Cinci carti noi pentru biblioteca ta de moda

Inceputul de septembrie este o perioada speciala, cu gust dulce-amar: zilele fierbinti si toropitoare de vacanta sunt o dulce nostalgie, in timp ce serile racoroase ne indeamna sa petrecem timp in casa, rasfoind o carte sau o revista.

Septembrie este si sezonul in care demareaza Saptamanile Modei: New Yorkul, Londra, Milano si Parisul se pregatesc de forfota jurnalistilor si editorilor de moda, de blitzurile fotografilor, de cavalcada celebritatilor, de emotiile designerilor…

Cinci carti noi pentru biblioteca de moda
Ca sa va pregatesc sufleteste pentru „moda” urmatorului sezon, pentru astazi am selectat cinci carti diferite: despre lumea modei si personaje din industrie, dar si cu recomandari stilistice de bun simt pentru stilul nostru personal, indiferent de varsta, bugetul sau silueta. Una dintre aceste carti isi va gasi locul pe rafturile bibliotecii voastre: cititi articolul pana la final si participati la concurs raspunzand la o singura intrebare; cartea aleasa va este oferita cu eleganta si generozitate de Books-Express, asa cum v-am obisnuit 🙂

Gods and Kings: The Rise and Fall of Alexander McQueen and John Galliano

Imaginati-va doi barbati talentati, la varsta maturitatii, torturati de demonii succesului si corolarul acestora – esecul. Ambii se confrunta cu crize creativi desi sunt considerati geniali in bransa lor. Ambii sunt in pragul depresiei si sufera de singuratate, iar solutiile lor sunt moartea, respectiv alcoolul. Cei doi sunt Alexander McQueen si John Galliano.

12STYLEBOOKS2-master675

Lansarea cartii scrise de Dana Thomas a coincis atat cu reintoarcerea lui Galliano la carma artistica a casei Margiela, cat si cu deschiderea expozitiei dedicata lui McQueen la Londra, „Savage Beauty”. „Gods and Kings” nu este o reala biografie a celor doi, ci o carte scrisa in stil jurnalistic, care incearca sa explice momentele de glorie si decaderea celor doi deisgneri. Desi este foarte bine adusa din condei, am ramas cu certitudinea ca „Gods & Kings” se concentreaza mai mult pe creionarea industriei modei si pe indicatorii financiari luati drept puncte de reper pentru creativitate, si se opreste prea putin asupra talentului si creativitatii celor doi.

–––––––––––––

Diana Vreeland: The Modern Woman

Daca ar fi in viata, Diana Vreeland ar fi epuizata si exasperata de cartile, documentarele, biografiile si articolele care abunda despre ea. Mai toate scriu despre excentricitatile ei, ideile ei non-conformiste din publishingul de moda, inovatiile in pictorialele ei si in lumea artei fotografiei de moda, fara sa lase deoparte remarcile despre uratenia ei, parul vopsit negru abanos, obiceiul de a-si curata talpile pantofilor si alte asemenea detalii (mai mult sau mai putin) picante.

Diana Vreeland: The Modern Woman

Cu toate astea, Diana Vreeland ca subiect e inepuizabila si surprinzatoare, amuzanta si sursa de inspiratie perpetua. „The Modern Woman” este cea mai recenta carte despre ea, ingrijita de nepotul ei, Alexander Vreeland, cel care s-a ocupat si de lansarea parfumurilor ei, si de producerea documentarului „The Eye Has to Travel”. Cartea nu se leaga deloc de viata si aventurile ei, ci se concentreaza pe faimosii ei de la Harper’s Bazaar si pe efortul Dianei de a promova femei fotograf (Lillian Bassman, Louise Dahl-Wolfe, Toni Frissell, Lisette Model, Genevieve Naylor, Karen Radkai, Kay Bell Reynal). Esenta cartii o constituie rezultatul fotografic al celor 30 de ani petrecuti la revista de moda si, desigur, faimoasa ei rubrica lansata in 1936, „Why don’t you…?”

Intre preferatele mele ramane aceasta: „Why don’t you…? Have a room done up in every colour green. This will take months, years, to collect, but it will be delightful – a melange of plants, green glass, green porcelains and furniture covered in sad greens, gay greens, clear, faded, and poison greens.” Cuvinte venite din partea unei femei care se inconjura de rosu pur, rosu rubiniu, rosu vermillion, rosu carmin, rosu cinabru…

–––––––––––––

Always Pack a Party Dress

In 1995, fosta directoare de moda a luxosului magazinului Barneys din New York era in Miami si lucra ca asistenta a unui fotograf cand deodata, o-m-g!, Madonna invita toata echipa la petrecerea aniversarii ei de 35 de ani. Evidenta ca tanara Amanda Brooks nu avea la ea nici o rochie de party si, desi a pierdut urmatoarele ore alergand prin magazine pentru o tinuta potrivita, a purtat o simpla rochie inflorata. Draguta, dar sub nici o forma fashionable sau cool. The poor girl… Cititoarele care se vor afla in situatii similare cu ale Amandei – intalniri la pranz cu Mick Jagger, vernisaje in prezenta lui Plum Sykes, invitatii ad-hoc la galele de la Met Museum – vor rezona cu sfaturile stilistice ale autoarei, cu textul lejer si cu tonul cochet-narcisistic al cartii.

Amanda Brooks: Always Pack a Party Dress

Bref: „Always Pack a Party Dress” este simpatica, amuzanta si incantatoare pentru cele care aspira la lumea rarefiata a celebritatilor din moda. Picurate, pe ici si colo, sunt recomandari de machiaj si coafura, idei de shopping si sfaturi practice pentru cum sa iti faci bagajul cand esti fashionista, fotografii gramada si pagini din care nu puteau lipsi nume de rasunet (Diane von Furstenberg, Diana Ross, Sofia Coppola, Lauren Hutton, Christian Louboutin, Patrick Demarchalier, Carolina Herrera, Kate Moss, Cindy Crawford samd). Excelenta ca lectura pe plaja sau intr-un voiaj glam de jet-setterita.

–––––––––––––

The Truth about Style

Stacy London, pe care in mod cert o stiti datorita emisiunii prezentate impreuna cu Clinton Kelly, What Not To Wear (editia USA), isi incepe cartea explicand cititoarelor ce NU este volumul pe care il tin in mana: nu este o carte despre moda, nu contine „pastile” stilistice, nu vorbeste despre style icons. In schimb, continutul cartii este legat de cele mai frecvente dificultati psihologice intalnite de femei pe parcursul devenirii lor stilistice. Evident, cartea ofera solutii, raspunsuri si recomandari.

Tracy London: The Truth about Style

Stacy se intalneste cu 9 femei cu profiluri diferite, aflate in diverse etape ale unui blocaj stilistic – fiecare avand o alta cauza: de la greutatea acumulata din cauza unei bulimii, pana la imposibilitatea de a-si accepta varsta biologica. Autenticitatea autoarei si a demersului ei se simte in fiecare cuvant, iar cartea este plina de fotografii „before & after”, fragmente ale dialogurilor cu aceste femei si explicatii ale recomandarilor ei stilistice. Ce face „The Truth About Style” diferita de alte carti de stil personal este felul care Stacy London explica motivele si rationamentele din spatele blocajelor stilistice, asa cum Suzy Orman o face cu problemele finantelor personale.

–––––––––––––

Style Forever

Sunt rare cazurile in care vedem o femeie matura, eleganta si putem bifa exact in ce consta distinctia si alura ei ireprosabila. De cele mai multe ori, observam anumite tuse vestimentare: manseta suflecata a manecii unui blazer care lasa sa se vada culoarea aprinsa a bluzei purtate, un colier pretios asortat cu un top neobisnuit, un tricou cu dungi marinaresti purtat cu dezinvoltura. In realitate, pe langa aceste detalii, e vorba de felul in care aceste femei isi poarta hainele.

Alyson Walsh: Style Forever

Alyson Walsh, fosta editoare de moda a revistei Good Housekeeping, jurnalista pentru The Guardian si Financial Times, are 51 de ani si un munte de experienta stilistica. In urma cu 6 ani, dupa ce a realizat sute de transformari de imagine pentru cititoarele revisei, a lansat That’s Not My Age, un blog pentru femei din generatia FAB (fifty and beyond) – asa ca stie foarte bine despre ce vorbeste.

Mantra ei, explicata pe larg in „Style Forever” este ca stilul poate (si ar trebui) sa devina un lucru care ne aduce bucurie, indiferent de varsta, buget sau silueta. Stilul nu ar trebui sa fie despre critici la adresa corpului nostru, si nici sa insemne urmarirea cu rigurozitate a unor reguli. Cartea ei se adreseaza cu foarte mult bun simt femeilor de peste 45-50 de ani, incurajandu-le sa isi cultive frumusetea si eleganta naturala si, in special, sa nu se complaca in a fi „invizibile”. Desigur, recomanda si o lista de piese vestimentare, impartaseste multe secrete din experienta ei de stilist, da multe exemple de tinute usor realizabile si dialogheaza cu cateva femei cool. Merita cumparata.

So, dragile mele, ce aveti de facut pentru a participa la concurs? Sa raspundeti unei singure intrebari (well, de fapt sunt 2): Care este ultima carte cumparata pentru voi? Si pe care dintre cele 5 enumerate mai sus v-o doriti pentru biblioteca voastra?

Concursul se desfasoara incepand de azi, marti 08 septembrie, pana luni 14 septembrie inclusiv.

La final, una dintre voi va fi aleasa prin random.org si va fi anuntata marti 15 septembrie printr-un email personal, dar si pe facebook si blog. O conditie obligatorie a participarii la concurs este semnarea comentariului vostru cu numele, prenumele si o adresa de email valida (optional, id-ul de facebook).

Va tin pumnii, dragelor, si va doresc o saptamana splendida!

Later edit: Wooo hooo,  we have a winner! Am stat cu sufletul la gura sa vad cate dintre voi va doriti carti valoroase sau, pur si simplu, agreabile despre moda. N-am fost dezamagita, pentru ca aproape 100 ati participat la acest concurs. Dar pentru ca avem un singur premiu-cadou, o singura carte (la alegerea castigatoarei!), prin random.org a fost desemnat castigatoare intrarea nr. 27 – felicitari, Patricia! 

random books

Va multumesc tuturor pentru participare si va astept la urmatorul concurs 🙂

Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!

Fotografii: pinterest.com, books-express.ro

 

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare