Cum porti fusta creion
Daca exista o croiala de fusta care imparte femeile in 2 tabere, este jupa creion. N-am de gand sa v-o descriu in detaliu, dar va invit sa va jucati cu imaginatia. Este acea fusta care deseneaza – ia uite, un involuntar joc de cuvinte! – exteriorul siluetei feminine, de la talie pana la genunchi: solduri de sirena, talie de viespe, coapse de nimfa.
Toate manualele si emisiunile TV de stil o recomanda ca fiind una dintre piesele cele mai versatile din arsenalul nostru vestimentar. Si asa este, mai ales daca trecem peste prejudecata care ne facem sa credem ca se potriveste doar anumitor conformatii. It’s all in the mix, veti vedea.
Si-a inceput cariera fiind o simpla jupa de zi, buna de purtat la birou. Dar azi fusta conica este mai mult decat o piesa office, strictly business. In ultimele sezoane ne-a fost propusa colorata, imprimata floral, abstract sau digital, din paiete sau brocart, din neopren sau dantela. O purtam la prezentari si intalniri romantice, la plimbari de duminica si party-uri tarzii in noapte.
Pentru cele care inca traiesc cu senzatia ca fusta-creion este doar pentru dame severe si demodate, le ofer trei puncte de referinta: in spirit working girl (vezi Carine Roitfeld si Victoria Beckham), in stil eclectic cool (vezi Giovanna Battaglia) si in stil dramatic-senzual (vezi Beyonce si Monica Bellucci).
Pentru ce tip de silueta este potrivita fusta creion?
Nu o recomand mignonelor dolofane si celor care, indiferent de restul conformatiei, au gleznele groase si gambele slab conturate. Tivul care se opreste la jumatatea rotulei avantajeaza picioarele bine conturate – si evident, cu cat mai lungi (natural sau datorita tocurilor inalte), cu atat mai bine.
Altfel, oricine se incadreaza mai curand in categoria fetelor de inaltime medie sau inalta (de la 1.67m in sus) ar trebui sa aiba o jupa creion in garderoba. Ah, si inca ceva: gasesc ca se potriveste mai bine femeilor cu forme decat androginelor sau celor foarte slabe. Fusta conica se aseaza mai bine pe contururile unei Christina Hendricks, chiar asa pulpoasa cum e, decat pe cele ale unei baietoase si adolescentine Alexa Chung.
Inca nu sunteti convinse ca croiala fustei conice este universala? pentru a obtine echilibru vizual si a crea iluzia unor proportii corecte, trebuie sa tineti cont de doua criterii: culoarea si/ sau tipul de material al fustei (culoare inchisa vs deschisa, culoare uni vs imprimeu, textura mata vs suprafata lucioasa) si de piesa vestimentara cu care o asortati.
Femeilor a caror silueta este mai plina in zona bazinului, soldurilor, coapselor le sunt recomandate fustele creion uni (de preferat in culori inchise, dar nu neaparat), cu imprimeuri ton sur ton, in tesaturi mate, dar neaparat asortate cu topuri care atrag atentia catre jumatatea de sus a corpului (o bluza colorata cu drapaje, un cardigan cu imprimeu, un blazer cu revere supradimensionate sau cu peplum, un maieu din paiete, un tricou cu dungi orizontale).
Femeilor a caror silueta are un plus de circumferinta in zona umerilor, spatelui, bustului le sunt recomandate fustele conice imprimate sau uni, in texturi lucioase (sau mate), dar asortate cu piese neutre, care nu atrag privirile: bluze in nuante medii sau inchise, o jacheta din piele de culoare inchisa, un sacou bleumarin, camasi simple…
Cum alegeti fusta creion?
Pentru ca sa fie demna de acest nume si sa aiba calitatile necesare „creionarii” siluetei, fusta ar trebui croita dintr-un material plin dar usor elastic. Poate fi din dantela, piele, tweed, bumbac cu elastan, polyester si vascoza.
Este important ca tivul sa se opreasca la jumatatea genunchiului. Anii ’80 au apus demult, doar atunci erau la moda fustele cu tivul la 2 palme deasupra genunchiului. O puteti alege cu o fanta (slit) in spate, cu peplum sau fara, cu un drapaj sau un basc in zona bazinului…
Cu ce purtam jupa creion?
Pentru un look de zi, pentru birou:
– cu o camasa bleu sau intr-o alta culoare uni, deschisa la mai mult de 2 nasturi si cu escarpeni bej-nud
– cu un pulover din bumbac, pana in talie si sandale cu barete multiple
– cu o camasa in carouri, legata in talie, sandale albe cu toc gros si un colier statement
– cu un maieu simplu si un sacou/ vesta (fara maneci, de inspiratie tuxedo
Pentru un look smart-casual:
– cu un tricou cu dungi marinaresti si sandale cu talpa ortopedica, din rafie sau pluta
– cu un tricou alb si o geaca din denim
Pentru un look casual:
– cu un pulover sau hanorac foarte sport, bascheti cu talpa ortopedica si un rucsac metalizat
Pentru un look seducator, care mie imi inspira Italia:
– cu o bustiera-corset sau un top scurt, care lasa talia descoperita si escarpeni argintii
– cu un top asimetric fluid si cu drapaje si sandale cage
– cu o camasa din dantela inchisa pana la ultimul nasture si o curea lata in talie
In final, o ultima recomandare: intotdeauna – dar absolut intotdeauna! – purtati fusta creion cu tocuri inalte (pantofi, botine, cizme, sandale) sau cu sandale cu talpa ortopedica inalta.
Voi cum purtati fusta creion?
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
Sursa foto: pinterest.com, net-a-porter.com.
Mie mi se pare unul dintre cele mai sexy tipuri de fustă existente și îl port cu mare plăcere.
A treia propunere din calupul de 6 fotografii din partea de sus este bestială, după criteriile mele.
fusta creion… pentru mine este doar de admirat… natura m-a dotat cu picioare de fotbalist… asa ca… lipseste din garderoba mea total. 🙁
dar imi place, in toate variantele prezentate…
Eu cred ca sunt fanul numarul 1 al fustei creion. Am cel putin 10 in garderoba, in diferite culori si texturi, si ma bucur ca se poarta in continuare de cateva sezoane. Am fuste de birou, fuste casual, fuste din materiale mai pretioase pentru cocktail. Merg cu orice, oricand. Pur si simplu le iubesc.
DAca ai burtica cum poti purta fusta creion?