Rezolutii pentru stilul tau, la inceput de ani
“A personal style is like handwriting. It happens as a byproduct of our way of seeing things, enriched by the experiences of everything around us.” – Massimo Vignelli
Audrey Hepburn in pantaloni capri, balerini si o esarfa delicata prinsa la gat. Diane von Furstenberg in feminina ei rochie petrecuta, cu imprimeuri retro. Marylin Monroe in rochiile – albe, negre, aurii – care ii conturau silueta voluptoasa.
Orice femeie isi „prezinta” si isi intelege stilul mai intai prin vestimentatia care o reprezinta, iar apoi isi continua demersul intelegand cum preferintele ei estetice si de lifestyle, reperele ei legate de feminitate si frumos, relatia pe care o are cu corpul ei si cu cei din jur, se transfera in viata pe care o duce.
Stilul pe care alegem sa il prezentam zilnic este un fel de prefata la o carte, o introducere catre lumea noastra, un one-woman-show care comunica cine am fost pana acum si cine ne dorim sa fim, ce stim despre lume si despre rolul nostru in ea, unde si cum ne pozitionam in lumea asta mare. Pentru ca suntem inca la inceput de ianuarie – si pot sa pun pariu ca unele dintre voi inca nu si-au trecut dorintele, obiectivele, rezolutiile „pe curat”! -, va invit sa gasiti inspiratie sau indrumare mai jos, in cateva rezolutii de stil, unele mai superficiale, altele practice, doua-trei „cu substanta”. Iar la final spuneti-mi: voi ce va doriti pentru 2016? cum vreti sa cresteti in anul asta? ce vreti sa invatati, sa descoperiti, sa traiti?
1. Uita de marimile standard; tine cont doar de masurile tale
In anul care a trecut am cunoscut multi tineri designeri si am descoperit branduri neincercate anterior. Un lucru pe care l-am (re)descoperit este ca pot ignora marimile trecute pe etichete (in cifre sau litere) si sa ma raportez, cat mai fidel, la tabelul de masuri. Mai ales cand e vorba de pantaloni!
2. Investeste in genti si incaltaminte de calitate
Un pantof de calitate nu inseamna neaparat „un pantof elegant, cu toc inalt” si nici un anume brand, vanat de toate fashionistele. Un Louboutin mortal de frumos devine realmente chinuitor dupa doar 10 minute, am martore pentru asta! In schimb, un pantof facut pe un calapod exceptional, creat de un artizan anonim, de un mic producator local, de un designer discret inseamna comoditate si piele de calitate, inseamna ca vei pasi cu gratie si, in cele mai multe cazuri, inseamna ca va fi o pereche care te va tine o perioada lunga de timp.
Gentile intra in aceeasi categorie si se supun acelorasi reguli. Da, sigur ca poti avea si genti care nu te-au costat un salariu (dar pe care le vei si trata corespunzator valorii lor, adica prost) – la urma urmei, avem nevoie si de genti pe care sa le burdusim fara sa regretam, pe care sa le trantim pe jos fara sa ne simtim vinovate, pe care sa le zgariem si murdarim fara remuscari. Dar, pe masura ce ne rafinam stilul si ne conturam o garderoba de calitate, ar fi frumos sa ridicam si accesoriile la acelasi nivel. Da, poate e nevoie sa economisim ca sa ne cumparam o geanta frumoasa, de cea mai buna calitate pe care ne-o permitem, dar va merita din plin.
3. Triaza si organizeaza-ti dulapul cu regularitate
Cat inca suntem in perioada statului mult in casa – din ratiuni de frig, zapada, seri lungi samd – , fa-ti timp sa iti reorganizezi garderoba. Pe blog gasesti aici articole in care te indrum, pas cu pas, cum sa o faci. La final, ar trebui sa ai o garderoba plina de haine purtabile, care iti ofere bucurie in fiecare dimineata. Ti-e greu sa te hotarasti ce sa arunci si ce sa pastrezi? O clienta mi-a impartasit o smecherie descoperita online: la inceput de sezon, aseaza toate umerasele invers de cum le-ai agata in dulap, in mod normal; pe masura ce porti cate o haina, reaseaza umerasul in pozitia normala; la finalul lunilor unui sezon (in cazul nostru, pe la final de martie) observa care au fost umerasele/ hainele purtate si care au ramas nepurtate/ ne-rasucite.
Daca solutia asta ti se pare practica dar cu un rezultat mult prea indepartat, suna-ma pe mine. Intr-o singura dupa-amiaza iti rezolv dulapul, iti triez hainele, iti creez tinute noi si gandim impreuna si o lista de shopping pentru luna reducerilor (sau pentru sezonul urmator).
4. Verifica-ti sertarul cu lenjerie intima
Crezi ca glumesc? Deloc. Am observat ca majoritatea femeilor cumpara haine splendide, dar uita sa isi innoiasca lenjeria intima: sutiene, slipi, dresuri, body-uri, furouri, jupe. La fel ca orice alt articol vestimentar, si ele se largesc sau ne raman mici, isi modifica culoarea sau textura, se agata, se scamoseaza, se gauresc, se inaspresc, chiar se demodeaza. Triaza-ti la inceput de sezon lenjeria intima si alege ca, in urmatorul sezon de reduceri (adica luna asta, in ianuarie!) sa investesti in aceasta categorie, in locul hainelor.
Iti garantez ca bluzele si rochiile se vor aseza altfel pe tine cand vei purta un sutien nou, pantalonii vor avea o alta linie o data ce porti o pereche noua de slipi fara cusatura si cu talie putin inalta, fustele iti vor contura altfel coapsele si fundul cand exista o jupa din microfibra intre dresul tau si stofa fustei.
Nu in ultimul rand, silueta ta iti va multumi. Te vei vedea altfel in oglinda: mai femeie, mai seducatoare.
5. Foloseste reducerile in avantajul tau, in loc de a te simti pacalita
Un lucru stiu sigur: sezonul reducerilor poate fi ori magic, ori catastrofic. Totul depinde de felul in care m-am pregatit. In cazul meu, cheia este sa imi dau seama din timp ce imi doresc, ce ma atrage si ce am nevoie. Cam ca la inceputul unei relatii, n-ati zice? 🙂
Celor dintre voi care sunteti la inceputul relatiei cu propria garderoba – adica fie ati inceput demersul unei schimbari stilistice, fie ati triat o foarte mare parte din ea si aveti loc de „nou si bun”, fie va construiti o garderoba-capsula -, va recomand sa faceti o tura initiala prin magazine, doar pentru a va nota ce aveti nevoie (un palton bej-camel, o pereche splendida de jeansi, o pereche superba de cizme, 3 pulovere de calitate, 2 rochii pentru birou, un cardigan pentru toate anotimpurile samd), magazinele in care le-ati reperat si, desigur, pretul. La tura a doua, dupa ce ati verificat in dulap ca nu aveti duplicate, purcedeti la shopping.
Celor dintre voi care nu aveti nevoie de ceva anume dar nu vreti sa ratati un sezon de sales, va recomand ca intai sa aruncati o privire in dulap. Daca observati ca nu va lipseste nimic evident (piese basic, haine clasice, culori neutre), incercati sa va dati seama care ar fi acele elemente care ar da viata noua garderobei. Un palton diferit colorat? O rochie tricotata? Cateva bluze cu imprimeuri moderne? Poate altfel de accesorii? Plecati la shopping cu aceste repere clare.
6. Cauta inspiratie, nu imitatie
Ma indoiesc ca voi trai ziua cand ma voi satura sa imi rafinez tinutele si gustul, sa caut noi surse de inspiratie vestimentara, sa experimentez culori, imprimeuri, croieli si lungimi noi. Pentru mine e esential sa nu imit stilul altei persoane, oricat de bine imbracata ar fi, oricat de multe laude i s-ar aduce. Caut inspiratie in trecut si din prezent: Anna Mouglalis, Anne Bancroft, Jenna Lyons, Giovanna Bataglia sunt cateva dintre femeile al caror stil il admir. Dincolo de estetica, criteriile meu de decizie si adaptare raman propria silueta, culorile care mi se potrivesc, stilul meu de viata si trasaturile de personalitate.
7. Stilul inseamna mai mult decat simpla garderoba
Stilul nu se rezuma doar la hainele cumparate sau la creativitatea cu care ne construim tinutele. Stilul nostru se extinde mult dincolo de usile dulapurilor si spatiile dressingurilor noastre. Stilul este felul in care ne comportam, cum gandim, lucrurile in care credem si la care tinem, felul in care traim. Spatiile in care locuim, conversatiile purtate, atitudinile noastre, contributiile la societate si la propria dezvoltare sunt tot atatea semnaturi stilistice.
In final, te las cu un gand. Poti vedea rafinarea propriului stil, a propriei imagini drept un cadou; este modalitatea prin care iti manifesti disponibilitatea de a-ti exprima intr-un mod autentic cine esti acum sau, de ce nu, persoana spre a carei existenta evoluezi, cea in care iti doresti sa te transformi. La prima vedere, stilul poate parea o chestiune superficiala si frivola, dar in realitate e in stransa legatura cu forta ta interioara..
Acum va aduceti aminte ce intrebari v-am lansat la inceputul articolului? 🙂
Inscrie-te la newsletterul nostru!
Primesti saptamanal mini-lectii de stil, tips& tricks pentru garderoba ta, idei de outfituri, direct in inbox!
Fotografii: pinterest.com
Ca de obicei, am ramas fascinate de modul in care povestesti si am uitat intrebarea :))) Poate parea ciudat, dar eu nu imi concept dorinte si obiective in primele zile ale anului. Am impresia ca planurile imi vor fi jinxed daca le fac in primele zile ale anului, asa ca le conturez abia in urmatoarele luni
La multi ani, Irina! Isi multumesc pentru toate informatiile pe care ni le transmiti atat de minunat in cuvinte si imagini, pentru timpul pe care il investesti pentru noi! Multa inspiratie si proiecte minunate iti doresc si pentru 2016, si sa ne regasim aici in tainele stilului!
Pentre 2016 am un plan un tare complex, din care pot spune ca sectiunea stilistica se datoreaza tie, iar blogul tau nu mi-a trezit doar dorinta de a-mi analiza si dezvolta garderoba, ci mi-a dezvoltat viziunea asupra vietii si a tot ce e frumos.