Ce inseamna „armonie & frumusete” pentru mine

Scriu, vorbesc, explic si discut mult despre ce inseamna a crea armonia prin imbracaminte, a recontura proportiile unei siluete prin instrumente de stilism personal. Intr-o mare masura si pentru ca stiu ca astea sunt motivele principale pentru care popositi pe Style Diary, pentru ca stiu ca sunt printre subiectele care va intereseaza, pentru ca intrebarile pe care mi le trimiteti au legatura cu intelegerea armonizarii vestimentatiei cu fizicul vostru, pentru ca aici cautati solutii stilistice pe care nu vi le ofera nici revistele pentru femei, nici blogurile de stil personal, nici cartile din domeniu, mai mult sau mai putin amatoricesti.

Pentru mine munca mea continua sa fie un domeniu fascinant. Nu trece zi in care sa nu invat si eu, la randul meu, prin voi sau prin femeile ale caror garderobe le inspectez, care sunt situatiile-problema cu care va confruntati in demersul de a deveni varianta voastra de superlativ stilistic. Imi place enorm ceea ce fac, uneori am impresia ca fiecare intalnire cu o femeie este o expeditie in necunoscut, cu o harta pe care o cartografiez pe masura ce inaintam – in dulap, printre umerase, in magazine, in fata oglinzii…

Ca tot vorbim de fascinatie: de curand am descoperit, cu fascinatie, miscarea „F*ck Flattering”, mai mult sau mai putin declansata de tricourile create de Gisela Ramirez. Imbratisata si promovata de femei care nu se conformeaza standardelor fizice, este genul de revolutie feminina (sau feminista?) impotriva regulilor clasice din moda, a normelor de stil, a tiparelor vestimentare care descurajeaza femeile ale caror masuri nu se incadreaza in S sau M.

„F*ck flattering does not mean I don’t care about looking good, about looking stylish or about looking beautiful. It simply means I get to decide what I wear, what is stylish for me and what makes ME feel beautiful, not the media, not magazines, not some “make over show” on the television.” –Gisela Ramirez

Din punct de vedere stilistic-traditional, „flattering” este echivalentul „armonizarii” fizicului cu vestimentatia. Adica nu doar a invata ce ti se potriveste, dar a descoperi si ce sa porti/ cum sa porti pentru ca „silueta sa para supla, mai inalta, echilibrata si cat mai apropiata de conturul unei clepsidre”. Dar implica – sau, mai bine zis, sugereaza – sa camuflezi parti ale corpului care sunt pufoase sau moi, sa ascunzi celulita, ridurile, cicatricile, sa controlezi dimensiunile si circumferintele unui bust prea generos, a unor coapse prea rotunde, a unui posterior prea durduliu, si multe alte dictate si mandate care tin de „control”. Ideile traditionale ale elegantei si armoniei fizice isi au originile intr-un foarte ingust si meschin ideal de frumusete: cel legat de hetero-normalitate, de privirile masculine asupra corpului feminin si, mai ales, de excludere.

Dincolo de chestiile evidente legate de masuri si marimi, e suficient sa ne gandim ca majoritatea mignonelor nu vor pacali pe nimeni ca au 1.70m inaltime, iar multe dintre femeile slabe nu vor parea niciodata ca au forme voluptoase, de clepsidra precum Christina Hendricks. „Armonizarea”, ca principiu generalizant, din pacate incearca sa forteze o minunata diversitate de femei intr-o singura forma, idealizata si foarte concreta.

Ce inseamna "armonie & frumusete" pentru mine

Unul din lucrurile in care cred si pe care le repet femeilor este ca, in realitate, cand vine vorba de stil nu exista reguli – sau, mai zis, nu ar trebui sa existe reguli. Nimic nu iti garanteaza ca imbracandu-te intr-un anume fel vei arata senzational. Nimic nu te obliga sa te conformezi indemnului de a parea mai inalta, mai supla, mai „clepsidra”, daca nu este ceea ce iti doresti. Este corpul tau si este decizia ta, asumata, cum il imbraci.

Din partea mea, o femeie ar trebui sa poarte doar ceea ce o face sa simta ca o creatura luminoasa, radioasa, de o frumusete neasemuita – chiar daca asta inseamna sa imbrace o fusta care ii scurteaza picioarele, o rochie care ii mascheaza talia, o bluza care ii aplatizeaza bustul. Sigur, daca reusesti sa te simti ca o creatura luminoasa purtand, simultan, si haine care iti valorifica frumusetea fizica – sau o amplifica – , cu atat mai bine! Dar atata vreme cat nu te simti bine in hainele pe care le-ai imbracat, sigur nu vei arata bine in ele.

Astea fiind spuse, sunt convinsa ca in lume este loc pentru idei alternative si corecte despre felul in care hainele interactioneaza cu silueta, fara ca acestea sa aiba legatura cu idealul de frumusete standard. La Style Masterclass „predic” principiile de stilism pe care le consider importante – pentru ca imi doresc, pana la urma, ca toate femeile sa isi insuseasca ABC-ul stilismului personal, ca apoi sa poata alege constient si asumat ce este frumos si potrivit pentru ele. Dar cand ma gandesc la „armonie & frumusete”, in capul meu asta inseamna…

 

Hainele care infrumuseteaza si avantajeaza o femeie ii respecta conturul corpului. O rochie care se „umfla” la spate, exact deasupra posteriorului; o rascroiala de maneca stramb cusuta, care se „suie” pe clavicula; un buzunar lateral al unui pantalon care „iese” in afara – toate astea sunt semne ca aceste haine nu sunt in marimea potrivita, nu respecta linia siluetei, nu ajuta sub nici o forma corpul pe care il imbraca. Nu exista nici o persoana in lumea asta care sa poata purta absolut orice fara sa modifice haina respectiva intr-o minima masura. Asta are mai mult de-a face cu proportiile decat cu morfologia in since. Personal, ma straduiesc sa caut croieli, lungimi si marimi care sa se aseze bine pe silueta mea, sa nu fie stridente si sa nu ma incomodeze.

Hainele care infrumuseteaza si avantajeaza o femeie nu strang, nu sufoca, nu incorseteaza. Daca observ ca pantalonii fac „mustati” (acele linii orizontale de-a latul bazinului si pulpelor), inseamna ca sunt prea stramti. Daca nu pot rasuci usor manecile unei bluze, inseamna ca am nevoie de o alta croiala sau amploare de bluza. Daca betelia unei fuste face sa apara un colacel altfel inexistent sau daca imi este greu sa inchid fermoarul unei fuste, am nevoie de o alta marime. Hainele ar trebui sa ne mangaie corpul, nu sa il chinuie. Solutia? Ignorarea etichetelor de marimi, alegerea hainelor strict pe criteriul senzorialitatii si a unui pragmatism estetic.

Hainele care infrumuseteaza si avantajeaza o femeie se vor armoniza cu fizionomia ei, cu pigmentatia tenului, cu nuanta ochilor si a parului. Sincer? Mi se intampla foarte rar sa incalc acest principiu. Sunt constienta ca cea mai facila varianta de actualizare a garderobei este prin cromatica, dar nu voi alege niciodata o nuanta „la moda” (vezi noile Rose Quartz & Serenity Blue) in detrimentul uneia care pur si simplu ma face sa radiez (in cazul meu, verde smarald si albastru lapislazuli). daca nu va este clar ce paleta cromatica vi se potriveste, aveti optiunea autodidactului, de a va raspunde la cateva intrebari: nuanta purtata iti intensifica culoarea ochilor? tenul tau pare mai uniform si mai luminos, sau ai neaparata nevoie de machiaj? Culoarea parului tau pare mai naturala sau mai artificiala, cand o porti? Pari odihnita, luminoasa, sanatoasa – sau palida, pamantie, stearsa, obosita?

Hainele care infrumuseteaza si avantajeaza o femeie creeaza o silueta pe care propria ta privire o va urmari cu placere. Observati, sper, ca nu am zis o silueta perfecta. Daca aceasta va este dorinta, by all means – recurgeti la toate principiile de stilism vestimentar pentru a vi-o indeplini! Dar simtiti-va libere sa alegeti un alt set de prioritati stilistice: sa creati o silueta androgina; sa construiti tinute arhitecturale, moderne, cu volumetrii; sa tineti cont doar de preferintele voastre cromatice sau de spiritul vostru artistic, boem, creativ. Eu, personal, gravitez catre siluete simplificate, neincarcate, lejere si clasicizate. Imi place sa imi subliniez talia sau decolteul, nu ma deranjeaza sa port o fusta conica sau un jeans croit bine pe fund. Incerc sa nu port pulovere mari, pantaloni cu turul lasat, rochii-sac, dar asta nu inseamna ca uneori nu experimentez.

Spre final, imi imaginez ca aceste principii vi se pot parea prea relaxate, generale, fluide. Totusi, ele pun accent pe preferinte personale, pe confort, pe acceptarea conturului natural al corpului nostru, integrand firesc, nefortat si unele dintre ideile esentiale ale stilismului vestimentar.

Cat de usor de integrat in viata voastra vi se par? Pentru voi ce inseamna „armonie & frumusete”? Gasiti ca toate conceptele care tin de vestimentatie, moda, siluete sunt opresive? Ce este important pentru voi: ca o piesa vestimentara sa fie doar frumoasa sau sa vi si potriveasca, sa fie comoda, sa va faca sa va simtiti voi insiva?

Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!

Fotografii: tumblr.com

Irina Markovits

Sunt creator de imagine, consultant de stil, jurnalist de moda si personal shopper. In ADN-ul meu se amesteca rafturile de carti cu umerasele de haine: asta e motivul pentru care biroul imi e plin de carti, reviste, haine colorate si pantofi splendizi. Prin Style Diary si munca de stilist personal transmit femeilor doua principii in care cred: stilul - la fel ca mersul pe bicicleta sau pe tocuri - este o aptitudine care se invata, prin exercitiu, cu perseverenta si urmand cateva reguli logice si de bun-simt, iar a te sti frumoasa si cu stil nu au nimic de-a face cu tendintele, cifrele de pe cantar sau din buletin, cantitatea hainelor din dulap sau pretul. Mai cred in puterea de transformare a hainelor si, mai presus de orice, ca o femeie frumoasa este neaparat educata, inteligenta si cu un interior bogat.

Postari asemanatoare

Comentarii la acest post

  1. 1
    Violeta says:

    Buna ziua Irina,

    Frumoase si instructive articolele tale, mai ales cand, citidu-le par atat de logice, natural si firesti – dar cat de greu este sa obtii acest „firesc”! Toate bune si frumoase, dar ce poti face pentru noi, cele care locuim in alte orase decat Bucuresti, si care am dori sa participam la seminariile tale?? Exista posibilitatea, sau te-ai gandit la ea, de a le prezenta si on-line sau in forma tiparita, astfel incat sa nu fie necesara deplasarea noastra la Bucuresti??

    Multumesc,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.