In stil vintage

Cu ani in urma, descopeream la Bruxelles ce inseamna vintage autentic.

Vizita in Place du Jeu de Balle devenise rutina de duminica dimineata, dupa o cafea si un croissant in Petit Sablon. Imi pierdeam ore intregi trecand de la o tejghea la alta, de la un vanzator la altul. Aici probam o voaleta, dincolo deschideam o geanta uzata, la un al treilea un parasol din dantela decolorata… Ma uitam ore in sir la patefoane si oglinzi din argint, la fotografii si cesti de portelan, la monocluri pentru teatru si masini de scris, la rochii cu buline si cercei din alte vremuri. De multe ori plecam cu mainile goale, dar cu capul plin de personaje imaginare si vignete sepia.

In cei aproape 3 ani petrecuti acolo am descoperit magazine de care m-am indragostit iremediabil, buticuri al caror interior te transporta in podul fabulos al strabunicilor, cu o selectie de piese vintage facuta cu delicatete, minutiozitate, atentie, dar gasisem pe harta orasului si spatii mari, in care hainele respirau, mizanscena era teatrala iar preturile pe masura.

Intoarsa la Bucuresti, am pierdut gustul temporar pentru „explorare” dar am ramas cu nostalgia pentru vintage. Poate acesta este si motivul pentru care deseori imi consiliez clientele ca, daca isi doresc piese deosebite, unicat, daca vor ca stilul lor sa capete o nota individuala fara un buget exagerat, sa aleaga varianta vintage. Le spun ca in viata unei femei nu exista doar H&M.

Sa abandonezi „noul” in favoarea vechiului, fie in tinutele zilnice, fie doar cand ai dispozitia pentru asa ceva, este o optiune stilistica. Inseamna sa te indepartezi de masa celor care cumpara de la un mare retailer si isi asorteaza identic tinutele. Inseamna sa alegi cu grija o haina, sa o studiezi, sa o modifici, sa te interesezi de trecutul ei (sau macar de perioada in care a fost creata), iar apoi sa o porti cu placere nemasurata. Inseamna sa nu te intereseze tendintele, sa nu porti „uniforme” usor de recunoscut, poate chiar sa faci nota discordanta. In mod cert, cu cat iti place mai mult moda vintage, cu atat stilul tau va fi inconfundabil. Intr-un fel, devii propriul tau designer si propria ta stilista.

Stilul clasic-vintage este perfect purtabil, oricand. Sigur, nu as recomanda nimanui sa recreeze tinutele anilor ’40, ci mai curand sa se gandeasca la o varianta de mix&match: o piesa vintage cu una moderna. Altfel, risti sa arati ca si cum te-ai imbracat pentru un bal mascat sau o petrecere tematica. Pe de alta parte, cand te imbraci in stil vintage sau retro si respecti perioada, nu exista „gresit” sau „corect”. Exista doar placerea secreta a purtarii unei tinute originala, sentimentul de a te fi jucat cu propria creativitate. Iar daca ai avut curiozitatea sa studiezi putin fenomenul vintage, sa identifici elementele stilistice ale fiecarei perioade  – lungimi, imprimeuri, siluete -, satisfactia este cu atat mai mare.

Intr-o zi poate voi scrie despre experientele pe care le-am avut cu vintage-ul romanesc: unele extrem de placute, cateva dezagreabile. Cert e un lucru: de fiecare data cand aflu de un salon vintage organizat la Bucuresti – cum este cel organizat sambata urmatoare, 25 mai, la vila Casara – sau de un nou site, traiesc acel sentiment de explorator. Cine stie ce comori voi descoperi? Oare ce lucruri isi vor povesti istoria?  Ce particica din viata unei femei necunoscute va ocupa un loc in a mea?

*Salonul de Vintage este organizat sambata, 25 mai, intre orele 10:00 – 20:00, in vila Casara de pe Calea Dorobantilor 159. Aici veti gasi adunate cele mai importante nume de pe piata de vintage romaneasca, printre care Vintage Wardrobe, True vintage, Evintage, Vintage lady, Vintage Deco, Vintage Paradise.

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Sursa foto: pinterest.com; Karen Radkai

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare
Making my momma proud

Comentarii la acest post

  1. 1
    Adina says:

    Din cauza diferentelor (nuanta, uzura, miros – in special la marochinarie, etc) care pot exista intre produsul fotografiat si realitate, personal, recomand achizitiile doar de la surse in care produsul poate fi vazut, pipait, mirosit … simtit, intr-un cuvant! Am cumparat acum cativa ani, online, o poseta mica din piele de sarpe „mult mai frumoasa in realitate” :))) Cand am primit-o … o mare dezamagire: in interior parea ca fusese un cuib de soricei (pete, miros) … si iata asa au ajuns la ghena 260 ron (acum 5 ani!) … PS Returnarea nu a fost o optiune agreata de „vanzator”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.