La plaja: greva stilului?

Saptamana trecuta am pus pe blog cateva ganduri despre a face plaja topless: cine se incumeta, ce semnificatie dam gestului, unde tragem linia cand vine vorba de pudicitate dar si de senzatia de libertate corporala…

Sa fiu sincera, reactiile au fost cat se poate de ciudate (le puteti citi pe facebook): de la a fi fost acuzata ca am scos lucrurile din contextul „sexismului” din cate stiu, acest cuvant nici nu exista in limba romana, iar articolul meu nu avea absolut nici o legatura cu feminismul sau discriminarea) pana la a fi criticata ca nu cunosc proprietatea termenului „monokini” (costum de baie format doar din slip, cu talie inalta). Whatever, vorba filosofului…

Astazi, asa de-a naibii, m-am gandit sa scriu tot ceva despre „noi la plaja”: cum ne imbracam, ce purtam, ce variante vestimentare avem cand scoatem din ecuatie clasicul pareo.


De-a lungul anilor, pe plaja am intalnit doamne si domnisoare care punea semn egal intre confortul din vacanta si purtarea unui tricou inscriptionat cu numele unui sampon sau detergent, plus o sapca pe care boyfriendul o avea surplus si o pereche de sandale cu barete velcro. Pe vreo doua le-am intrebat, pentru ca nu ma puteam abtine: de ce au ales aceste haine in locul altora, la fel de comode dar mai feminine, mai frumoase? Raspunsul a fost cat se poate de sincer: pentru ca venim sa facem plaja, nu figuratie pentru „Insula Tentatiilor”.

Sunt perfect de acord cu doamnele de mai sus. Hai sa nu confundam nisipul plajei cu o piscina de lux sau cu aparitia la bordul unui vas de croaziera. Putem lasa, fara grija, in camera de hotel cerceii imensi si colorati, inelele de cocktail, bratarile zgomotoase, colierele statement, precum si machiajul total. Aparitia pe plaja nu are absolut nici un motiv sa fie teatrala, spectaculoasa sau fabuloasa – decat daca traim cu impresia ca suntem vreo celebritate si toti ochii sunt pe noi!

Pe de alta parte, lejeritatea unui context de vacanta si anonimitate completa nu ar trebui sa insemne sa uitam de cochetarie si feminitate. Traiesc certitudinea ca acestea ar trebui sa fie exercitii zilnice, la fel ca periajul dintilor, dusul si cafeaua de dimineata. Cu cat trec mai multe zile in care uitam aceste exercitii, cu atat aceste obiceiuri bune dispar din noi. Si uitam sa ne aranjam parul si altfel decat intr-o coada, luam pe noi primul si cel mai banal tricou lasat pe un scaun, incaltam primul slap de care ne impiedicam…

Revenind la subiect: ce putem purta peste costumul de baie?

Varianta #1: rochia lunga

Dupa ore de stat la soare si inotat, o vaporoasa rochie maxi, care flutura pe langa tine, iti mangaie pielea sarata, usor arsa, fierbinte. Cu cat materialul e mai moale si mai subtire, cu atat senzatia de lejeritate este mai mare. O rochie maxi este decupata din tabloul cu apusul de soare, plimbarea pe nisip cu sandalele aurii in mana, parul ondulat si incurcat de briza, ochii pierduti la orizont urmarind valurile, pescarusii, o barca de pescari sau un Poseidon / James Bond iesind din valuri.

Pentru cele cu simt artistic sau cu multe vize in pasaport, le ofer si optiunea unei djelabbah sau a unui kaftan. Toata lumea va crede ca v-ati petrecut vacanta de primavara in Maroc (pentru asta trebuie sa purtati o djelabbah simpla, din bumbac, alba sau bleu, cu broderii ton sur ton) sau in Mexic (va impachetati in bagaj cel mai colorat, transparent, exotic si imprimat kaftan).

Varianta #2: tricoul XXL

Nu ma refer la un tricou masculin cu 4 masuri mai mare, ci la o rochie-tricou lejera, cu un imprimeu haios (dungi multicolore, paisley, aztec, grafisme, inspiratie din benzi desenate), care poate avea decolteul asimetric, insertii de croset, spatele decupat, gluga de hanorac si buzunare… Ideea este sa fie comoda, usoara, funky si in nici un caz mulata.

Varianta #2b este camasa de inspiratie masculina: din bumbac subtire, in sau denim chambray. Sifonata, cu manecile suflecate, incheiata la un singur nasture. Basta!

Varianta #3: salvarii

Majoritatea femeilor detesta acest tip de pantalon, din cauza turului cazut si a posibilelor glume care includ scutece de bebelusi, clovni sau haremuri. Whatever, nu le bagati in seamna. Pantalonii salvar sunt minunati pentru plaja: uni sau colorati, din bumbac sau din matase. Iar daca aveti in camera de hotel o esarfa multicolora si cateva minute in care sa exersati, cu dexteritate, realizarea unui turban…!

Celor care sunt fane ale filmului „Mananca, roaga-te, iubeste” (mai mult decat ale lui Suleyman Magnificul) le recomand asa-numitii „fisherman pants”. Initial purtati de pescarii saraci tailandezi, acesti pantaloni largi, drepti, acoperiti de imprimeuri orientale, ai caror tiv se opreste la jumatatea gambei si au partea laterala petrecuta in fata au impanzit colectiile ultimelor sezoane. Alege unii dintr-un material matasos (nu din bumbac) pentru ca dupa ce te saturi sa ii porti la plaja, sa ii poti purta si in oras. Arata splendid cu sandale cu talpa ortopedica si platforma.

Varianta #4: salopeta cu pantaloni scurti

Au fost vedeta verii trecuta, au ramas best-seller si vara aceasta. Ii gasiti cu bretele, cu mansete, in versiune bustiera, in toate culorile si imprimeurile posibile, din jerseu de bumbac sau din vascoza matasoasa. Daca nu aveti o problema cu purtarea lungimilor mini, faceti loc pentru una sau mai multe mini-salopete in bagaj.

Daca tineti cu tot dinadinsul sa fiti cool la plaja, puteti uita slapii la hotel si incaltati o pereche de cizme scurte, din piele intoarsa de culoare bej deschis.

Pe langa toate acestea, nu ar trebui sa va lipseasca o palarie mare de paie, ochelarii de soare, lotiunea de plaja si o carte buna. Voi ce imbracati cand mergeti la plaja?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Fotografii: pinterest.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    Alexandra says:

    Complet de acord cu sugestiile tale – cu toate ca „secretly” ma bucur ca nu toata lumea se imbraca asa. Pentru mine plaja/mersul la plaja constituie un ritual de relaxare si ma bucur enorm ca pot sa ma imbrac feminin(munca nu mi-o permite de fiecare data). E vacanta, deci cu siguranta rochiile vaporoase si tricourile XXL reprezinta o mare parte din bagaj.

  2. 2
    Adriana says:

    Plaja – ceva sacru pentru mine. Este locul in care ma regasesc, in care imi incarc bateriile si este cel mai bun tratament antistress pentru mine. Pe scurt: nu plec la plaja, in primul rind, fara o geanta mare, colorata (si asortata tinutei, cit de cit), in care sa intre 2 prosoape mari, o tona de creme de plaja (2 lotiuni, plus un ulei de bronzare), o sticla cu apa inghetata – ca nu ma ridic de pe plaja de o suta de ori sa imi iau apa, 2 reviste, maxim, caci exista riscul ca pina ajung pe plaja sa imi mai faca cu ochiul vreuna, o carte, neaparat din categoria chick-lit – nu citim literatura grea, caci mergem sa ne relaxam si creierii, nu? A, si evident, ochelarii de soare, ca fara ei sunt terminata. Apoi, abordez rochiile extra-lungi, lejere, din tricot sau rochii scurte, gen t-shirt sau maieuri colorate si pantaloni foarte largi pe elastic multiplu, dintr-un material asemanator pinzei topite sau jazz-pants… slapi – aici m-ai prins, da, eu sunt fan slapi, dar recunosc ca nu imi iau chiar orice minune care imi pica in mina… sau mai nou, sandale stil roman-gladiator… culori – roz somon, corai si, predominant, nuante de portocaliu. Evident ca imi iau si costumul de baie – din categoria ‘cit mai decupat’, caci nu imi place sa ‘port’ prea multe dungi dupa plaja… Imi mai place sa port o manichiura si pedichiura extrem de colorata, eventual cu niste culori zombie, cum le zic eu. Ce nu port: cu siguranta, make-up – nu imi chinui fata cu machiaj, cum am vazut ca fac unele fete si, spre marea mea mirare, si unele doamne – si o piesa vestimentara cheie, sutienul :D. Pentru anul asta, m-am hotarit sa schimb cromatica, ma voi axa pe verde-aquamarine, turqoise, roz somon, alb, si mai vad eu… ma gindesc la niste chemise lungi, albe, am o tunica stil arabesc, putin transparenta, cu o broderie pe auriu, e adevarat ca e neagra, dar abia astept sa o port… nu renunt la sandalele romane… Si, ok, m-ai convins, anul asta ma uit dupa o palarie de paie, sper sa gasesc ceva sa imi placa.

  3. 3
    anca says:

    Nici eu nu prea inteleg de ce pentru unii haine lejere = hainele de varuit gardul bunicilor in vacanta, de ce unii se imbraca in trening si adidasi cand pleaca in vacanta cu avionul, de ce unii vin la birou vinerea cu primul tricou care le iese in cale doar pentru ca e „casual friday”.
    Oricum, tema aleasa de tine e de foarte mare catualitate: punct ochit, punct lovit.
    La cat mai multe cititoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.