CTC-ul in cabina de proba
(sau cum iti dai seama daca o haina ti se potriveste… sau nu)
Sunt sigura ca stiti si ati mai citit, la mine pe blog sau in alte parti, dar repet pentru orice eventualitate: felul in care vi se potriveste o haina este la fel de important ca aerul. Nu conteaza cat a costat, nu conteaza brandul, nu conteaza ca a fost cumparata, primita, furata: daca o haina nu va vine ca manusa si nu este in marimea si masura corecta, rezultatul final este dezastruos.
In engleza exista si o vorba, pe care o gasesc foarte isteata: „if it zips, it doesn’t mean it fits!” E un mod de a ne atrage atentia asupra momentelor in care trisam: ne sugem burta ca sa ne strecuram intr-o fusta care crapa pe noi; ne tinem respiratia ca sa putem inchide nasturii unei camasi ultra-cambrate; ne rotunjim umerii si ne cocarjam spinarea ca sa putem incheia un sacou. Reusim sa le inchidem, saracele de ele, dar se vede de la distanta ca nu sunt masura noastra.
Asadar, cateva repere:
Sacouri si blazere
Daca simtiti ca va strange oriunde, sacoul va este mic. Daca nu puteti imbratisa lejer pe cineva, daca nu puteti ridica bratele ca si cand ati lua un pahar de pe un raft, daca nu va puteti incrucisa bratele peste piept fara efort (si fara teama de a auzi cum crapa captuseala sau o cusatura), daca vedeti incretituri de-a latul bratelor si in dreptul taliei, sacoul este prea stramt. Aveti nevoie sa va cumparati altul, cu cel putin o marime mai mare.
De asemenea, aveti grija ca rascroiala manecilor sa se suprapuna cat mai bine cu linia exterioara a umerilor, iar lungimea manecii sa fie pana la incheietura. Genul acesta de modificari sunt cele mai dificile si mai scumpe la un atelier de croitorie.
Jeansi
Cautarea jeansilor perfecti este la paritate cu cea a Sfantului Graal. Not fun. Majoritatea femeilor probeaza cel putin 10 perechi, pana gasesc unii acceptabili. Indiferent de model, alegeti un jeans care va respecta linia corpului, poate chiar unii pe care sa ii simtiti putin stramti peste posterior si pulpe. Se vor lasa, dupa cateva purtari (cracul, nu si betelia).
Daca betelia jeansilor probati va este putin larga in talie, o puteti stramta la un croitor. In schimb, daca betelia va este stramta si, indiferent cat de svelte sunteti, deasupra ei apare un colacel, alegeti un jeans cu o marime mai mare. In cazul in care va intrebati de ce: colacelul cu pricina este dizgratios si modifica inestetic linia taliei.
In sfarsit, daca gasiti un model de jeansi care va vine „ca turnat”, cumparati doua perechi. Scurtati una dintre ele pentru a o purta cu tenisi, balerini si kitten heels.
Pantaloni
O regula buna de urmat este cea a „celor 2 degete”. Cu alte cuvinte: pantalonii sunt facuti, in general, din materiale putin elastice; cand ii cumparati, ar trebui sa puteti introduce lejer 2 degete in betelie, fara ca aceasta sa va stranga. Daca nu reusiti, inseamna ca pantalonii va vor fi mici in talie sau peste solduri.
Un alt indiciu legat de marimea pantalonilor sunt netezimea lor in zona pelvisului si peste coapse. Daca apar incretituri orizontale, inseamna ca va sunt prea mici. Time to let them go.
Camasi
Le compatimesc, sincer, pe femeile cu bustul generos: ele vor avea mereu dificultati in a gasi camasa care sa se inchida bine peste sani, dar sa fie cambrata sau macar semi-ajustata in talie. In acest caz, singura optiune este modificarea penselor la un croitor (sau comandarea unei camasi sur mesure).
Altfel, ca regula generala, daca banda verticala care acopera nasturii nu sta intinsa – cand spatiul dintre nasturi sta intredeschis – inseamna ca respectiva camasa este prea stramta sau prea mica.
Rochii si fuste
Totul depinde de silueta rochiei sau fustei, dar la modul general ambele ar trebui sa „curga” pe langa corp, sa il contureze fara sa il stranga. Daca o fusta face cute orizontale de-a latul bazinului sau daca tivul se ridica in permanenta in timpul mersului, inseamna ca este prea stramta. Pe de alta parte, daca bretelele unei rochii cad de pe umeri sau daca talia acesteia nu se suprapune perfect peste talia voastra naturala, aveti nevoie de o alta marime (mai mica, respectiv, mai mare).
Voi reusiti sa reperati indiciile unei masuri bune la haine? Iar daca aveti in dulap cateva piese care nu va (mai) vin, ce faceti cu ele?
Fotografii: pinterest.com
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
Am pierdut speranta ca voi gasi o pereche de jeansi perfecta 🙂 (sunt miniona, picioare subtiri si posterior bombat)… imi doresc o pereche slim, poate vag larguta, stil Emmanuelle Alt, dar de obicei esuez in a vedea cum jeansii care nu sunt skinny se scurg de pe mine… Lungimea este iar o problema, pentru ca deseori jeansii sunt prea lungi si nu imi place sa ii tai pentru ca mi se pare ca nu mai „cad” la fel. Macar acum e fashionable sa ii indoi in fel si chip (ceea ce faceam, oricum si inainte 🙂 ).
In ceea ce priveste fustele, rochiile si camasile, am destula experienta de shopping incat sa stiu ca daca vizual ma deranjeaza vreo cuta, sigur nu o o cumpar. Nu vreau sa arat ca o chelnerita ceausista.
Iar cand ceva nu imi mai vine, iti urmez sfatul… Probabil nici n-o sa-mi mai vina vreodata, iar amintirile pana la urma le pastrezi in suflet. Asa ca le dau copiilor nevoiasi, carora le vor fi mult mai de folos decat sifonierului meu care sta sa explodeze.
Have a nice day 🙂
Problema mea uzuala e cu lungimea la maneci caci fiind slaba si cu membre lungi (don’t laugh please, ca am si inaltimea necesara :P) se intampla destul de des sa gasesc bluze/camasi/sacouri cu manecile prea scurte. Daca imi place de mor, analizez daca modelul se preteazasa aiba mainecile suflecate. Daca nu, ramane pe raft.
DAR, am mai cumparat haine pe care le-am stramtat sau ajustat pe corpul meu, atunci cand stiam sigur sigur sigur ca nu dauneaza modelului…se simte faptul ca sunt nepoata de croitoreasa 😛
Hainele care mi-au ramas mari dupa ce am slabit le-am donat cu inima usoara