Strategia „galeriei de arta”

In weekendul care a trecut, multe dintre gandurile si timpul meu s-au invartit in jurul artei. Mi-am stabilit o vizita la o expozitie de pictura de la Muzeul Sutu, am citit despre proiectul lui Alain de Botton si redeschiderea Reijksmuseum din Amsterdam, am purtat un tricou al Alinei Petcan pe care este reprodus un tablou al lui Tonitza, am recitit povesti despre tablouri celebre, mi-am trecut in calendar marea expozitie despre McQueen de la Londra…

Strategia "galeriei de arta"

Prin asociere si extrapolare, toate astea m-au facut sa ma gandesc la „strategia galeriei de arta”, o metoda de a face shopping (mai) disciplinat, care poate ajuta shopaholicele dintre noi sa isi infraneze impulsurile.

Cum  functioneaza? Simplu ca „buna ziua”.

De fiecare data cand intri intr-un magazin, te prefaci ca vizitezi un muzeu sau o galerie de arta; tratezi hainele si accesoriile drept exponate, obiecte de arta.

Le admiri. Dar nu le poti cumpara, nu sunt de vanzare.
Ti le imaginezi in propria ta locuinta. Dar nu le poti lua acasa.
Le poti dori, poti vrea sa fie proprietatea ta. Dar nu poti face nimic: nu le poti smulge, ridica sau desprinde de unde sunt, nu le poti fura.

Strategia "galeriei de arta"

Ti se pare greu? Este, dar merita din plina.

Este o metoda care chiar functioneaza.

Este strategia care iti va schimba atitudinea cu care intri intr-un magazin: de la „vreau si pot sa cumpar orice vad” la „apreciez ce vad, insa ma gandesc constient la pasul urmator…”

Este strategia care face ca mintea sa iti treaca de la „Vai de mine! Cat de frumoasa e rochia asta, o cumpar acum!” la „Opreste-te o clipa, fata draga, chiar ai nevoie de rochia asta? Sau o vrei doar pentru ca e frumoasa?” Altfel spus, este strategia care te poate scoate din ciclul vicios al shoppingului iresponsabil.

Daca vrei sa testezi strategia „galeriei de arta”, am trei sfaturi:

1. Intra in starea de spirit potrivita, imediat ce pasesti in magazin: tot ce te inconjoara este acolo pentru a fi admirat si apreciat, fara limita de timp, dar etichetele sunt irelevante. Poti studia „obiectele” cat de intens si intim doresti: le poti pipai, proba, intoarce pe toate fetele.

Cei care apreciaza arta spun ca, pentru a o iubi cu adevarat, este nevoie sa intelegi si motivele pentru care un tablou sau o sculptura iti place sau iti displace, ai nevoie sa distilezi emotiile si gandurile care ti le trezeste. Acelasi tip de evaluare o poti aplica si hainelor sau accesoriilor care iti atrag privirile. Educa-ti ochiul si edifica-te cu privire la propriile preferinte  stilistice, fara sa scoti portofelul.

Strategia "galeriei de arta"

2. Imagineaza-ti ca nimic nu este de vanzare. Pur si simplu, este imposibil sa cumperi vreunul dintre lucrurile expuse si nici nu poti negocia pentru ele. Iar cum nu esti acolo sa furi, tot ce vezi ramane pe loc. Cat despre disponibilitatea „artei”, nu este cazul sa te ingrijorezi: cand „expozitia” se incheie intr-o parte, sigur vei descoperi un „vernisaj” in alt loc.

3. Daca o anumita piesa te atrage in mod special sau daca dorinta de a o avea este coplesitoare, opreste-te. Iesi din magazin cateva minute. Rememoreaza ce ai in dulapul de acasa, cand ai fost ultima oara la shopping si ce ai cumparat. Alte intrebari al caror raspuns ti-ar putea oferi un respiro sunt:

Am ceva similar acasa, in garderoba?
Cu ce alte piese de acasa as putea asorta si combina ceea ce doresc sa imi cumpar? Am accesorii potrivite?
Cate tinute pot construi in jurul acestei haine?
Cand si unde voi purta aceasta haina, in perioada imediat urmatoare?
Pentru ce fel de ocazie este? (birou, weekend, seara, vacanta, iesire in club, pranz cu socrii…)
Cate alte haine am pentru ocazii similare? O pot inlocui cu altceva din dulapul de acasa?
Imi permit sa o cumpar? Cate zile muncesc ca sa acopar pretul acestei haine?

Strategia "galeriei de arta"

Scopul raspunsurilor este ca, in primul rand, sa iti observi momentul si tipul deciziilor de shopping. In al doilea rand, este sa constientizezi ca ai destule haine in dulap, ca ai o garderoba suficient de plina si ca poti folosi din plin ceea ce deja ai fara sa adaugi mereu, alte si alte lucruri.

Te imaginezi punand in practica aceasta strategie?

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul meu si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre cursurile si workshopurile mele si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

3 comentarii la acest post

  1. 1
    Nina says:

    Good morning!
    Ce zi frumoasa si ploioasa! Orasul misuna de oameni cu flori in brate! Am vazut cateva liceene imbracate chiar cu stil. Le-am trimis in gand un „thumbs up” de incurajare.

    Mi se intampla sa aplic si eu strategia asta. Pur si simplu imi las cardurile acasa si ma duc sa ma uit prin magazine, cu ideea ca daca chiar gasesc ceva ce-mi place si vreau sa-mi iau o sa ma intorc dupa aceea. Nu prea se intampla sa ma intorc. De cele mai multe ori, pana ajung acasa imi dau seama ca nu imi trebuie chiar asa tare piesa aceea extraordinar de frumoasa pe care am vazut-o in magazin. Dar, intr-adevar, atunci cand merg fara bani prin magazine pot sa observ mai bine hainele frumoase, vad trendurile, detaliile mai bine. Probabil atunci cand am portofelul in buzunar gandesc in limita cardului si ochii mei nu vad decat ceea ce cred ca imi permit sa cumpar.
    E o foarte buna metoda de educatie!
    Iti doresc sa ai un septembrie dulce si frumos, Irina!

    • 1.1
      Irina says:

      Nina, minunata urarea ta, multumesc – si sper ca al tau septembrie sa fie bland, cald si auriu! In ce minune de oras locuiesti, daca la tine ploua? 🙂

  2. 2
    Nina says:

    In Timisoara locuiesc. M-am mutat aici tocmai pentru ca ploua mai mult decat in alte locuri:)
    By the way, n-ai niciun plan sa vii si pe aici candva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.