Smart shopping: calculeaza pretul la reduceri
FYI: vineri s-a deschis sezonul de reduceri pentru colectiile de vara si se va incheia la final de iulie. In unele cazuri, magazinele vor continua sa afiseze promotiile, reducerile si soldurile pana in a doua sau a treia saptamana a lunii august.
Una peste alta, urmeaza sapte saptamani in care fie va veti „arde” cardurile si conturile, fie veti reusi sa faceti smart shopping (sa bifati de pe listele de shopping piesele dorite si necesare, sa va tineti in frau impulsurile, sa verificati calitatea pieselor achizitionate, dar si sa economisiti suficient pe parcurs).
Pentru cele dintre voi care isi fac bugete de shopping si sunt cu adevarat atente cat cheltuie (pe luna, pe sezon, per shopping trip), dar mai ales pentru celelalte, care habar nu au cu cat au ramas in cont la final de zi, facem astazi o scurta lectie de matematica. Concret, sa invatam sa calculam valoarea procentelor de reducere, astfel incat la final acestor 7 saptamani sa putem raspunde la intrebarea: „cat inseamna o reducere de 35% la un sacou de 339,50 lei?”
Varianta 1: aplicatii pe telefon
Majoritatea aplicatiilor de acest tip pot fi descarcate gratuit. In cazul in care eticheta „uita” sa mentioneze noul pret cu discount, il puteti calcula voi. Am descoperit cateva astfel de aplicatii, atat pentru Android cat si pentru iPhone: Discount Calculator, VAT & Discount Calculator, Calculette a Soldes, Easy Soldes, Soldes Faciles…
Principiul pe care functioneaza este, more or less, acelasi: introduci pretul intreg initial si selectezi procentul afisat pe eticheta (15%, 30%), drept modalitate de a verifica corectitudinea pretului redus. Noua suma afisata pe telefon ar trebui sa coincida cu cea de pe eticheta.
Un motiv suplimentar pentru care poti folosi aceste aplicatii este ca salvezi sub forma de lista fiecare noua achizitii (pret intreg vs pret redus). La final de zi, stii exact ce ti-ai cumparat (daca te-a lovit amnezia post-shopping), cat ai economisit si daca ti-ai depasit (sau nu) bugetul stabilit.
Varianta 2: calculul mental
Daca tineti neaparat sa va folositi de cunostintele de matematica (nici ca exista metoda mai buna de a va antrena sinapsele, serios!), va aduc aminte doua modalitati prin care puteti calcula singure sumele economisite/ cheltuite.
Daca vrei sa stii: „cat imi ramane de platit?”
Exemplu: o rochie de 650 lei, cu reducere de 20%
Poti stabili imediat ca iti raman de plata 80%, dar cat inseamna asta?
Inmultesti prima suma (pretul original) cu procentul restant si totalul se imparte la 100 (sau se inmulteste cu 0,… – cifra procentului).
[650 x 80]/ 100 = 52.000 / 100 = 520 lei sau 650 x 0,8% = 520 lei
Pam-pam!
Lucrurile se complica putin atunci cand pretul initial nu este rotund. In aceste caz, este mai important sa calculezi rapid si eficient, in loc sa cauti ultra-precizia. Aproximatiile sunt acceptabile, ceea ce inseamna ca vei rotunji cifrele finale.
Sa presupunem ca aceeasi rochie nu costa 650 lei, ci 633,49 lei. Astfel:
[630 X 80]/ 100 = 50.400/ 100 = 504 lei
[ 3 X 80] / 100 = 240/ 100 = 2,4 lei
… si tot asa
Daca vrei sa stii „cat voi economisi?”
A doua metoda inseamna a calcula direct suma pe care o economisesti pe articolul cumparat (aplicand procentul de reducere la pretul original), apoi scazand aceasta reducere din pretul initial.
Avantajul este ca te va face sa intelegi imediat suma pe care o economisesti – ceea ce poate fi o motivatie si o tentatie in plus pentru shopaholice….
Ramanem la exemplul precedent: o rochie de 650 lei, redusa cu 20%.
Multiplici pretul de pornire cu procentul afisat, apoi imparti totalul la 100. Din pretul initial, scazi rezultatul impartirii. Acesta va fi pretul cu discount, pe care il vei plati la casa.
[650 X 20] / 100 = 13.000 / 100 = 130 (reducerea este de 130 lei, aceasta este suma economisita)
650 – 130 = 520 lei (atat iti ramane de platit)
Atentie la capcana reducerilor suplimentare
Faimoasele etichete pe care figureaza primul procent sau prima suma soldata, taiate de o linie groasa orizontala… Un 20% barat, urmat de un 30% nu inseamna ca cele doua reduceri s-au cumulat, ci doar ca prima a fost anulata pentru a lasa loc celei de-a doua – desigur mult mai avantajoasa!
Cu alte cuvinte: reducerea de 20% urmata de cea de 30% nu inseamna ca beneficiem de o reducere de 50% din pretul initial, pentru ca cele doua procente nu se aplica aceleiasi sume (initiale)!
Aici calculele se complica. Dupa reducerea de 20%, ne-ar ramane de platit 80% din pretul de plecare, iar dupa reducerea de 30%, ne ramane de platit 70% din pretul intermediar.
Adica: dupa reducerea de 30%, ar ramane de platit 70% din cei 80% ramasi dupa primul val de reducei. Asta inseamna: [70/100] X [80/100] = 0.56 = 56% din pretul initial, ceea ce corespunde unei reduceri de 44%, pentru ca 100% – 56% = 44%.
V-am incurcat total, nu-i asa? Nu-i nimic, in felul acesta poate veti fi mai atente la etichete, buget, bani, carduri…. Sunt curioasa sa aflu daca sunteti atente la preturile reduse de pe etichete si daca faceti vreodata astfel de calcule.
PS: kind reminder pentru toate cititoarele: astazi, pana la finalul zilei, imi mai puteti impartasi povestile si comentariile voastre despre pantofi, aici.
Fotografii: pinterest.com
Comentarii despre acest post