Carti cu care iti construiesti biblioteca de moda (III)

Cele mai incantatoare carti despre moda au coperti lucioase si colorate,  subiecte fascinante si mereu prezentate din unghiuri noi si sunt, practic si teoretic, greu de lasat din mana.

La fel ca Borges, care isi imagina Paradisul ca fiind o biblioteca imensa, si eu visez sa am in jurul meu cele mai frumoase albume de fotografie de moda, cele mai picante biografii ale unor personaje din lumea modei, cele mai noi carti despre industria luxului, cele mai dorite tomuri despre vitrinele lumii… As renunta oricand la o Birkin sau la cea mai frumoasa pereche de sandale in schimbul unui album despre universul modei, va jur!

Anyways, pentru ca le vanez in permanenta si am nesfarsite wish-list-uri, va pot face acum a treia serie de recomandari (aveti aici lista nr 1 si lista nr 2): 10 titluri pe care veti vrea sa le comandati acum, pe loc!

Carti cu care iti construiesti biblioteca de moda (III)

Iar pentru ca tentatia sa fie maxima si irezistibila, Books Express va ofera un discount de 20% la orice titlu comandat – pentru asta, inainte de a finaliza comanda, introduceti codul STYLEBOOKS in casuta corespunzatoare.*

Atentie insa! Consumul excesiv de carti de moda duce la dependenta 🙂

1. Decades of Fashion: from 1900 to now trece in revista – scurt, la obiect, bogat ilustrat si precis explicat – ultimele 11 decenii ale modei. Este o carte bine legata, un fel de one-stop shop/ crash course al istoriei modei, intr-un format simplu: in cateva ore descoperi designerii importanti ai fiecarei perioade, treci prin sute de fotografii perfect alese, nimic nu este plictisitor sau academic, textele sunt punctuale si inteligente. Abia astepti sa dai pagina si sa descoperi ceva nou!

2. Louis Vuitton/ Marc Jacobs este bogat ilustrata cu toate tipurile de „arta” care pot acompania o carte. Este un volum care trebuie rasfoit fara graba, facut pentru delicii vizual,  lectura lenta si admiratie continua. Un lucru intelegi clar dupa ce o citesti: cat de mult din renasterea Luis Vuitton i se datoreaza lui Marc Jacobs. Practic, aproape totul. Premiza cartii a fost aniversarea celor 15 ani ai lui Jacobs ca director de creatie la LV, dar si expozitia cu acelasi nume de la Muzeul de Arte Decorative din Paris, din 2012.

Pe langa evidentul capitol despre geneza si istoria brandului frantuzesc, un altul este fascinant: cel care discuta felul in care moda dicteaza dezvoltarea unui business (iar cand il cititi, tineti cont de faptul ca pana in 1997, cand Marc Jacobs incepe sa lucreze pentru LV, nu exista nici o linie vestimentara – doar marochinarie!).

Carti cu care iti construiesti biblioteca de moda (III)

3. 100 unforgettable Dresses este mai mult decat o simpla insiruire a unora dintre cele mai cunoscute rochii – sunt rochii cu semnificatie: pentru momentul in care au fost create, pentru personajul sau persoana care le-a purtat, pentru povestea pe care au nascut-o. Gasiti aici si rochia Mondrian a lui Yves Saint Laurent, si prima rochie neagra a lui Coco Chanel, si cea petrecuta a Dianei von Furstenberg… dar si pe cea neagra Versace purtata de Liz Hurley, cea rosie din Pretty Woman,  cea de mireasa creata de Narciso Rodriguez pentru Caroline Besset-Kennedy, cea plisata din Seven Year Itch, cea verde transparenta si ultra-decoltata a lui JLo… Sunt 100 de rochii cu si de poveste.  Aveti aici si recenzia mea.

4. Dior Glamour. Tocmai cand credeati ca ati citit tot ce era de citit despre legendarul Dior, se mai lanseaza inca un volum fabulos. Dior Glamour va deschide usile catre viata lui Dior si idiosincraziile lui, dar mai ales explica metodele si motivele pentru care creatiile lui se bucura de admiratie perpetua. Spre deosebire de alte carti, aici nu sunt publicate nici una dintre contributiile si creatiile lui Marc Bohan sau ale lui Yves Saint Laurent. Fotografiile lui Mark Shaw, care a scris timp de 10 ani despre Dior pentru revista Life, se concentreaza exclusiv si absolut pe creatiile lui Christian Dior, ilustrand astfel toate momentele importante din cariera acestui maestru al modei.

Daca sunteti fane Dior, daca iubiti fotografia de moda sau daca, pur si simplu, intelegeti ce inseamna mostenirea culturala a modei, grabiti-va sa cumparati acest album minunat. Poate deveni una dintre cartile voastre cele mai dragi.

Carti cu care iti construiesti biblioteca de moda (III)

5. Illustration Now! Fashion ne demonstreaza de ce grafica si ilustratia de moda merita sa fie una din meseriile demne de resuscitat si reintrat in gratiile unei industrii glamorous. Albumul este o compilatie uimitoare a creatiilor celor mai buni ilustratori ai secolului XXI, este o carte de referinta pentru cine cauta inspiratie sau doar deliciu vizual.

Fiecare dintre cei peste 100 de artisti prezenti in Illustration Now! au avut la dispozitie cateva pagini pentru a-si expune munca, proiectele si colaborarile, iar fiecare „talent” este insotit de un citat care ne introduce in arta lor, ne explica perspectiva artistica sau propria filozofie. Daca pana acum traiati cu senzatia ca doar fotografia de moda este valoroasa si creativa, Illustration Now va fi o surpriza fantastica, pentru ca printre ilustratorii bine-cunoscuti (Ruben Toledo, Bill Donovan, Richard Haines).

6. The world according to Karl este genul de carte care imparte lumea in doua tabere. Exista tabara celor pentru care Karl Lagerfeld este amuzant, inteligent, snob, self-absorbed, arogant, prea sarcastic pentru a fi agreabil. Si exista tabara celor care il respecta pe Karl Lagerfeld pentru talentul sau neobisnuit de prolific, pentru anduranta, creativitate, cultura vasta, spirit critic si mai ales unicitate. There is no way around it, nu ai cum sa il ignori. The world according to Karl o sa va faca sa radeti in hohote sau va va pune pe ganduri, pentru ca omul spune ce gandeste si nu ii pasa absolut deloc ca ar putea jigni pe cineva. Il cred in stare sa pocneasca pe cineva in cap cu evantaiul lui negru, in timp ce puncteaza virgulele si semnele de exclamare cand se exprima in citate despre moda, Chanel, literatura, stil, design, el insusi, viata in general… Oricum, veti vedea lumea prin ochii lui Kaiser Karl.

Carti cu care iti construiesti biblioteca de moda (III)

7. Chanel: Collections and Creations descrie, analizeaza si sumarizeaza cinci dintre temele asociate universului dublului C: rochia neagra,  floarea de camelie, taiorul din tweed, parfumurile si bijuteriile. Subiectul albumului nu este Chanel-persoana si nici evenimentele sau iubitii din viata ei, ci creativitatea,  obiectele, oamenii, ideile care o inspirau, principiile care o ghidau in lansarea unei creatii.

Un plus al albumului este strategia de prezentare non-cronologica, ci sub forma procesului: de la idee la creatie, de la creatie la expresii variate (in cazul florii de camelie, spre exemplu, de la simplu accesoriu purtat la rever, la bijuterie somptuoasa, imprimeuri diverse, textura aplicata pe rochii si genti, relief regasit in pudriere, farduri si nasturi, folosita in materiale cat se poate de diverse de la piele si catifea la paiete, rhodoid, tulle, sifon, satin sau tweed), de la interpretari clasice la actualizari in colectiile contemporane, din trecut in prezent. Aici puteti citi recenzia completa.

8. Humans of New York a inceput sub forma unui blog in 2010. A devenit mega-cunoscut cand un prieten al lui Brandon Standon, cel care ii imortalizeaza pe new-yorkezi, l-a convins pe acesta sa foloseasca social media pentru a-si face fotografiile cunoscute. Cartea este delicioasa, originala si colorata – deosebita de tiparele lui Scott Schuman (The Sartorialist) si Yvan Rodic (Face Hunter), care cauta strict ipostaze stilistice remarcabile –  tocmai pentru ca se opreste asupra nenumaratelor fatete a New Yorkului.

Fiecare imagine este insotita de un scurt paragraf – uneori amuzant, alteori alegoric, descriptiv sau chiar nostalgic –, ca un fel de fascicul de lumina asupra umanului dintr-un oras suprapopulat. Ce are in plus HONY? Formatul deosebit si fotografiile somptuoase, care transforma albumul intr-o bijuterie, buna de pus pe o masuta de cafea, pe noptiera sau undeva cat mai aproape de tine.

carti5

9. Fashion for Jewels vorbeste despre fuziunea dintre bijuterii si moda, iar jocul dintre personalitate si istorie sunt cele care leaga toate capitolele cartii.  Tema cartii este originala: bijuteriile se transforma din simbolului ale bogatiei si statutului social, in obiecte ce definesc un stil, o moda.  Cele 39 de capitole descriu fie perioade istorice cu casele de bijuterii consacrate (Belle Epoque, Post-War Classics, Art Nouveau), fie personalitati stilistice (The Dandy, Disco Queens, Bohemians, The Rock Star), directii din moda (Haute Couture, Animal Prints, Jewels into Fabrics, Colour Blocking, Tribal Glamour), momente social-mondene (The Cocktail Hour, The Red Carpet) sau se leaga de elemente stilistice (Fringes and Fastenings, Vintage, Punks Piercings and Pins).

In sfarsit, o parte din fascinatia cartii sta in istorioarele putin cunoscute sau amanuntele picante din vietile designerilor de bijuterii mentionati. Cati stiu ca Fulcro di Verdura , ducele-creator de bijuterii pentru Coco Chanel, se inspira din fructele vazute in gradinile copilariei lui din Sicilia sau din formele corniselor Rococo de pe tavanul unui palazzo? Aici gasiti recenzia mea.

10. Vogue: The Covers incepe cronologic, cu ilustratii de la 1890, atunci cand a fost fondata revista, si face un voiaj impreuna cu noi pana in prezent, prezentand sute de fotografii de moda. Albumul reproduce cu mare lux multe dintre cele mai frumoase si mai cunoscute coperti Vogue, dar face mai mult de atat: ne educa vizual, ne arata modificarile vizuale care au avut loc de-a lungul timpului sau datorate diversilor editori aflati la carma mult-prea faimoasei publicatii.  Incetul cu incetul, ajungi sa recunosti diferentele stilistice dintre o coperta a lui Avedon si una a lui Penn, precum si diferentele de gusturi si exprimari dintre imaginile grandioase agreate de Vreeland si cele minimaliste, elegante preferate de Grace Mirabella.

carti6

Revin peste cateva zile cu alte zece recomandari, dar pana atunci *nu uitati ca Books Express va ofera un discount de 20% la orice titlu il comandati din sectiunea Lifestyle – pentru asta, inainte de a finaliza comanda, introduceti codul STYLEBOOKS in casuta corespunzatoare. Codul si discountul sunt valabile pana la data de 9 martie inclusiv.

Fotografii: books-express.ro

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Elena2014 says:

    Foarte bun articolul pentru toate pasionatele de moda. Eu una, fan inrait Louis Vouitton, voi lectura cartea propusa de dumneavoastra. Abia astept sa achizitionez urmatoarea geanta Louis Vouitton, am gasit oferte interesante pe chicdeals dar va trebui sa mai astept cateva saptamani… Va multumesc inca o data pentru acest articol, o seara frumoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.