari – de la India, China sau Rusia, pana la Maroc sau Egipt – obiceiul de a consuma ceai, negru sau verde, fierbinte sau rece, a aparut din nevoia de hidratare a organismului, nu de vindecare a unei raceli (asa cum este perceput in Romania); ca fiecare tip de ceai are alte beneficii pentru sanatate (de la stimulare mentala si a metabolismului, pana la curatare a arterelor si plamanilor, scaderea riscului de aparitie a unor boli si a nivelului de colesterol samd)… De altfel, in cautarile mele online am citit cel mai recent studiu al dr. Mencinicopschi, un proiect realizat cu sprijinul Lipton, ale carui rezultate vorbesc despre puterea de hidratare a apei baute sub forma de ceai.

Acum, la modul cel mai serios cu putinta, nivelul de hidratare al organismului meu lasa de dorit. Mi-a spus-o si nutritionista mea: „degeaba ai colectie de ceaiuri, daca nu te obisnuiesti sa bei zilnic cel putin 3 cani de ceai sau cel putin 1.5 litri de apa”. Astea fiind spuse, ma duc sa imbrac o rochie british si sa imi fac un ceai de dupa-amiaza!

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Maria says:

    Eu ador sa beau ceai. Nu beau cafea deloc beau doar ceai.
    Am avut perioade in care consumam ceai in loc de apa si au un efect foarte revigorant. Eu n-am o colectie de ceai, dar cred ca e timpul sa imi construiesc una.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.