Momente definitorii si optiuni reale

In viata fiecareia dintre noi exista momente cand ne confruntam cu alegerea unor optiuni. Putem alege directia A, cu tot ce implica aceasta decizie… sau directia B, urmata de cu totul alt gen de consecinte.

Cele mai multe dintre noi suntem suficient de rationale, constiente si norocoasa sa recunoastem aceste momente, aceste rascruci de drum in care ni se pun la dispozitie mai multe carari. Alte persoane – sau poate tot noi, in alte circumstante – nu intelegem ca in acel moment exista mai mult decat o singura optiune.

Dar ele exista. Intotdeauna. Foarte rar viata iti ofera o singura varianta.

Acelasi lucru se intampla si cand e vorba de shopping, compulsiv sau impulsiv. Ne pacalim, in incercarea de a ne (auto)convinge ca nu aveam incotro, trebuia sa cumparam acel „ceva”! E musai, nu se poate altfel!

Imi aduc aminte de acest sentiment, de pe vremea cand pierdeam timp justificandu-mi decizii de shopping – intelegand ca de ele erau de fapt optiuni, nu obligatii. Imi aduc aminte de momente cand nu ma opream nici macar un minut inainte de a scoate cardul. Nu exista o pauza – rationala sau un simplu respiro – intre „Wow, cat de faini sunt pantofii astia!” si „Ii cumpar, acum!”

Momente definitorii si optiuni reale

Abia mai tarziu reflectam: cand a fost punctul in care ar fi trebuit sa intervin rational? De ce l-am depasit (ignorat) atat de rapid?

V-as putea spune 100 de povesti cu pantofi, genti, rochii pe care am pus ochii in magazine si care „strigau dupa mine” sa le iau acasa. Haine atat de frumoase, accesorii atat de dezirabile, lucruri „atat de”… incat practic sareau direct in punga mea de shopping. Seriously

Asa ca imi e familiar pretextul „n-am avut incotro, a trebuit sa o cumpar, nu m-am putut abtine!”. Foarte familiar… Dar la fel de bine acum stiu si ca se poate si fara. Nu e adevarat ca „nu aveam incotro”, ca nu aveam alta optiune. Ba aveam, asa cum avetii si voi daca va treziti in aceeasi situatie. Pentru ca vedeti voi, e in puterea noastra sa decidem – nici hainele si nici contextul nu aleg in locul nostru.

Asadar, constientizarea este deseori primul pas pe care il puteti face intr-un demers spre un stil coerent si inspirat, o garderoba asortata, functionala, decenta si obiceiuri de shopping sanatoase. Constientizarea este si declicul care va pune in fata momentelor definitorii si optiunilor reale.

Momente definitorii si optiuni reale

Va intrebati care ar fi aceste optiuni reale? Hai sa enumar 5-6 dintre ele.

Alegerea #1: a renunta si a merge mai departe. Este optiunea de a face o „pauza de reflectie”, de a va gandi la altceva, de a face altceva – in loc de a merge la mall, a scoate cardul in portofel sau a face click pe siteul preferat. Este optiunea care va face sa va uitati la situatie dintr-o alta perspectiva. A va afla intr-un mediu dedicat shoppingului nu inseamna obligativitatea de a cumpara. Sunteti capabile sa spuneti „nu acum” – si, cu calm, sa va ocupati timpul si gandurile cu ceva diferit.

Alegerea #2: a face comparatie intre informatii si presupuneri. Nu presupuneti ca ceea ce credeti e neaparat adevarat: verificati, documentati-va, cititi despre brand, faceti o evaluare rapida a propriei garderobe. Luptati-va cu presupunerea (sau credinta!) ca sunteti fortate – de moda, de branduri, de competitia cu alte femei – sa va cumparati in permanenta ceva nou. Alegeti sa verificati daca chiar „nu aveti nimic de imbracat”, alegeti sa verificati cate camasi albe/ perechi de pantofi/ jeansi aveti in dulap, inainte de a pleca sa cumparati o varianta noua.

Alegerea #3: a intelege „jocul” si a dori sa schimbi regulile. In mod evident exista un joc care indeamna la shopping si la consum, iar noi consumatorii rareori ne gandim la rolul pe care il jucam si acceptam. Asadar, exista optiunea de a iesi din joc, de a nu participa (o perioada), de a recunoaste ca shoppingul nu este raspunsul tuturor problemelor. Este vorba de optiunea de a constientiza mesajele cu care sunteti bombardate – reduceri, promotii, cumpara 2 la pret de 1, samd…

Alegerea #4: a trai pentru ceva important, maret, semnificativ. Viata noastra este mult prea importanta si frumoasa pentru a o trai dependente de urmatoarea vizita de shopping. Viata e facuta pentru a fi savurata, explorata, traita in toata splendoarea ei – nu pentru a vana o geanta de designer, a poseda o cutie de accesorii, a acumula o colectie de pantofi sau, well…, un anumit numar de like-uri. Viata voastra e mai mare, mai plina de intelesuri si mai semnificativa decat obiceiurile voastre de shopping.

Alegerea #5: a va confrunta temerile si sperantele. Fricile neexplorate si sperantele ascunse pot fi sursa unor stari de debusolare, confuzie, frustrare, iar acestea pot duce la comportamente de shopping impulsiv. Daca aveti doar o idee vaga legata de ceea ce va doriti – „mai mult”, „altceva”, dar mai mult „ce”, alt „ce”? -, habar nu aveti ce v-a declansat acea dorinta, acea emotie. Puneti-va deoparte un moment sau doua (sau trei…) pentru a va clarifica ce va doriti (nu ma refer la bunuri materiale) si ce va sperie. Ce va lipseste in momentul de fata? Cu ce va umpleti timpul (ma refer la timpul cu voi insiva)? Ce altceva in afara de shopping si lucruri v-ar putea aduce bucurie, satisfactie, exaltare? Ce alte pasiuni aveti in afara de shopping? La ce altceva va pricepeti in afara de a combina tinute sau a gasi „the best deal”? Daca renuntati la shopping, ce va ramane?

Alegerea #6: a face fata unui adevar dificil. Ah, this one is a toughie! Daca v-ati complacut in postura de shopaholica de ceva vreme, va fi greu sa apasati pedala de frana. Cu toate astea, va merita sa va puneti intrebari cu privire la identitatea proprie, la ce vreti sa faceti cu pretioasa energie a fiecarei zile si cu celelalte resurse care va stau la dispozitie, la fel de pretioase – timpul, banii, curiozitatea, generozitatea, inteligenta… Chiar aveti nevoie de a o suta geanta, de a saptesprezecea pereche de jeansi, de a douazecea pereche de ochelari de soare, de a treizecisitreia chestie cu animal print? O data ce v-ati identificat „adevarul”, ati trecut in urmatoarea etapa. It won’t kill you.

Oferiti-va timp sa raspundeti la toate intrebarile de mai sus si, incetul cu incetul, veti face lumina asupra motivelor care va indeamna sa faceti shopping. Ce credeti ca ati putea descoperi despre voi insiva? Ce alegeri ar face diferenta intre atitudinea voastra actuala fata de shopping, haine, garderoba si o alta perspectiva, mai echilibrata?

PS: Daca tot va intrebati cum sa iesiti din tiparele de over-shopping, reflectati un moment si la optiunea de a participa la Style Masterclass. Nu facem terapie de grup. Dar veti primi instrumente care va ofera creativitate si minte limpede in fata garderobei, modalitati de evaluare a pieselor din dulap si din magazine, si mai ales veti intelege ca cheia unui stil original si a unei imagini puse la punct nu sta intr-un dulap plin ochi – ci doar in haine bine alese. E momentul sa teva hotaraii: mai sunt doar 2 locuri libere, va puteti inscrie cu un mesaj la inscrieri(at)imagematters(punct)ro..

Fotografii: pinterest.com

Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

2 comentarii la acest post

  1. 1
    Teodora says:

    Ce greu am obtinut o atitudine mai echilibrata…si tot se mai intampla ca uneori sa fiu dominata de impuls (mult prea rar ca sa se mai puna). Pentru mine cel mai mult a insemnat momentul reflectat la punctul 5: the life beyond clothes 🙂

  2. 2
    Raluca says:

    Buna, Irina. Nu am fost niciodata o „cumparatoare” inraita, desi alegeam sa fac cumparaturi din impuls. De doi-trei ani insa, am inceput sa vad lucrurile altfel. Mi se intampla din ce in ce mai rar sa ma indragostesc de o haina, iar daca o fac o analizez inainte de a deschide portofelul: unde o port, cu ce, in ce combinatii, de cate ori, chiar am nevoie de ea, ideile inspirate de acea piesa pot fi puse in practica folosind ceva ce am deja in sifonier, care este cost per wear estimat, e ceva ce cautam in completare la garderoba? Fie vorba intre noi tu esti de „vina” pentru abordarea analitica 🙂 Daca nu trece parte din test, dar tot indragostita de ea raman, intrebarea care taie nodul gordian este: mor daca nu plec cu ea de aici? In vasta majoritate a cazurilor, raspunsul e NU. Asa ca multumesc, cu ajutorul tau am ajuns aici.
    ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.