Ziua in care am purtat ochelari

La inceput de an va scriam ca, pentru prima oara de cand am lasat adolescenta in urma, vreau sa port ochelari de vedere.

Cand vine vorba de imbracaminte, incaltaminte sau accesorii, ma decid repede: stiu ce mi se potriveste, stiu sa aleg.  Cu ochelarii in schimb… senzatie bizara, intre neliniste si entuziasm. Cat de multe rame sa probez, pana ma plictisesc? Sa aleg un model simplu, ceva ce cred eu ca mi s-ar potrivi, sau sa ies din zona de confort si sa las o persoana necunoscuta –  care nu imi cunoaste preferintele, stilul, complexele – sa imi recomande ceva? Cat de sigura sunt ca vreau o rama vizibila? (Am trecut prin toate starile si dilemele acestea miercuri, la final veti vedea rezultatul.)

Mi s-a intamplat de sute de ori sa fiu nevoita ca, pe langa recomandarile vestimentare pe care le fac clientelor, sa discutam alegerea monturilor pentru ochelari de vedere sau a ramelor ochelarilor de soare, care nu se supun acelorasi reguli ca vestimentatia. Nu ii putem schimba zilnic, nu putem avea zeci de perechi (asa cum se intampla cu pantofii!), in plus suntem nevoite sa tinem cont de anumite aspecte tehnice, nu doar estetice.

Miercuri, cand am petrecut doua ore in OPTIblu incercand sa gasesc ramele potrivite mie, mi-am dat seama de un lucru. Pe altcineva vezi mai clar lucrurile: observi cand o rama ii indulceste trasaturile, se armonizeaza cu fizionomia, ii aduce o tusa de caracter sau, din contra, ramane impersonala. Cand vine vorba de tine, parca esti oarba (joc neintentionat de cuvinte, jur!).

First things, first: mica lectie de geometrie. Incepeti de la forma si grosimea ramelor. Basically, forma ramei de ochelari trebuie sa fie inversul celei a fizionomiei voastre.

Daca aveti o fizionomie rotunda (fara pometi, barbia micuta, sprancene arcuite usor): probati o rama fina, nu foarte groasa, cu unghiuri drepte (rame dreptunghiulare), pentru a atenua rotunjimea trasaturilor.
Daca forma fetei este triunghiulara (barbia ascutita, maxilarul ingust, fruntea sau pometii lati): pentru a nu atrage atentia asupra barbiei, evitati ramele groase si formele patratoase. Incercati o rama de ochelari scolareasca, classic hipster.
Daca aveti un chip sculptat (maxilarul lat): incercati ochelari cu forma rotunjita sau alungita, ovoidala, pentru a indulci trasaturile.
Daca forma fetei este ovala sau prelunga (rectangulara): puteti proba orice tip de rame de ochelari, de la cele rotunde la ochi-de-pisica, prelungite spre tample, rectangulare, in forma de fluture sau papion… Incercati rame originale, de la cele mai minimaliste la cele mai moderne. Daca aveti o fata foarte prelunga, probati mai multe modele rotunjite: va vor echilibra chipul, il vor „scurta vizual.

In al doilea rand, nu neglijati culoarea ramelor de ochelari.  Tineti cont de culoarea ochilor vostri:
– pentru cele cu ochi albastri: rame argintii, albastre sau oranj
– pentru cele cu ochi verzi: rame fumurii sau rosii
– pentru cele cu ochi caprui: rame violet, bordeaux, verzi sau degradeuri de maroniu
– pentru cele cu ochi negri sau bleu-cenusii: rame roz, negre sau neutre

Ca „nota de subsol”, ar trebui sa tineti cont si de culoarea parului, de cat de pronuntate va sunt cearcanele sau de alte detalii ale fizionomiei (urechile, nasul, sprancenele). Nu vi le detaliez aici (boring), le pastrez pentru o editie speciala de Style Conversations despre ochelari si machiaj, dedicata ochelaristelor 🙂

Last but not least, tineti cont de doua aspecte tehnice: defectul de vedere care necesita corectare si tipul lentilelor. Discutia cu un consultant optometrist este esentiala. Nu alegeti „dupa ureche”, intamplator, si nu va lasati ghidate doar de pret. O batatura cauzata de purtarea unui pantof cu calapod prost se vindeca, dupa o saptamana. Ochii tratati cu neglijenta, not!

O rama de ochelari se alege, in primul rand, in functie de ceea ce ar trebui sa corecteze. O miopie slaba se corijeaza cu ajutorul unor lentile cu grosime normala, ceea ce lasa purtatoarei o plaja foarte larga de optiuni. In schimb, o miopie puternica cere o lentila mai groasa, care nu poate fi sustinuta de o rama subtire, iar persoanele hipermetrope vor avea nevoie de o rama mare, care sa limiteze efectul „privire hamesita”.

Daca montura are importanta, la fel are si lentila propriu-zisa. Au trecut zilele bunicilor nostri, in care acestea puteau fi doar din sticla. Asadar, minerale, organice sau policarbonate? Si ce tratamente li se pot aplica? La genul acesta de intrebari, raspunsul corect si personalizat vi-l poate da doar un specialist.

Unele lentilele pot fi mai plate si mai rezistente, altora li se poate reduce substantial din grosime (deci din greutate) si din reflexii, dar pot deveni mai fragile. Tratamentele – filme polarizante, anti UV, speciale pentru lumina ecranului de calculator sau de televizor – influenteaza culoarea lentilei si, implicit, a ochilor.

Anyway, am devenit foarte tehnica in acest articol, dar din cele mai bune intentii.

De fapt, daca in perioada urmatoare intrati in orice magazin din reteaua OPTIblu (Bucuresti, Ploiesti, Braila, Galati, Tg. Jiu, Constanta, Timisoara, Cluj, Iasi) puteti beneficia de o consultatie gratuita a determinarii dioptriilor.

Eu am facut asta joi, am probat nu mai putin de 25 de rame de ochelari (de la Gianfranco Ferre, Missoni, Gucci si Alain Mikli, la Dior, Dolce & Gabbana si MaxMara, am pierdut sirul brandurilor din magazin), m-am supus unei verificari a dioptriilor (port lentile de contact de aproape 11 ani, am descoperit ca mi-au scazut, good news!) si, intr-un final, am ales: rame Prada, cu o foarte cool forma cat-eye si lentile Eyvia 1.74 Hoya, cele mai subtiri si rezistente.

Cand a fost ultima oara ca ati avut grija de ochii vostri?

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Fotografii: pinterest.com

In reteaua OPTIblu gasiti o gama completă de ochelari de vedere, lentile de contact, ochelari de soare si accesorii. Printre brandurile prezente in OPTIblu sunt: Polaroid, Hugo Boss, Boss Orange, Carrera, Oxydo, Pierre Cardin, Tommy Hilfiger, Max Mara, Max&Co, Gucci, Dior, Vogue, Cartier, Lindberg, Ray Ban, Dolce&Gabbana, Oakley, Emporio Armani, Prada, Persol, Owlet, Owlet Plus, Polar, Pepe Jeans, Replay, Diesel,  Thema, Montini, Exte, Byblos, Iceberg, John Richmond, Gianfranco Ferre, GF Ferre, Moschino, Sisley, Silhouette, United Colours of Benetton, Missoni, Try.

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    Adriana says:

    Port ochelari de la virsta de 13 ani. Coincidenta, sau nu, cu cifra 13, o coordonata importanta in viata mea, chiar din momentul in care am deschis ochii pe lumea asta.
    Asa ca vreau, nu vreau, este un capitol de care trebuie sa ma ocup cit de des se poate. Mai exact, cam o data la doi-trei ani si mai ales ca, in cazul meu, este cam singurul capitol, deocamdata, la care virsta si-a lasat o mica semnatura, prin adaugarea unui mic cilindru. Thank God ca dioptriile mele nu au avut schimbari semnificative si ca acest cilindru e pentru a preveni, mai mult, amplificarea unui astigmatism pe care il ‘port’ de vreo 30 ani. As putea sa incerc si niste lentile de contact, dar nu stiu daca m-as simti confortabil cu ele. Apoi, se gasesc atitea rame de ochelari frumoase incit am fost pusa in incurcatura de fiecare data cind a trebuit sa aleg.
    Si o alta coincidenta, cam in aceeasi zi (joi 😉 ) mi-am luat si eu ochelarii de la reparat.
    Am optat pentru niste rame negre, spre cat-eye, dar am pus ochii si pe unele mov inchis, si am recuperat lentilele de la ochelarii vechi, macar pina la urmatorul control, undeva prin primavara lui 2014, cam asa.

  2. 2
    Amalia says:

    Si eu am ochelari de ceva vreme si prefer sa raman la ochelari. Mi se par mai ok decat lentilele.

  3. 3
    Loana says:

    Imi puteti spune , va rog , ce rame sunt cele din fotografia cu Avril ? Imi plac foarte mult si vreau sa stiu cum le pot gasi . Multumesc pentru ajutor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.