Vogue: the Editor’s Eye – concurs Style Diary & Books Express

Intr-una din serile trecute explicam unei prietene diferenta dintre un editor de moda si un stilist: cine detine pragmatismul si cine are viziunea, cine se ocupa de planificarea unei editii si cine transforma o idee intr-un pictorial…

In multe cazuri, editorii sunt mult mai cunoscuti decat stilistii: o Anna Wintour, ultra-conectata in mod egal la businessul modei si la designeri, cu declaratii demne de un oracol, ascunsa in spatele omniprezentilor ochelari de soare, fata in fata cu o Grace Coddington, o figura ceva mai discreta, rareori intervievata, dar nemasurat de influenta, talentata si creativa.

Vogue: the Editor's Eye

„Vogue: the Editor’s Eye” este in primul rand o frumoasa trecere in revista si un omagiu adus celor mai cunoscute opt stiliste a Vogue, incepand cu 1947: Babs Simpson (care a transformat manechinele din statui pe piedestal in femei reale), Camilla Nickerson, Polly Mellen (fosta discipola a Dianei Vreeland, cunoscuta pentru modul blazat in care aplauda la finalul prezentarilor de moda), Grace Coddington (memorabila si remarcabila datorita coamei ei vopsite intr-un roscat Titian), Tonne Goodman, Phyllis Posnick, Carlyne Cerf de Dudzeele (singura frantuzoaica din echipa, aroganta, exuberanta si de origine aristocratica) si Jade Hobson.

Vogue_Editors_Eye

Al doilea scop al cartii se serveste de prezentarea cronologica a pictorialelor alese (de la mijlocul secolului XX pana astazi). Astfel intelegi cu ce a contribuit fiecare stilista, ce anume face ca Vogue sa fie considerata cea mai buna din industrie, ce inseamna procesul de colaborare dintre stilist, fotograf, model, designer, cum a evoluat estetica revistei. Pe scurt, „The Editor’s Eye” te ajuta sa intelegi drumul de la asa ceva…

Vogue: the Editor's Eye - concurs Style Diary & Books Express

la altceva…

Vogue: the Editor's Eye; pictorial realizat de Grace Coddington

Cat de usoara a fost tranzitia? Cat de profund impactul asupra cititorilor? Adevarul este ca parcursul revistei nu a fost mereu liniar. De-a lungul timpului au existat moment de schimbari seismice, multiple demisii sau concedieri, dispute si scandaluri, pe care cartea prefera sa le ignore. Nu ai in fata o istoriografie detaliata a revistei, ci mai curand o selectie atent „curata”: atentia este directionata catre frumusetea pictorialelor, catre personalitatea si contributia fiecarei stiliste in parte, si nu catre cine era redactor-sef intr-o anume perioada si deciziile sau actiunile respectivei persoane.

Inainte ca Anna Wintour sa se aseze la carma Vogue in 1988, numele niciunui stilist nu era mentionat in josul pictorialelor, ci doar in caseta redactionala. Cartea le face dreptate: fiecare editoare este prezentata prin intermediul unui eseu, a unui interviu detaliat si a unei selectii a celor mai faimoase de imagini pe care le-au construit individual, pentru revista.

Fotografiile sunt graitoare pentru fiecare dintre editoare, iar pe mine personal cartea m-a incantat si fascinat datorita consecventei cu care a urmarit personalitatea muncii celor opt femei, dar si pentru ca a reusit sa identifice un „fir rosu” editorial, o tema comuna sau o filosofie stilistica proprie fiecareia: Grace Coddington, cu povestile ei si romantismul excentric; Tonne Goodman – pragmatism si minimalism, suprapus imaginilor unui corp bine modelat; Carlyne Cerf de Dudzeele – expansiva si promotoarea alaturarilor de high fashion & street style in acelasi pictorial… Fotografiile sunt de impact, majoritatea intinse pe cate doua pagini, din cand in cand intrerupte de scurte „priviri” in casele editoarelor sau in propriile albume de familie.

Pentru fiecare dintre aceste opt femei, frumusetea a insemnat altceva si a fost interpretata diferit. Fiecare dintre ele au transpus tabuurile in imagini exceptionale si s-au folosit de cele mai variate si neobisnuite recuzite: clasice pahare de martini si serpi incolaciti in jurul unui corp nud, corsete sufocante si bebelusi, paturi de cuie si peruci neobisnuite, masti africane si casetofoane, insecte si mingi de fotbal, seringi si litri de smantana lichida… Desi realizate cu ani in urma, imaginile sunt de efect, teatrale, fabuloase – iar pentru ca scopul lor initial era de a promova look-ul sau stilul momentului, ele sunt si un hibrid intre arta si advertising.

„The Editor’s Eye” este una dintre povestile Vogue: extraordinara pentru fanele revistei, fascinanta pentru viitoare stiliste, valoroasa pentru cele care iubesc fotografia de moda, una dintre cele mai frumoase pe care le-am rasfoit in ultima vreme. De aceea sunt uber-fericita si mega-incantata ca pot sa v-o ofer cadou, prin concurs si prin generozitatea Books-Express, in prima luna de primavara!

Pentru sansa in a castiga un exemplar din „Vogue: The Editor’s Eye„, va invit sa:

1. Dati like noii mele pagini de Facebook si paginii Style Conversations.
2. Imprieteniti-va cu Books-Express.ro pe Facebook. Intrati apoi pe site, in oricare dintre sectiuni (in Lifestyle/ Stil personal/ Moda sau in Arta si Artisti/Moda gasiti carti despre stil si moda, dar puteti alege oricare alta categorie).
3. Alegeti o carte care va atrage. Dati-i un “like & share“ (adica partajati linkul pe pagina voastra de facebook).
4. Dupa “like” & “share”, reveniti pe StyleDiary.ro, in sectiunea de comentarii a acestui concurs si lasati-mi numele si linkul cartii care v-a placut, impreuna cu id-ul vostru de facebook (obligatoriu), prenumele si numele de familie si o adresa de email functionala.
4B. Daca nu aveti cont de facebook, treceti linkul paginii cartii in sectiunea de comentarii a acestui concurs, impreuna cu numele vostru si o adresa de email.
5. Daca va simtiti bune si generoase, trimiteti linkul concursului catre prietenele si colegele voastre (prin email, pe un blog, pe facebook, twitter etc).

Concursul se desfasoara de azi, 10 martie pana duminica, 16 martie inclusiv. Castigatoarea va fi aleasa prin random.org si va anuntata oficial (pe blog, facebook si email) a doua zi, luni, 17 martie.

Voi considera drept o singura intrare comentariile/ linkurile venite de pe acelasi IP, chiar daca trimise sub identitati diferite.

Dragele mele, va doresc o saptamana inmiresmata de zambile, sa fiti elegante si sa va imbracati colorat! Nu uitati de Style conversations, sambata aceasta! 🙂

Later edit: as promised, este luni 17 martie si am incheiat extragerea castigatoarei acestui concurs. „Vogue: The Editor’s Eye” va ajunge in curand in biblioteca celei care a postat intrarea cu numarul… 15! Felicitari, Andreea, sa te bucuri de ea, este absolut minunata! (te rog verifica-ti astazi emailul 🙂 )

random books vogue

Fotografii: abramsbooks.com, vogue.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare