Grace, a memoir: concurs Style Diary & Books Express

Mi-am dorit sa o citesc, cu aceeasi nerabdare cu care desfaci cadourile de Craciun sau gusti prima inghetata a verii. Asteptarile mele au fost mari. La fel ca toata lumea, am descoperit-o pe Grace Coddington in „The September Issue”, apoi i-am cautat pictorialele in arhive online cu fotografii de moda si in ambele ipostaze am fost atinsa de autenticitatea ei, de creativitatea aproape copilareasca, de romantismul si atitudinea ei directa.

Autobiografia ei, scrisa impreuna cu bunul ei prieten Michael Roberts (editor at large la Vanity Fair), este foarte diferita de ceea ce ma asteptam sa citesc.

Este cronologica, evident. Grace s-a nascut in Anglesey, un orasel de provincie de pe coasta batuta de vanturi a Tarii Galilor, casa in care a crescut a fost un hotel friguros, fara oaspeti in afara sezonului, iar in anii ei de scoala frigul revine ca lait-motiv: in diminetile inghetate de iarna, Grace isi imbraca uniforma in pat, inca sub paturi. Copilaria lui Grace a fost una foarte non-glamorous si totusi, aceasta este perioada cea mai minutios descrisa, cea mai plina de amintiri emotionante: despre tatal, mama si sora ei, despre vanturile puternice ale verii galeze si plajele goale de pe insula, despre drumurile pe care le facea in cel mai apropiat oras pentru a vedea un film sau a-si cumpara o revista (de moda, evident!), despre prima ei iubire, despre tiparele pe care le cumpara de la Polykoff, un vechi magazin din oras…

La 18 ani, in 1959, pleaca de acasa pentru un curs de 2 saptamani la Londra si castiga un concurs sponsorizat de Vogue UK.

In scurt timp, cariera ei in modeling cunoaste o ascensiune extraordinara: ii cunoaste si este fotografiata de cei mai prestigiosi fotografi ai momentului (Norman Parkinson, Helmut Newton, David Bailey, Terence Donovan, Frank Horvat), ii este muza lui Vidal Sassoon (care incearca pe ea, nu pe Mary Quant, prima lui varianta de tunsoare in 5 puncte), prezinta creatiile celor mai importanti designeri (Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, Christian Dior), o intalneste pe Eileen Ford (care ii recomanda sa se vopseasca roscata si sa isi subtieze sprancenele; la 71 de ani, Grace continua sa isi vopseasca parul aramiu, o data la 2 saptamani, si vorbeste cu mandrie despre fruntea ei Renascentista), apare pe copertile celor mai bune reviste de moda (British Vogue, Elle France, Mademoiselle, Harper’s Bazaar). Pe cat de vertiginioasa i-a fost ascensiunea, pe atat de brusca i-a fost prima cadere: un accident de masina, in urma caruia pleoapa stanga i-a fost complet despicata. „Things have not worked out quite as I planned”, concluzioneaza ea.

Grace isi pune deoparte cariera de model pentru 2 ani si din 1968 incepe sa lucreze ca stilist pentru British Vogue, dar intre timp apuca sa il sarute pe Mick Jagger, sa verse vin pe o rochie alba Courrèges purtata de Catherine Deneuve, sa calatoreasca frecvent la Paris si Saint Tropez, sa fie fotografiata in rochii couture, sa danseze in cel mai cool club parizian (New Jimmy’s), sa aiba cateva aventuri si relatii (mai mult sau mai putin pasagere) si sa se casatoreasca cu primul ei sot, Michael Chow (cativa ani mai tarziu se casatoreste cu fotograful Willie Christie, iar de 30 de ani locuieste impreuna cu partenerul ei, Didier Malige).

In acest punct, emotiile dispar din autobiografia lui Grace. Evenimentele importante, tragice din viata ei – la fel si cele care au potential de anecdota – sunt tratate cu reticenta, indiferenta, chiar cu zgarcenie. Sunt descrise intr-o singura propozitie sau in cateva cuvinte. Nu exista introspectie, nu exista profunzime.  Sora ei, Rose, moare in urma unei supradoze de heroina, lasand in urma un baietel pe care Grace incearca sa il adopte – dar nu reuseste, pentru ca nu este casatorita. Roman Polanski o conduce acasa, incearca sa o violeze, o arunca afara din masina, ea o ia la fuga… si atat. Un grup de fani agresivi ai echipei de fotbal Chelsea ii iau Mini-ul pe sus si i-l rastoarna; ea este insarcinata in 7 luni, pierde sarcina si nu mai poate face niciodata copii. Cumnatul ei, Kevin, a devenit calugar budist, ilustra carti religioase iar in 1974 cadavrul lui a fost gasit la granita cu Afganistanul.  Primul ei voiaj in China a fost „amazing”, iar trauma de a fi fost inselata si parasita de una din marile ei iubiri, „kind of shocking”.

Grace Coddington si Karl Lagerfeld

Grace Coddington cu Helmut Newton, Manolo Blahnik, Anjelica Houston, David Bailey, in 1974

cu Anna Wintour

Ilusttratii facute de Grace Coddington pentru autobiografie

Spre deosebire de acestea, in carte exista un capitol intreg dedicat pisicilor ei, cate unul pentru Anna Wintour, Calvin Klein, Bruce Weber si Didier Malige, pe pagini intregi insira nenumaratii fotografi cu care a colaborat, calatoriile pe care le-a facut pentru Vogue si peripetiile cu vamesii din diverse tari (in special rusi), restaurantele in care s-a intalnit cu diverse personalitati din lumea modei (de la Karl Lagerfeld si Patrick Demarchelier, la John Galliano sau Marc Jacobs), apartamentele in care a locuit de-a lungul timpului…

Grace Coddington reuseste sa creeze pictoriale pline de fantezie, excentrice sau fabuloase in paginile Vogue, dar cand vine vorba de viata ei face doar crochiuri, „scurt-metraje”: puncteaza momente si fundaluri, aduce la lumina cateva personaje, vorbeste „off camera” si rareori despre ea insasi.

Si totusi… De-a lungul intregii carti, Grace vorbeste cu dragoste despre haine si despre moda. Discursul ei este plin de atentie – atunci cand indica cine le-a creat si care a fost inspiratia pentru o anume colectie, dar si ce au insemnat pentru femeile care purtau acele haine; atunci cand vorbeste despre talentul unui fotograf si te face sa intelegi in ce consta abordarea lui unica. Fiecare deceniu al vietii ei pare marcat de cate un „look”, astfel incat poti urmari evolutia ei personala si stilistica: in anii ’60 deux-pieces-uri Kiki Byrne si stil Beatnik; in anii ’70 stil vintage, un moment Kenzo dar cu o preferinta clara pentru Yves Saint Laurent; in anii ’80 stil disco, rochii Azedine Alaia si taioare Calvin Klein… Simti experienta celor peste 30 de ani de munca in industrie si percepi auto-ironica din subtext (mai ales cand vorbeste despre celebritatea ei).

Unul dintre bonusurile cartii sunt fotografiile din arhiva personala si selectia de pictoriale full-color de la finalul cartii. Fashionistele (un cuvant pe care Grace il uraste din toata inima) se vor delecta cu ele.

Pentru ca autobiografia lui Grace este una dintre cartile pe care orice pasionata a modei ar trebui sa le aiba in biblioteca si pentru ca este o carte perfecta pentru viitoarele zile de plaja, un exemplar din „Grace: a Memoir” va este oferita prin concurs din partea Books Express. Nice, nu-i asa?

Ce aveti de facut pentru a participa la concursul Style Diary & Books Express din luna mai:

1. Intrati pe siteul Books Express, in oricare dintre sectiuni (de preferat in Lifestyle/ Stil personal/ Moda, dar nu obligatoriu).
2. Alegeti o carte care va place, dati-i un “like” & „share”  (partajati linkul pe pagina voastra de facebook) .
3. Daca nu aveti cont de facebook, copiati linkul, reveniti pe StyleDiary.ro, in sectiunea de comentarii a acestui concurs si treceti-l aici.
4. Dupa “like” si “share”, reveniti pe StyleDiary.ro, in sectiunea de comentarii a acestui concurs si lasati-mi numele si linkul cartii care v-a placut, impreuna cu id-ul vostru de facebook (obligatoriu), numele, prenumele si o adresa de email functionala.
5. Daca va simtiti generoase, trimiteti linkul concursului catre prietenele si colegele voastre (prin email, pe un blog, pe facebook, twitter etc).

Concursul se desfasoara in perioada 10 – 18 mai inclusiv, iar castigatoarea cartii va fi aleasa prin random.org si anuntata duminica, 19 mai (prin email, individual, si oficial pe blog). Pentru ca imi doresc sa fie un concurs corect pentru toata lumea, voi considera drept o singura intrare comentariile/ linkurile venite de pe acelasi IP, chiar daca trimise sub identitati diferite.

Let the reading begin, dragelor!

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Sursa foto: randomhouse.com; fashionista.com; shefinds.com; vogue.co.uk; nytimes.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare