Easy like a Sunday morning #16
Vara s-a incheiat, chiar daca inca este cald. Agendele ne sunt deja pline de idei, intalniri, proiecte, evenimente, lucruri de facut si de rezolvat. Zilele devin mai scurte si serile mai lungi. Pe nesimtite, trecem de la zile cu sare si nisip pe piele la seri cu gust de cacao si miros de frunze arse, de la rochii vaporoase la pulovere moi, de la dupa-amiezi de duminica petrecute in aer liber la seri pe canapea, citind invelite intr-o patura subtire. Este o perioada splendida, intre sezoane…
Cred ca secretul unui nou inceput sta in pasii mici, in incercarea de a gasi acordul perfect intre ceea ce am visat pe timpul verii si ce ne dorim sa realizam pana la iarna. Un alt secret – evident, zic eu – este sa inlocuim hainele subtiri cu cele groase, sa facem spatiu in garderoba pentru cardiganuri, sosete pufoase, esarfe colorate, sa schimbam turcoazul, albul orbitor, coraiul si verdele crud cu galben mustar, maro ciocolatiu, visiniu si verde intunecat.
Asa ca pentru moment, la revedere, vara! Bine-ai veni, toamna!
O carte
~ Casele vietilor noastre
Este o colectie emotionanta de povestiri, in note si voci diferite, semnate de autori romani contemporani, despre casele in care au stat candva sau despre cele in care locuiesc in prezent.
Sunt adresele unor case din Bucuresti dar si din tara, despre care povestesc Adriana Bittel, Antoaneta Ralian, Horia-Roman Patapievici, Andrei Plesu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana, Barbu Cioculescu, Dan C. Mihailescu, Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu, Ioana Parvulescu, Micaela Ghitescu, Monica Pilat, Tania Radu si Victor Ieronim Stoichita.
In „Casele vietilor noastre” veti descoperi descrieri ale unor locuri disparute din Bucuresti, detalii despre vietile celor care semneaza textele si despre vechi familii romanesti, amintiri din perioada comunismului, povesti de iubire si despre copilarie, vignete cu tabieturi, fotografii si ritualuri de familie. Veti intelege diferenta dintre a trai la bloc, „la comun” si a te naste la casa. De fapt, veti intelege ce inseamna pentru unii oameni „acasa”. Gasiti cartea aici
Un site
~Yummy Books
Stiti vorba aceea, „cartile sunt hrana pentru suflet”? Pentru Cara Nicoletti, de vreo 7 ani incoace cartile se transforma in festinuri si delicii culinare. Cara este bloggerita care semneaza Yummy Books, un blog pe care mi-as fi dorit sa il inventez eu!
Ea descopera retete descrise in cele mai iubite si cunoscute romane, clasice sau moderne – de la Micutele femei sau Jane Eyre, Hucklebery Finn, Marele Gatsby, The Year of Magical Thinking sau foarte recentul „Sticletele” – si le pregateste in propria bucatarie. De curand si-a lansat o carte de bucate, dar continua sa isi actualizeze blogul, sa citeasca si sa gateasca. Yummy Books este o incantare, il gasiti aici.
Un film/ serial TV
~Downton Abbey, sezonul 6
Am urmarit primele 3 sezoane cu sufletul la gura – in principal, pentru costumele din film si pentru replicile spirituale ale personajului interpretat de Maggie Smith. Al patrulea m-a lasat rece (desi Maggie era la fel de acida si geniala!), iar din al cincilea am vazut doar cateva episoade. Insa in lume Downton Abbey a devenit un fenomen, este unul din putinele seriale „de epoca” cu sute de milioane de faci.
In UK, astazi are loc premiera sezonului nr. 6, cel final. Iar daca va numarati intre cei care iubesc serialul sau daca abia acum ati auzit de el, aici gasiti un interviu in care actorii destainuiesc ce va intampla cu personajele lor, ce drame vor avea loc, cine a disparut si cine a fost adaugat pe generic… Imediat ce gasesc serialul online, va transmit linkul 😉
O reteta
~Oua posate pe o felie de paine de secara
Simple is beautiful. Va scriam mai sus despre Yummy Books si retetele Carei. Pentru azi am ales una simpla, usoara si frumoasa, asa cum ar trebuie fiecare inceput de zi. Inainte de a o pregati poate chiar pentru micul dejun de azi, va las sa cititi paragraful din „Sticletele” in care apare.
„Mergeam alaturi in tacere. Gandurile mi se invarteau obsesiv in jurul problemelor de la scoala (oare parintii lui Tom primisera si ei telefon? De ce nu ma gandisem sa-l intreb?) si ceea ce aveam sa comand la micul dejun cand reuseam sa o duc pe mama la restaurant (omleta cu sunca si ardei, cu o garnitura de cartofi prajiti si bacon; ea avea sa isi ia, ca intotdeauna, oua ochiuri cu paine de secara prajita si o cana de cafea neagra), si abia daca vedeam incotro mergeam, cand mi-am dat seama ca mama tocmai imi spusese ceva.” (pag. 27)
In cazul in care nu stiti cum sa pregatiti ouale posate, aici gasiti reteta.
PS: o nota pentru traducator: in editia din engleza scrie clar „poached eggs”, nu „sunny side-up eggs – care s-ar traduce prin „oua ochiuri”. De corectat la urmatoarea editie, va rog!
Un eveniment
~Style Masterclass, editia de octombrie
Stiti deja despre ce e vorba. Acea zi dedicata educatiei voastre vestimentara, in care invatati de la A la Z tot ce aveti nevoie ca sa deveniti o femeie frumoasa si bine imbracata. Nu veti mai avea nevoie sa cumparati carti despre stil, sa va chinuiti sa cautati online ce se potriveste siluetei voastre, cum sa asortati trei imprimeuri diferite sau cat sa cheltuiti pe luna la shopping. Aici gasiti absolut toate detaliile cursului de la final de octombrie. Mai sunt 5 locuri disponibile, scrieti-mi.
Fotografii: yummybooks.com, humanitas.ro, radiotimes.com, pinterest.com
Interesante recomandari, sa ma gandesc cu care sa incep. 🙂