Pot sa (mai) port pantalonii de training?

Zilele astea am fost foarte racita. Serios racita, incat nu am iesit din casa, nu am raspuns la emailuri, nu am scris pe blog. Starea asta de lucruri m-a fortat sa cotrobai prin dulap, incercand sa descopar ce fel de haine comode si calduroase-dar-nu-groase as putea purta.

Turns out, not many. Intr-un moment de revelatie m-am gandit cat de potrivit ar fi un pantalon de training – nu din acela fosnitor si vulgar, ci unul cool, in tendinte -, care doar arata ca un pantalon sport dar de fapt nu este!

Nu am gasit pe nicaieri vreo interdictie stilistica referitoare la pantalonul jogger sau „the sweatpant” (aceasta este denumirea oficiala in engleza, cea in franceza este „molleton” – puteti sa ghiciti in ce s-a transformat acest cuvant in limba romana?), dar fiind vorba de cel care a facut furori anul acesta, din primavara pana in iarna, m-am gandit la cateva reguli de „buna purtare”.

Inainte de orice, cateva lamuriri.

Pantalonul jogger face parte dintre acele tendinte care au trecut cu foarte mare naturalete de pe podiumuri in magazine, iar apoi in dulapuri. Motivele sunt multiple: este (aparent) suficient de versatil pentru a putea fi incorporat unor tinute si de zi, si semi-elegante; a devenit cu usurinta un punct forte al tinutelor street chic; designerii si brandurile l-au propus intr-o multitudine de materiale (de la piele si in, la matase, polar fleece, crepe, jerseu de bumbac, lana merino, bumbac in amestec cu vascoza sau cu lurex, stofa in amestec cu matase, casmir si chiar cupro). Chiar daca acest tip de pantalon pare sa faca parte doar din garderoba noastra sport (nu casual), in realitate atentia noastra este indreptata spre un pantalon cu o croiala comoda, unicolor (eventual cu vipusca sau 1-2 dungi laterale), cu o banda pe glezna sau doar ingustat de la genunchi in jos, un fel de derivat minimalist al salvarilor.

Fac si o mica punctare istorica: pantalonul jogger a aparut intai la Alexander Wang in septembrie 2009, apoi a fost preluat de Isabel Marant. Abia anul acesta in 2012, moda strazii l-a reperat cu adevarat si l-a transformat in must-have.

Regula #1. Nu vorbim despre pantalonul de training cu care mergem la sala

E o regula atat de evidenta si totusi am simtit nevoia sa incep cu ea.

Asadar, nu recuperam din fundul dulapului un pantalon gri de training, lalau, pe care l-am tarat dupa noi intr-o geanta sport, in speranta ca il transformam in le truc du jour. Pantalonul jogger pentru strada este facut dintr-un material de calitate si are o croiala cu tinuta. In sezonul rece il putem alege din bumbac gros, casmir sau stofa subtire, iar vara din in, vascoza sau un alt material semi-fluid. Pantalonul jogger pentru strada nu ar trebui sa faca genunchi, nici fundul mare. In sfarsit, pantalonul jogger se prinde in talie cu nasturi (poate avea betelie) sau cu un siret delicat, fara ca elasticul sa creeze niste incretituri inestetice.

Preferatul meu in acest sezon (si aflat pe lista mea de Craciun): pantalonul jogger din casmir, de la Stefanel. Mai exista si ca varianta din bumbac tricotat, cu vipusca din matase.

Regula #2: Pantalonul jogger nu este doar pentru adolescente

Daca, indiferent de context, vreti sa evitati o intrebare de genul: „ai venit aici direct de la sport??”, nu e cazul sa purtati pantalonul jogger cu un pulover tip hanorac, oricat de in tendinte stiti ca e acesta (si oricat de mult v-ati dori sa fiti in tendinte!). Nu ii purtati nici cu tenisi Converse sau Superga, nici cu cizme Ugg. Nu alegeti un pantalon jogger cu un imprimeu idiot – de fapt, orice imprimeu (animal print, floral, camuflaj) este total nepotrivit pe acest model de pantalon. Lasati pantalonii jogger imprimati fetelor in criza de identitate stilistica. Pe ai vostri alegeti-i simpli – gri, negri, kaki, visinii, bleumarin – si gestionati-le aspectul sport asortandu-i cu o alta piesa feminina, sic.

Care-i scopul? A invata sa va intineriti garderoba, apeland la o piesa vestimentara pe care o credeati tabu.

Exemple:

– un pantalon jogger din stofa confera o nota jucausa unui blazer masculin sau unei geci scurte, mai ales cand este purtat cu pantofi derby sau cu o pereche de botine cu toc inalt. Eu personal ii vad purtati chiar si cu un sacou smoking si un maieu alb, daca pantalonul are vipusca sau este croit dintr-un material usor lucios.
– jogger-ul din piele neagra inlocuieste genial orice pantalon negru de iarna, pentru o tinuta de weekend. E suficient sa ii adaugati un pulover cu dungi orizontale si o haina scurta, din stofa, de inspiratie military. O alta varianta, sofisticata: o helanca neagra, mulata, si botine cu toc subtire.
– un jogger gri inchis merge in weekend cu o camasa din denim, un mantou trei-sferturi (sau o geaca din piele), o palarie cu boruri mari, o pereche de ghete Chelsea sau niste botine din piele intoarsa. Nici ca imi imaginez ceva mai comod pentru o sambata dimineata de iarna.
– cum ar arata aceiasi pantaloni, cu niste ghete cu toc gros, inchise cu siret, plus un pulover tricotat cu torsade, un sacou din tweed, un fular colorat si o curea peste sacou? Genial, zic eu.

Regula #3: Pantalonul jogger nu poate fi purtat oricum

Este un pantalon mai greu de gestionat decat un simplu jeans slim. Nu il recomand celor care sunt micute de statura (sub 1.64m), nu le avantajeaza sub nici o forma, dar daca insista… Pe aceeasi idee, nu il recomand nici femeilor care au depasit marimea 44 (decat daca aleg un pantalon negru, cu o croiala minune). Restul au mana libera: pot purta pantalonul jogger cu tocuri inalte (botine, escarpeni sau sandale) sau cu pantofi fara toc (tenisi, mocasini, balerini, oxforzi), cu mansetele rulate sau nu, cu camasi din denim, camasi albe sau cu topuri matasoase, cu genci din piele, sacouri din tweed sau catifea, cu bustiere sau cu un pulover…

Asa cum se intampla cu toate piesele sportswear care fac trecerea catre garderoba citadina, acest pantalon va trebui deturnat de la scopul sau initial. De aceea, ma repet: nu il purtati cu pantofi sport sau cu hanorace cu gluga. Invatati sa il purtati cu tricotaje lejere, cu incaltaminte cu toc inalt sau de inspiratie rock, cu piese tailored (business)…

Daca cele mai aventuroase se pot inspira din alura nouazecista propusa de Wang (tricou sau pulover scurt, pantalon suflecat spre genunchi), este mai prudent sa invatati sa il purtati in stil Marant.

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

7 comentarii la acest post

  1. 1
    dana says:

    eu port doar la sala pantaloni de trening !!!!!!!

  2. 2
    Orjen says:

    Si mie imi plac foarte mult pantalonii de „trening” in combinatii casual chic, pacat ca lumea nu intelege acest trend, la noi in tara.

  3. 3
    tania says:

    foarte interesant articolul, Irina. pacat ca inaltimea nu ma avantajeaza(1.55 m) pentru a incerca un astfel de pantalon. imi place outfit-ul din a treia poza, cea cu bluza marinareasca, cel din prima poza, din punctul meu de vedere, e horror

  4. 4
    Adriana says:

    šŸ™‚ Sa nu imi zici ca molleton s-a transformat in moton… ca doar asta mi-a trecut prin cap.

    Acesti pantaloni i-am redescoperit in urma cu citiva ani, sub denumirea ‘jazz pants’. Mi-a placut atit de tare cum suna, incit am adoptat-o.
    La vremea respectiva am reusit sa gasesc ceva si pe masura mea, mai bine zis, pe inaltimea mea. Caci tot ce gaseam eu, erau scurti. Mie imi plac cei care sunt putin largi, stil bootcut, si merg pe ideea ca arat urit daca sunt si scurti. Nu m-am aruncat la cei imprimati in totalitate, am ales unii cu un imprimeu stil tatuaj cu mesajul ‘Secret style’ (pe partea pe care fug ochii barbatilor šŸ˜‰ ) si unii cu niste flori imprimate in partea de jos a pantalonului, pe o singura parte, ca un fel de broderie. Ambele pe fond negru/bleumarin.
    Imi place sa ii port cu maieuri colorate si foarte decoltate, uni, imprimate, cu camasi lungi si largi sau cambrate, si mai ales cu balerini, si dintr-astia am un vagon, trebuie sa recunosc.

    Pentru ca am avut impresia ca cei cu talia putin cazuta nu imi vin bine, nu mi-am cumparat niciodata, dar am gasit, intr-o zi, unii stil pescaresc, cu banda din partea de jos foarte lata, cam cit gamba si care se putea rula, aproape ca niste salvari. Zis si facut, mi-am luat (3 perechi: gri, mov, kaki!!!), dar nu eram prea convinsa cum si unde ii voi purta.

    Si s-a intimplat sa fac o escapada simbata la munte. A fost ceva de genul: m-am trezit la 4 dimineata, m-am hotarit pe loc sa plec la Sinaia, m-am imbracat, mi-am pregatit mini-bagajul si am luat drumul garii. Tinuta, in final, a aratat asa: pantalonii mov, cu maieu extrem de decoltat si sexos, cu bretele dantela, culoare somon, cu o bluza foarte larga, lunga, cazuta pe umar, si camasa lunga… iar de incaltat, nu am luat balerini, caci m-am gindit ca voi merge mult pe jos, am incaltat niste bascheti cu niste jambiere extrem de colorate.
    M-am simtit atit de libera si relaxata in tinuta asta!!!

  5. 5
    Teodora says:

    Cum stau imbracata gros in casa sunt absolut lamurita gratie in special brandului oysho šŸ™‚ eu sunt nelamurita de cum impaci fashion-ul cu temperaturile preconizate de -20 grade si cu mersul pe jos. de obicei inseamna ca cedez in fata fashion-ului si imi asum ca dardai, sau sunt un micut urs polar lipsit de orice forma. personal mi se pare ca un palton nu face fata frigului mai serios, iar ceea ce se incadreaza la categoria cojoc e greu ca naiba. cum te incalti in astfel de situatii astfel incat sa arati frumos si sa nu fii un UGGs? stiu ca toate intrebarile suna mai degraba precum solicitare de post (ca tot a fost si cel despre vremea ploioasa).

  6. 6
    Teodora says:

    More to it šŸ™‚ eu personal nu pot sa cuplez pe acest trend cu pantalonii de training in oras. m-am uitat cu atentie la tinutele alese de tine caci aveam garantia ca sunt de bun gust. tot nu mi-a placut nici macar 1% trendul acesta. deci acestia nu ar putea contribui la o senzatie de caldura

  7. 7

    Eu consider pantalonii de training foarte sexy si merg perfect cu o pereche de sneakers de designer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.