Obiective: stilistice, ale garderobei, ale tale
Mi-am propus ca, incepand de astazi, sa va ofer serie de exercitii. Le fac, uneori, cu participantele la cursurile mele. Foarte des le fac cu clientele mele la stilism personal.
Scopul exercitiilor este de a va ajuta sa va descifrati stilul, sa va identificati atributele imaginii voastre si tipul tinutelor preferate, pentru ca apoi sa va puteti stabili niste obiective realiste.
Ma folosesc, drept metafora, de unul din citatele mele preferate, din Alice in Tara Minunilor. Intalnindu-se Alice cu motanul de Cheshire la o rascruce de drumuri, Alice il intreaba: „Incotro sa o iau, pe care dintre cele 2 drumuri?”, iar motanul ii raspunde cu o alta intrebare: „Unde vrei sa ajungi, fata draga?” „Habar nu am!”, raspunde Alice, iar motanul, zambind, ii spune: „Daca nu stii unde vrei sa ajungi, nu are importanta pe care drum o apuci.”
Asa si cu (re)definirea stilului propriu: daca nu aveti viziunea femeii care va doriti sa fiti, nu aveti cum sa incepeti. Adica o sa tot bajbaiti, va veti invarti in cerc.
Ca punct de plecare, ar trebui sa va ganditi la cele cateva tipologii stilistice foarte cunoscute: Clasica/ Conservatoare, Romantica/ Feminina, Dramatica/ Seducatoare, Creativa/ Eclectica, Contemporana/ Minimalist Moderna, Naturala/ Sportiva, Boema/ Artistica…
Spun „ca punct de plecare” pentru ca in mod sigur va puteti identifica, simultan, cu mai multe astfel de tipologii: in functie de dispozitia pe care o aveti intr-o zi, de cat va atrage o anumita tendinta, de activitatile pe care le desfasurati de-a lungul unei saptamani. Este perfect logic sa se intample asa.
Nu va incapatanati sa va incadrati intr-o singura „casuta” stilistica si nu va speriati daca va dati seama ca pendulati intre mai multe. Va puteti imbraca in stil boem luni, preppy-scolaresc marti, minimalist miercuri, iar joi si vineri sa fiti diva, vampa si dramatica. Natura voastra cameleonica va fi parte integranta din stilul vostru, that’s all.
In plus, cu cat sunteti mai la curent cu revistele, moda, mediul online, veti vedea ca tipologiile stilistice nasc hibrizi: Tough Chic, Romantic Eclectic, Tomboy, Retro Princess, Ice Queen… Nu este nevoie sa va familiarizati cu ele, in nici un caz nu va cramponati de ele. Insa le puteti lasa sa va inspire.
Ganditi-va la toate tipologiile si hibrizii stilistici drept puncte de referinta: cu ajutorul lor, a unor atribute sau imagini ilustrative puteti comunica despre stilul vostru actual sau despre cel la care aspirati.
Lasand tipologiile deoparte, este mai usor sa va descrieti stilul actual si cel pe care vi-l doriti prin intermediul cuvintelor voastre, a vocabularului pe care il folositi uzual. Cu cat mai simple, cu atat mai bine.
Asadar, luati acum o foaie alba de hartie si scrieti primele cuvinte care va vin in minte despre felul in care va imbracati. Incercati apoi sa va dati seama care sunt cuvintele care astazi va descriu cel mai bine. Faceti acelasi exercitiu, dar gandindu-va cum ati vrea sa fiti descrise peste 6 luni, un an… Sunt suficiente 10-12 cuvinte, nu mai multe.
Ca sa va dau o mana de ajutor, iata cum as lucra cu o clienta fictiva, sa-i spunem… Denisa. Iata care ar fi adjectivele care o descriu in momentul de fata.
Iata care sunt adjectivele pe care le-a ales Denisa pentru cum i-ar placea sa arate.
Unele dintre primele cuvinte se regasesc si in al doilea calup, dar restul sunt aspecte pe care Denisa le va include in construirea noului ei stil, pas cu pas. Asta inseamna ca va fi mai atenta la culori si le va ignora pe cele neutre (griuri, bejuri, negru). Poate va face un efort constient sa poarte haine „cu tinuta”, cu croieli structurate, in locul celor comode, sport, casual. Sau poate, de fiecare data cand se priveste in oglinda, isi va aminti sa adauge o pereche de cercei…
Daca stiti care sunt cuvintele cu care ati vrea sa fiti descrise, le veti avea in vedere de fiecare data cand mergeti la shopping sau de fiecare data cand scoateti un umeras din dulap. Pe unele le veti ajusta, altora le veti ramane fidela.
Unele dintre voi veti face acest exercitiu intuitiv, fara sa scrieti vreun cuvant. Altele veti avea nevoie de timp de gandire, iar trecerea lor negru-pe-alb va fi un pas important. oricum procedati, exercitiul va va da o directie, va clarifica niste ganduri, va va ajuta la shopping.
Zilele viitoare va voi explica urmatorii pasi: cum puteti face o alta descriere a stilului vostru, cum va analizati outfiturile preferate, cum iesiti dintr-o rutina stilistica…
Dar pana una-alta, incercati-va mana si creativitatea cu acest exercitiu. Lasati-mi si mie un comentariu cu 5 cuvinte care va pot descrie: astazi si peste un an. 🙂
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
Fotografii: pinterest.com
-vesela/amuzanta
-super plimbareata
-stil clasic, sport,accente rock
– 2 culori, negru de obicei si alta culoare, plus un detaliu mai deosebit, ceva la care nu te astepti, in functie de stare :))
-o sa fiu bunicuta in cateva zile!!!
Draga Irina,
Fiind una din zilele in care lucrez acasa (in medie doua zile pe saptamana), ma grabesc sa-mi fac ,,tema,,.Dar numai pentru faptul ca pentru mine este o tema noua, deci incitanta.
In prezent:clasica, negru+gri+mov, bijuteriile ca accesorii predominante, preocupata de noile tendinte dar totusi conservatoare, deficit de imaginatie pentru combinarea culorilor.
In viitor:eleganta dar totusi romantica, cu un stil personal si curat care sa-mi completeze personalitatea (fundamentat pe mix de culori), accesoriul principal reprezentat de esarfe.
(Am terminat de scris, adica de constientizat, si deja am senzatia ca am inceput o noua ,,etapa,,.Asta era unul din scopurile postarii???
-negru,bej,rosu
-blugi,tricou
-blugi camasa
-blugi sandale sau cisme
-fusta de blugi
nu vad nici o dorinta sa schimb ceva.
nu prea e ok, nu?
Foarte bun exercitiul (o singura mica boaba de mazare sub saltea:) – neinteresata de moda, nu dezinteresata)
– Feminina
– Naturala
– Colorata
– Eleganta
– Seducatoare 🙂
ma gandeam daca sa raspund..si mi-am zis ca nu e frumos sa oferi feedback doar atunci cand e vorba de un concurs, asa ca:
transanta
directa, dar
amabila
atenta cu cei din jur
spirit de observatie foarte ascutit
…ca in povestea in care vezi ceva cu coada ochiului si apoi nu mai încetezi sa cauti. Cam asa se întâmplă de când te-am întâlnit, a fost ca si cum mi-ai pus o oglindă in fata, dar am privit doar furiş, cu coada ochiului. Interesant de descris cum m-am văzut :
veselă,deschisă
colorată,acesorizata
comod – elegantă
confortabil – feminin-vaporoasă
lejer- clasic
romantic-baroc
antitrend !!!)
si in visele mele trebuia sa fiu indianca, sa port cercei candelabru, si sari, voaluri… si vise !
mulțumesc pt tema!
de azi dimineață, de când am citit articolul zâmbesc gândindu-mă la ratusca din oglindă!
mulțumesc!
Adriana, m-ai facut sa zambesc cu comentariul despre ratusca cea urata! La un moment dat, am inteles ceva. Cele mai multe femei se cred banale, oarecare, dar daca s-a intamplat ca o data sa (se) vada cat de frumoase pot fi, intr-o oglinda, intr-o fotografie… uau, poate fi o descarcare emotionala extraordinara! Ai senzatia ca ti se opreste rasuflarea 🙂
– comoda
– sexy
– accente rock
– feminina
– sport
🙂
urmarindu-ti posturile de pana acum si vazand ca ai pus mereu accentul pe definirea stilului chiar acum, la inceput de toamna, am facut mental o asemenea lista ca sa stiu ce imi iau si ce nu, sau macar sa incerc sa nu imi iau multe chestii pe care ulterior sa nu le port. Asadar, lista mea/stilul pe care mi l-as dori: boem, viu, elegant, feminin, natural, cochet, claaaar cu accesorii si tocuri, mereu tocuri!!
stilul vestimentar vad ca tine depsihologie tare muuult.
Mie imi e foarte greu sama definesc, sa-mi caut un stil, dar am incercat cateva cuvinte:
chic/accente glamour/creativa/pozitiva/
Andreea, tine si de psihologie dar foarte mult tine de a-ti oferi timp pentru a intelege de ce alegi anumite haine, culori, accesorii, imprimeuri in detrimentul altora, de a face shopping cu ochii larg deschisi in loc de a avea mintea coplesita de umerase, vitrine si pagini de reviste. La un moment dat, sa stii ca devine simplu. Altfel, continui sa faci shopping, sa umpli dulapul si sa te imbraci la intamplare 🙂 Ma bucur ca ai facut exercitiul, e un prim pas fantastic!
– sociabila
– uneori sporty, alteori eleganta
– creativa
– mereu in cautare de acel „ceva” care sa ma caracterizeze
– romantica si uneori cu regretul ca n-am reusit sa-mi urmez visul de a deveni stilista.
Cu drag, Nicole
sport,rock,lejer, feminin, piele, senzual
Draga Irina,
Citesc sfaturile tale de cateva saptamani (te-am descoperit recent si ma bucur). Eu sunt o „consumatoare” lunara de reviste glossy – in special editiile british (Vogue, Elle, Marie Claire,InStyle etc). Savurez reclamele, pictorialele, sfaturile stilistice, chiar imi cumpar piese pentru tinutele pe care le am in minte dar apoi nu mai indraznesc sa le pun in practica. Drept urmare am o gramada de lucruri si nu le port….e ceva in neregula cu mine? Am si cu ce, am si unde dar nu am curaj….
Draga Carolina, nu este absolut nimic in neregula cu tine! Imi place sa cred ca poate cu acest articol (http://www.stylediary.ro/wordpress/2013/03/29/indrazneala-de-a-purta-o-haina-scumpa/) iti voi fi dat raspunsul la intrebarea ta 🙂
clasic
elegant
romantic
acestea sunt stilurile catre care tind.
Innainte aveam o garderoba in care se regasea foarte mult negru;incerc acum sa ma redefinesc din punct de vedere vestimentar.
bun exercitiul…as avea doar o intrebare de tip generalitate: cam de cate perechi si stiluri de incaltaminte ar avea nevoie o femeie ca sa isi poata denumi garderoba versatila/functionala?
Maria, pot sa iti spun care cred eu este minimul de perechi si stiluri de incaltaminte pentru garderoba unei femei: 1 pereche de pantofi negri cu toc inalt, 1 pereche de pantofi nud sau bej caramel cu toc inalt, 1 pereche de pantofi colorati cu toc inalt, 1 pereche de tenisi sau pantofi sport, 1 pereche de balerini, 1 pereche de sandale gladiator/ romane (de vara, cu multe barete), 1 pereche de sandale de seara foarte elegante, 1 pereche de sandale de vara casual, 1 pereche de ghete sau botine fara toc, 1 pereche de botine cu toc inalt, 1 pereche de pantofi de toamna cu toc jos (casual), 1 pereche de cizme din piele cu toc inalt, 1 pereche de cizme din piele fara toc, 1 pereche de cizme de ploaie (din cauciuc). Sunt femei care in fiecare din aceste categorii au cate 2-3 perechi, altele zeci… 🙂