Ce inseamna un barbat elegant?
Nu ma refer la eleganta sufleteasca, ci la alura. Desi, intre noi fie vorba, nu au cum sa existe separate, iar daca prima este absenta, a doua nici nu mai conteaza!
Aud deseori spunandu-se ca este mai usor sa oferi recomandari vestimentare unui barbat, decat femeilor (evident, femeile spun asta): „Ii imbraci intr-un costum si basta.” Ei bine, nu – nu basta!
Unui barbat trebuie sa ii recomand croiala potrivita de costum pentru conformatia lui, sa il invat ce inseamna un sacou corect ales, cum trebuie sa „cada” un pantalon si cum sa se „aseze” o camasa, cum sa isi faca un nod impresionant la cravata, cum sa asorteze cravata cu camasa sau stofa sacoului cu carourile vestei. Si barbatilor, nu doar femeilor, le explic despre culorile pe care ar trebui sa le poarte (da, sunt incluse si glume despre daltonisti!), discutam despre gama de tricouri si camasi care nu ar trebui sa semene cu cele ale vecinului de pe etaj, gasim impreuna jeansii cei mai bine proportionati, alegem butoni, sosete, fulare si parfumuri… Asta inseamna „indrumare stilistica”.
Uneori, ii trimit la un atelier de croitorie „made to measure”. Alteori, este suficienta ajustarea sacoului sau scurtarea pantalonului cumparat intr-un magazin. La fel ca si in cazul femeilor, stilul personal al unui barbat nu trebuie confundat cu „a fi imbracat la moda”. Moda se rezuma la ceea ce ne ofera industria textila, acum, in acest sezon. Stilul personal este ceea ce ne diferentiaza de ceilalti – sunt anumite haine care arata bine pe conformatia proprie, felul in care sunt combinate accesoriile si culorile, ceea ce inspira barbatul respectiv.
Cel mai important, stilul propriu este felul in care barbatul respectiv alege sa se „prezinte” lumii. Stilurile masculine pot fi la fel de diferite pe cat de unici erau piticii Albei-ca-Zapada, iar in fiecare dintre ele puteti ghici un orgoliu, o pasiune, o identitate secreta, un stil de viata…
Unul poate fi fantastic de elegant imbracat in stil dandy-peacock, asa cum un altul va avea o infatisare sofisticata intr-un costum cu linie traditionala clasica. Un al treilea va cauta cel mai fin bumbac italienesc pentru camasile sale de birou, un al patrulea va crea alaturi de un designer o pereche de pantofi bi-colori pe care ii va purta la jeansi indigo brut, un al cincilea se va mandri cu butonii mosteniti de la strabunicul lui, cel de-al saselea are o colectie de sosete multicolore si jobene vintage, iar cel de-al saptelea calatoreste o data pe an la Londra pentru a-si innoi colectia de pulovere din casmir iar primavara este de nedespartit de trenchul lui…
Pe cele care doresc sa isi educe stilistic partenerul (sau colegul, fratele, amicul cel mai bun) le sfatuiesc ca, in primul rand, sa le strecoare in portofel urmatoarea lista memento, care sa inceapa neaparat cu „dragul meu…”:
– pentru o tinuta de nota 10, alege un costum bleumarin sau gri mediu, iar in sezonul cald bleumarin deschis sau nisipiu. Costumele negre sunt pentru ciocli si stripperi.
– nu purta niciodata o cravata si o camasa in nuante identice, nu esti nici prezentator TV, nici Richard Gere in filmele anilor ’80.
– nu purta niciodata o camasa albastru aprins si cravata galbena, daca nu vrei sa fii luat drept agent de vanzari provincial, imbracat dupa moda din 1997.
– alege intotdeauna camasa intr-o nuanta mai deschisa decat sacoul
– pantalonii clasici sunt drepti, pot avea o pensa, iar tivul acopera putin carambul pantofului; un pantalon cu linie moderna este usor ajustat pe picior dar nu stramt, se ingusteaza spre glezna, iar tivul se opreste deasupra pantofului.
– atentie la lungimi: ale mansetelor de camasa, a sacoului, a tricourilor purtate peste pantaloni, a pantalonului, a cravatei, a parului la ceafa…
– daca crezi ca nu te pricepi la combinatii vestimentare inedite, macar exerseaza. Altfel, nu te chinui sa combini o camasa in carouri, un sacou cu dungi fine si un papion multicolor.
– daca vrei sa ma vezi pe tocuri, ma astept sa porti si tu incaltaminte eleganta si ingrijita, nu tenisi.
– nu purta mini-sosete (decat la adidasi). In plus, te implor: fara sosete albe, iar cele pentru birou, pantaloni eleganti sau jeansi obisnuiti sa fie lungi si de culoare inchisa. Da, chiar si in weekend. Altfel, te parasesc. Vorbesc serios!
PS: daca va intrebati de ce am ilustrat articolul cu imaginile lui David Gandy, raspunsul e simplu. Este un barbat fantastic de atragator (dar nu acesta e motivul!), iar anul acesta continua sa fie imaginea colectiei masculine Marks&Spencer pentru primavara 2014. Model de stil pentru ei, eye candy pentru noi 😉
Iar pe final, intrebari pentru voi: ce inseamna pentru voi un barbat elegant? Este neaparat un barbat bine? In ce stil se imbraca barbatul de langa voi?
Fotografii: Marks&Spencer Romania
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
tu fiind cine sa dai sfaturi, prietenash?
Foarte fain si inspirat articolul!!!
Bravo pentru postare
Eleganta unui barbat sta in multe aspecte, atat in tinuta pe care o are la un eveniment, cat si in viata de zi cu zi. De asemenea, si butonii pe care ii alege un barbat la un costum mi se pare ca dau o eleganta aparte. Am vazut acest concurs de la Bigotti prin care poti sa castigi o pereche de butoni https://www.facebook.com/BaneasaShoppingCity/photos/a.178921238266.124093.157770543266/10153461709053267/?type=1&theater
[…] asteapta! Nu mai pierde timpul si comanda-ti o camasa de la Hulber cu ajutorul carora vei deveni un barbat fashion, admirat de doamne si invidiat de domni! Iar pentru mult mai multa eleganta iti poti personaliza […]