Garderoba cu 30 de piese: da sau ba?
In ultimul timp, am citit, discutat, ras sau polemizat pe tema micro-garderobelor. Sunt sigura ca va e familiar subiectul: dulapuri eficient triate, excese vestimentare eliminate, totul optimizat si minimizat, vezi Project 333.
Eu sunt „pentru”, dar cu moderatie. Un dulap umplut varf si indesat cu prostii nu inseamna ca posesoarea lui e bine imbracata, creativa sau eleganta. Eu nu ma pot mandri (inca) cu o garderoba minimalista, dar imi triez hainele frecvent si fac mai putin shopping decat in urma cu cativa ani. Anyway, ideea e ca intr-un un dulap supra-plin iti este imposibil sa vezi tot ce ai, sa observi ce tipare de shopping te caracterizeaza, sa creezi tinute altfel decat cele obisnuite. Un dulap supra-plin e o forma toxica de aglomerare, care da nastere unor anxietati.
Vreti sa spuneti ca exagerez cu anxietatea? Asa ceva, cauzat de garderoba voastra? Ei bine, da. Aduceti-va aminte starea de panica dinaintea unui eveniment special sau nervii din fiecare dimineata cand nu reusiti sa asortati bluza cu fusta, fusta cu colierul, colierul cu pantofii. Retraiti iritarea cautarii unei anume rochii, ascunse undeva, nu se mai stie unde. Simtiti alarma aceea interioara care va spuna ca intarziati daca mai probati inca un pantalon, inca o camasa, inca o jacheta…
Cum ar fi sa scapati de toate? Cum ar fi sa ramaneti cu minimum de haine si, fie ce-o fi, poate veti parea mai putin creative dar sigur veti fi mai putin stresate…?
Da, e si asta o varianta.
Insa in ultimul timp ma tot intreb daca solutia ajutatoare este a limita cu strictete numarul de piese din garderoba – sau e mai curand o solutie disperata? Sa va explic ce vreau sa spun.
Sunt sigura ca scopul jocului de-a garderoba este, pana la urma, sa nu ne mai facem atatea griji legate de tinute si vestimentatie. Tot spuneam mai sus ca un dulap aglomerat e o chestie toxica, iar „toxinele” reusesc sa se strecoare peste tot – si sa ramana acolo unde au gasit un mediu propice. In 2 timpi si 3 miscari, nu doar dulapul va devine aglomerat, ci si mintea. Mintea incepe sa forfoteasca cu tot felul de ganduri nocive: cat din garderoba port? ce fac cu hainele pe care nu le port? oare voi mai incapea in fusta marimea 36 de acum 10 ani? daca mai imbrac tot timpul la fel, sunt plictisitoare? daca tot sunt plictisitoare, are rost sa mai fac vreun efort? Stiti vorba aceea: mo’ stuff, mo’ problems…
Asadar: not good. Cand ajungeti la dialoguri interioare de genul acesta, ati ridicat un altar nesigurantei si incapacitatii de a lua decizii. Starea noastra de bine depinde de capacitatea cu care luam decizii (bune, de preferat!) si, cum aceasta capacitate e limitata, ar fi de preferat sa o canalizam spre lucrurile importante, nu catre cele minore.
Si ajung si la motivul pentru care proiectul micro-garderobelor ma pierde de „ambasador”.
A te concentra pe limitarea pieselor vestimentare la un numar arbitrar ales – 25, 33, 50 piese – sau, pur si simplu, pe „cat mai putin” pare o abordare opusa celei prin care va puteti construi un stil autentic. Din simplul motiv ca e o abordare restrictiva.
Construirea unui stil care sa fie si autentic, si datator de bucurie (satisfactie, multumire, fericire, entuziasm, cum vreti sa ii spuneti starii aceleia cand va reusesc 10 tinute splendide intr-o saptamana) necesita timp, necesita greseli si incercari. Pe masura ce inaintati in acest demers vestimentar, cu atat mai putine greseli faceti – dar, sincer, demersul nu se incheie niciodata.
Ceea ce inseamna ca e imposibil de trait experienta incercarilor – reusite si/ sau nereusite -, cand in dulap aveti doar 30 de piese per sezon. Las deoparte felul in care moda evolueaza in decurs de 4 luni, ganditi-va cat de mult (sau putin) poate evolua propriul vostru stil in aceleasi 4 luni.
Pot rezuma construirea unui stil la o matrice de tipul cumperi – porti – analizezi cum te simti – porti din nou intr-o tinuta diferita – decizi daca pastrezi sau nu haina respectiva.
Cu o garderoba minuscula e greu de facut un plan maret, grandios, e dificil de avut o viziune a cum ati vrea sa aratati peste 1 an. In plus, o micro-garderoba nu va garanteaza un stil de care sa fiti multumite – ci doar un traseu mai ingust. Mai putine variabile, da; mai multa satisfactie si incredere, nu stiu ce sa zic…
Now, inainte sa imi scrieti cat de linistitor si relaxant e sentimentul de a avea doar 30 de piese in garderoba, opriti-va un moment. Inteleg sentimentul. Motivul acestor trairi e ca ati reusit sa selectati CELE MAI BUNE piese din dulap!
Sigur, in eventualitatea in care sunteti genul de persoana care nu are timp sau nu isi doreste sa isi contureze un stil clar, sau daca prioritatea #1 este simplificarea si crearea unui spatiu (la propriu si la figurat) minimalist, va inteleg pe deplin. Exista momente in viata pentru introspectie, asa cum exista momente pentru energie creatoare, dinamism, vacarm. Fiecare avem alte prioritati.
Asa ca, in dimineata asta va intreb: care sunt prioritatile voastre? Este pentru vreuna dintre voi o prioritate sa isi descopere propria identitate, amprenta stilistica?
Daca raspunsul e pozitiv, incepeti prin a construi o garderoba care va place, nu una care este un talmes-balmes. Fiti deschise la a incerca si proba altfel de haine decat cele cu care sunteti obisnuite. Invatati sa renuntati la cele care va aglomereaza dulapul inutil.
Si foarte important, nu va limitati numarul de piese din garderoba. Pentru ca, atunci cand o faceti, va concentrati in directia gresita.
Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!
Fotografii: pinterest.com
Buna Irina! Te-am descoperit in urma cu vreun an, si de atunci iti citesc si recitesc cu drag fiecare articol! Am inceput sa pun in practica sfaturile tale si da, rezultatele incep sa se vada! Am invatat de la tine ce inseamna calitatea, cum sa-mi asortez si sa-mi accesorizez tinutele, sa citesc etichetele, si mai ales sa aleg ce mi se potriveste siluetei mele si nu neaparat „ce se poarta”. Sigur ca sunt doar la inceput, inca mai am de lucru, si inca nu pot sa spun cu exactitate ce stil ma reprezinta. Incerc combinatii si idei, uneori esuez, dar o iau de la capat. Nu pot decat sa-ti multumesc pentru sfaturile pe care le asterni aici, pentru noi, fara sa astepti nimic in schimb! Apreciez tot ceea ce faci.
Cand citesc lucruri de genul garderoba formata din 30 de piese, ma ia cu fiori reci pe sira spinarii. Am reusit sa renunt la aglomeratia din dulap, triez o data sau chiar de doua ori pe sezon, dar nu ma vad vreodata traind asa minimalist. Chiar si in concediu imi iau vreo trei tinute suplimentare, numai pentru senzatia ca am optiuni. Un numar fix de haine l-as simti precum catuse la maini :)))) Deci, da! m-ai speriat cu ideea š
Nici mie nu imi surade ideea unei garderobe minimaliste. E atat de reconfortant sa stii ca ai de unde alege ! Bineinteles, asa cum spuneai si tu Irina, e esential sa ne evaluam periodic ceea ce detinem deja in dulap pentru a nu ne trezi la un moment dat sufocate de lucruri inutile. Eu asta imi si doresc in garderoba, piese care sa ma reprezinte, in care sa ma simt bine purtandu-le, cu care sa pot construi tinute armonioase.
Perspectiva de a avea un numar foarte limitat de haine poate fi intr-adevar o mare provocare. Din experienta mea pot sa va spun ca o data cu avansarea sarcinii (5 luni si jumatate in prezent), hainele pe care le mai pot imbraca se imputineaza de la o luna la alta. Recunosc ca nu imi este foarte usor sa compun tinute care sa ma avantajeze din putinele piese vestimentare care mi-au mai ramas. Dar plecand de la ideea ca nu merita sa cumpar multe haine de gravida pe care sa le port o perioada limitata de timp, am investit in cateva piese de baza (o pereche de blugi speciali cu burtica, o pereche de pantaloni, doua fuste si un palton) si in special in accesorii (incaltaminte, genti, bijuterii, esarfe). Fiind nevoita acum sa ma descurc cu o garderoba minimalista, constat ca este un exercitiu foarte util, dezvoltandu-mi si mai mult creativitatea.
as always a good article , thanks š
Nu sunt genul care sa-si cumpere tone de haine, cu atat mai mult cu cat nu gasesc foarte des ceva care sa-mi placa cu adevarat. Dar garderoba trebuie schimbata din cand in cand, plus ca moda e incitanta si vrei sa te alaturi unei comunitati – radacinile sunt sociologice. Imi cumpar, dar triez cam cu aceeasi ritmicitate.
30 de piese per sezon?
Adica 5 pantaloni, 5 sacouri, 5 camasi, 5 pulovere, 5 rochii, 5 mantouri? … mai adaugati 5 fuste daca doriti.
Daca cele 30 sunt de o calitate ireprosabila, combinabile si ne imbraca ca pe niste dive… pardon, nu e deloc catastrofala ideea de 30.
Ideea de minigarderoba este cred, in primul rind, selectarea acelor 30 de piese in care sa aratam efectiv traznet! eu mi’as dori asa o garderoba, probabil m’ar costa mii si mii de lei/euro etc. dar as fi mai happi vestimentar si mult mai aratoasa š
Anii trecuti am lucrat in compania unei mari cucoane, scolite la Paris, cu mofturi de nu te vezi… ei bine, cred ca avea si asta maximum 35 de piese pe sezon, da toate una si una!
Cam de vreo 2 saptamini am inceput triatul, spalatul si dusul la magazine de caritate, asa ma simt usurata cum scade mormanul…
(PS, totusi sper ca in alea 30 nu intra pijamalele si esarfele, p-alea le mai pot recicla de anu trecut :))
Eu n-as vrea sa ma limitez la 30 piese vestimentare. Imi plac moda, culorile, diversitatea. Si da, imi caut identitatea vestimentara.
In sprijinul acestui demers, in schimb, am acceptat o provocare usor extrema despre care am citit o fraza pe blogul tau la inceputul anului: fara shopping 1 an. Azi se implinesc 6 luni si, cu cateva neglijabile exceptii, pot spune ca m-am tinut de treaba. Nici eu nu stiam ca voi fi asa de consecventa, eu care zilnic colindam magazinele online si de cateva ori pe luna imi imbogateam garderoba cu cate ceva.
N-are legatura cu subiectul de mai sus, dar vroiam sa-ti multumesc ca m-ai inspirat la momentul potrivit. Am castigat multe in urma acestei provocari(si nu, nu ma refer la bani). Am castigat timp petrecut facand alte lucruri care conteaza mai mult, am mai multa memorie interna, cum imi place mie sa-i spun(adica imi canalizez gandurile catre alte lucruri). Am devenit mai creativa. Si am inteles si cateva lucruri despre mine si ce imi place sa port.
Deci, multumesc, Irina!