Anatomia unei cutii de bijuterii
Dezordinea a inceput sa ma enerveze si sa ma oboseasca. Ma irita sa vad maruntisuri aruncate prin casa, haine facute gramada pe un scaun, biroul acoperit de agende, facturi, teancuri de carti si reviste, pungi uitate intr-un colt de camera, boluri de diverse forme din care se revarsa cercei, coliere, bratari si confetti… La fel ca Gretchen Rubin, am declarat razboi dezordinii si inghesuielii, pentru ca da, chiar cred ca ordinea exterioara contribuie la starea interioara de calm.
Am inceput cu lucrurile mari: aruncat teancuri intregi de reviste, felicitari ilustrate si carnete cu notite; facut saci mari cu haine de dat si de aruncat, strans toate cablurile si incarcatoarele intr-o singura cutie…
Am continuat cu cele de care ma impiedicam, dar nu ma stresau major: documente puse intr-o cutie dar si rearanjate alfabetic sau cronologic; prea-multele genti agatate in cuierul de la intrare si-au gasit loc ordonat intr-un dulap; turnul de opt carti puse langa noptiera redus la cele doua pe care le citesc acum.
Am lasat la final (inca putina rabdare cu mine, va rog!) lucrurile marunte si multe, dar a caror ordonare si triere – culmea! – cere cel mai mult timp, rabdare, migala, atentie. Printre acestea: aranjarea cutiilor, cutiutelor si saculetilor cu accesorii.
M-am saturat sa le am rasfirate prin dormitor: multe dintre coliere le am agatate pe un suport special pe un perete, iar pentru cele cele statement am 4-5 mini-busturi din catifea neagra, insirate pe un raft elegant; in doua cutii mari am bratarile late, intr-o alta, cu sertarase suprapuse, am inelele, cerceii, colierele fine si bratarile delicate. In sfarsit, intr-o mica tava de portelan multicolor am toate accesoriile recent purtate…
Imi doream sa trec de la asa ceva…
…la asta!
Solutia – mai bine spus, solutiile – am gasit-o online pe iLUX.ro, incercand sa ma hotarasc la (doar) una dintre aceste cutiile de bijuterii. Dilema mea: cat de mare sa fie? Ce compartimente voi folosi la maximum? Vor incapea toate accesoriile? Ce le diferentiaza?
Practic…
Absolut toate cutiile de bijuterii au cel putin un sertar cu mini-compartimentari destinate cerceilor. Captusite cu material textil (catifea, mataseĀ sau panza), sunt ideale pentru cerceii de dimensiune medie sau mica, cu surub sau clips, dar aici incap si pentru talismane miniaturale pe care le agatam la bratari din argint, pandantive pretioase si brose vintage. Cateva dintre modele au, suplimentar, niste „aripioare” perforate de care pot fi agatate cateva perechi de cercei lungi – very smart!
In mod similar, toate cutiile pe care le-am vazut au un sertar destinat inelelor: randuri, dupa randuri, dupa randuri, exact ca in vitrina unui bijutier. Mie personal imi displace felul in careĀ uneleĀ femei pastreaza fiecare inel in cate o cutiuta banala, iar cand vorĀ saĀ poarte respectivul inel scotocesc si iau la rand toate cele 14 cutii similare. Ce pierdere de vreme… Prefer sa le vad pe toate, aliniate, ordonate, expuse: mici pietre pretioase, cristale colorate si forme din rasina supradimensionate, monturi spectaculoase, straluciri fatetate…. Revenind la sertarul pentru inele, imi imaginez ca aceste denivelari invelite in catifea curata prin frecare, in timp si cu delicatete, exteriorul inelului si al monturii. Dar poate e doar imaginatia mea, cine stie..? In realitate, motivul pentru care tinem inele din aur „infipte” in burete sau catifea este legat de maleabilitatea metalului pretios: aurul se zgarie usor si se indoaie foarte repede.
Majoritatea modelelor au un sertar cu compartimentari transversale, lungi si inguste, destinate pastrarii cu eleganta a lanturilor fine, margelelor nu foarte voluminoase, colierelor din perle. Compartimentarea individuala le permite sa nu se zgarie si, important in cazul perlelor si argintului, sa nu se murdareasca de la atingerea cu alt material. Nici nu mai vorbesc de faptul ca nu se mai incurca: sa stai o data pe saptamana sa descurci 17 coliere fine esteĀ un adevarat exercitiu de rabdare si gestionare a stresului, credeti-ma pe cuvant…
Bratarile au sertare diferite. Cele fine, delicate si cele fixe incap in sectiunile de adancime medie, in timp ce bratarile masive au loc doar in compartimentele adanci.
Casetele de bijuterii mari, cu adevarat sofisticate, au suporturi pentru ceasuri, compartimente pentru butoni, portofele sau casete suplimentare pentru calatorii, oglinzi interioare care inlocuiesc oglinda de toaleta sau sertare destinate colierelor masive, fixe. Asa ceva ma face sa ma gandesc la replica lui Richard Burton care, pe timpul casatoriei cu Liz Taylor, spunea despre ea: „The only Italian word Liz knows is Bulgari!”
In final, dupa triere, ordonare si aranjare, mi-am dat seama de cateva lucruri. Valoarea accesoriilor si bijuteriilor noastre nu sta (doar sau neaparat) in cat au costat, ci tine de investitia emotionala pe care o oferim acestor obiecte, de valoarea lor sentimentala, de frumusetea pe care o vedem in ele.
Oricare dintre noi isi poate construi propria colectie de accesorii: din ea vor face parte si pretiosul inel de logodna, si multicolorul colier statement cumparat acum o saptamana, si bratara mostenita de la o bunica, si cerceii care aduc aminte de cea mai frumoasa calatorie… Colectiile noastreĀ pot fi motiv de bucurie vizuala, de nostalgie, de mandrie – atata timp cat le observam, le admiram si le purtam zilnic.
Voi ce parere aveti? Cum va pastrati bijuteriile si accesoriile? Care dintre cutiile de bijuterii de pe site vi se pare cea mai glamorous, romantica, practica, bine compartimentata?
Fotografii: pinterest.com; iLux.ro
Inscrie-te la newsletterul nostru si vei fi prima care primeste idei de tinute si recomandari de shopping, afla despre concursurile cu premii si citeste articolele de pe Style Diary!
mie imi place s aam casete de bijuterii, acum una mai mica, dar as vrea una incapatoare in care sa mi pot pune si bratarile si margelele si lantisoare……
Preferata mea este Ava pentru ca are loc si compartimente pentru ceasuri, iar mie imi plac ceasurile la nebunie. Iat-o: http://www.ilux.ro/windrose-cutie-bijuterii-si-ceasuri-ava-din-piele-naturala
Irina, comentariul meu nu e legat de postarea ta, ci e un gest de multumire. Nu ne cunoastem (din pacate), nu am ajuns la nici unul din cursurile tale (pana acum), dar iti citesc blogul de mult timp si mi-am dat seama ca am multe motive pentru care sa iti fiu recunoscatoare. Pentru ca dincolo de tendinte, forme, culori,blogul tau vorbeste despre echilibru si importanta educatiei. Asa incat,datorita articolelor tale, mi-am reamintit ca e mai important sa citesc, sa calatoresc, sa ma inconjor de oameni de calitate si sa colectionez amintiri si senzatii, decat sa imi cumpar inca o rochie noua (de care poate nici nu am nevoie). Si asta pentru mine inseamna maturizare (stilistica si nu numai:). Inchei mesajul multumindu-ti si sperand ca randurile mele te vor bucura!
Iulia, eu iti multumesc! Mesajul tau mi-a umplut sufletul de bucurie š Stiu ca poate suna siropos, dar e cat se poate de adevarat. Ai simtit foarte bine ceea ce vreau sa fac (sper ca si reusesc!) prin intermediul blogului si al cursurilor: sa ofer nu doar crampeie de informatii trecatoare despre moda, ci mai curand sa vorbesc despre educatie, despre frumos, despre echilibrul dintre noi si lumea care ne inconjoara. Intr-adevar, are legatura cu maturizarea, abia de la un punct incolo iti dai seama ca nu pretul sau brandul unei genti te valorizeaza, nici numarul de like-uri pe o postare pe facebook si nici dimensiunea garderobei, ci alte chestii (lumea ta interioara, felul in care te cultivi, cum te construiesti ca om)… Vroiam sa scriu „lucruri”, dar stii cum e vorba aia: the best things in life are not things š te imbratisez, iti multumesc inca o data pentru mesajul atat de cald si frumos!
āOrganizarea e totulā, zicea o prietenÄ de-a mea a cÄrei casÄ arÄta ca un souk arÄbesc… š
Buna Irina. Am o intrebare despre ceva ce ai mentionat: pastrarea mai multor metale in aceeasi caseta de bijuterii. Din experienta mea bijuteriile se inchid la culoare sau se uratesc daca sunt tinute impreuna. E recomandat sa avem aur, argint si alte bijuterii din aliaje in aceeasi caseta? Ajuta compartimentarea? Dar sertarele? Pe termen lung imi doresc ca acestea sa fie la fel de frumoase. Si chiar sper sa aleg o cutie de calitate. Iti multumesc.
Ana Maria, din ce stiu eu (recomandari ale bijutierilor, discutii cu designeri de bijuterii) e bine sa tii bijuteriile din metale pretioase separate. Daca nu neaparat in sertare sau cutii diferite, cel putin in saculeti individuali. Citisem undeva ca exista astfel de saculeti tratati cu o anume substanta care impiedica oxidarea argintului, de pilda…